Home  /  Zprávy  /  Jak má vypadat správně připravené hřiště

Jak má vypadat správně připravené hřiště

(út) 14. únor 2012, Michal Rosíval
Černou barvou jsou vyobrazeny čáry, které musí být povinně vyznačeny, je-li pro hřiště povinný standard III. (tzn. ČLAF A3 a 7s). Standard II. (ČLAF A2) je shodný, navíc se značí i všechny pětiyardové čáry. Nejvyšším standardem značení hřišť je I., který je povinný v ČLAF A1 a je zahrnuje vše vyobrazené. Černě i fialově.
V případě nevyznačení všech čas a značek povinných pro příslušný standard nebo jejich chybného vyznačení hrozí pořadateli trest za nedostatečné připravení hřiště (pozn.: pokud hřiště nebude vyznačeno vůbec nebo zcela nedostatečně, tak soutěžní zápas nelze zahájit). Naopak, pokud pořadatel zápasu, na který je povinný standard II. nebo III. vyznačí způsobem odpovídajímu standardu I., získá kredit.
Délka hřiště: Minimální délka hrací plochy (vzdálenost obou goal lines) dle standardu I. je 90 yardů, dle standardu II. 85 yardů a podle standardu III. 80 yardů. Toto platí pro 11s zápasy. Délka hrací plochy pro 7s je daná a neměnná, stejně jako šířka pro jakoukoliv úroveň a typ zápasu.
 
Hřiště pro 11s
Poznámka: jsou-li (v souladu s pravidly) vyznačena čísla, tak se devítiyardové značení neprovádí.
 
Hřiště pro 7s
Pozn.: zelená čísla představují vzdálenosti v yardech a na hřišti vyznačena nejsou. Vice se vyznačení věnují Pravidla, kde jsou detailně popsány rozměry zde neuvedené.
Více se o standardech lze dozvědět v příslušném nařízení Rady.