Home  /  Zprávy  /  Letem světem 1/2012

Letem světem 1/2012

(čt) 22. březen 2012, Michal Rosíval
Samotnou ČLAF 2012 si detailněji představíme až příští týden, nyní se podívejme do okolních zemí.
 
Rakousko
Rakouská AFL i letos obsahuje český prvek, účastníky jsou opět Prague Panthers. Soutěž je letos 6-členná, což by podle rakouských představ mělo být konečné číslo a AFBOE by šestici týmů rádo vidělo ve všech svých ligách. Šest týmů pak znamená patrně ideální systém 10 zápasů každého týmu v základní části. Na půltucet letos velkou rakouskou čtveřici (Tirol Raiders, Vienna Vikings, Graz Giants a Danube Dragons) a Pantery doplní Mödling Rangers. Rangers jsou tým z jižního předměstí Vídně a po dvojím opanování rakouské druhé ligy podle vlastních slov neměli jinou cestu než AFL. A podle všeho půjde o velmi trnitou cestu, na které by i jediná výhra mohla být nečekaným úspěchem. Úspěchy Panthers jsou otázkou - se silnou čtverkou mají v AFL bilanci 0-7 (osmou prohru si od Dragons připsali v EFL 2010) a je dost možné, že možnou úspěšnost celé sezóny 2012 "vyřeší" už otevírací zápas s Dragons (hraje se v neděli od 14:00, plakátová informace se týká začátku programu). Pokud Panthers s Danube prohrají, tak lze asi na úspěch v AFL zapomenout, protože domácí zápas s Dragons by měl být teoreticky tím nejsnazším úkolem, který před nimi bude stát. A se stejným soupeřem se utkají i v prvním kole EFL koncem dubna.
V jednotlivých týmech AFL extrémní změny neproběhly. V Innsbrucku došlo ke změně v managementu, Dragons mají nového quarterbacka, Giants nového trenéra. Složení importů se také pochopitelně lehce změnilo. Ve hře byl i Clinton Graham (před několika lety hvězda Vikings a předloni naskok u Panthers), který měl hrát za Rangers. V přípravném zápase se ale zranil a má po sezóně. Celkově se dá říct, že největšími změnami si prošli Panthers. O těch ale až za týden.
Nejdůležitejší marketingovou změnou budou zápasy na prestižních rakouských stadionech. Raiders hrají v Tivoli Neu všechny zápasy stabilně již delší dobu (bude tam i červencové finále), Giants budou hrát 2x v UPC Aréně a Vikings jednou v Generali Aréně (té vídeňské, ne pražské:-). Všechny tyto stadiony mají kapacitu kolem 15000 diváků a pro fotbal se jeví jako ideální. Rekordem rakouské ligy je necelých 10000 diváků. Vesměs všechny tyto zápasy bude navíc živě vysílat i rakouská veřejnoprávní televize.
Na sezónu se připravují i redaktoři rakouského fotbalového portálu football-austria. Tradiční "power ranking" dokonce vyšel i v čestině (a jako neplacený obsah). Překlad sice působí napůl jako emigranta, která do Rakous odešel mezi světovými válkami (a od té doby čestinu nepoužíval) a napůl jako z google překladače, ale i tak s obsahem problém mít nebudete. I autor Jason Galanos jako klíčový vidí první zápas Panthers-Dragons a přinejmenším do nedělního odpoledne věří, že letos se Panthers do semifinále konečně dostanou.
 
Německo
GFL završila svojí expanzivní fázi a z dřívějších 12 týmů bude letos nejvyšší německou soutěž hrát týmů 16. Tradičně budou rozděleny do jižní a severní skupiny, nicméně jediným setkáním obou polovin bude German Bowl, protože z programu zápasů vypadly mezidivizní zápasy.
Bezesporu rekordní je počet nováčků - na severu přímo postoupili Hamburg Blue Devils, z baráže Berlin Rebels (mimochodem, s nimi mají přátelský zápas naplánovaný Black Hawks) a když Mönchengladbach Mavs nedostali od německého svazu licenci na rok 2012, tak postoupil i třetí tým GFL 2 Nord Lübeck Cougars. Celkem tak z loňské severní druholigové skupiny postoupila o úroveň výš polovina účastníků. Z osmičlenného jihu postoupily pouze dva týmy (Němci pečlivě dbají na "nemíchání" severu a jihu) - vítězní Franken Knights a z baráže Rhein-Neckar Bandits.
Německá liga každopádně ještě nějaký čas bude spát. První předehrávka je na programu až 28.dubna a první plotučné kolo se hraje o další dva víkendy později.
 
Polsko
Docela turbulentní offseason zažilo Polsko a její dozvuky zažíváme i u nás (Giants v A1). V loňských 10 týmů v nejvyšší lize (PLFA I) "přežilo" zimu jen šest a Ekstraklasa (PLFA I bude nově druhá liga, tzn. stejně (ne)smyslný systém, jaký známe třeba z českého hokeje). Šest týmů v nejvyšší soutěži bude hrát stejným systémem jako AFL, tzn. dvakrát každý s každým. Polská liga bude ochuzena o "obří" trio Synáček-Harazim-Chvojka, ale čeští hráči v Polsku hrát budou, několik jmen lze nalézt na soupisce Silesia Rebels (tým z Katovic).
I v Polsku začínají tento víkend a konec mají naplánový velkolepě - 15.července na národním stadioně ve Varšavě (kapacita stadionu je 58500 diváků!).
 
Slovensko
Slovenská liga se i letos bude hrát až na podzim. Na jaře se koná pouze liga (resp. "neliga") sedmičkového fotbalu, nicméně zatím nejsou nikde k dispozici žádné informace.
 
Maďarsko
Maďarská liga je už několikátým rokem lehkou  záhadou. Na jaře se hraje "jakási" první liga, které se ale dlouhodobě neúčastní nejlepší tři maďarské týmy. Určité supermistrovství se pak hraje na podzim, ale vloni z toho zůstal jen jakýsi bleskový turnaj. A kdo ví, kdo je vlastně maďarským šampionem...
 
Švýcarsko
Do třetice liga o šesti týmech a desíti kolech. NLA možná trpí, možná je pozvedávána jednou věcí - cizineckou legií týmu Calanda Broncos. Tým z Churu ("okresní" město poblíž Lichtenštejnska) webu uvádí 43 hráčů v prvním týmu a z nich u plných 20 jinou, než švýcarskou národnost. Tak či onak, i ve Švýcarsku začínají tento víkend.
 
EFL a EFAF Cup
O zápasech evropských pohárů jsme už informovali. Zvláštní je, že ačkoliv všeobecně platí dojem, že sezóna klepe na dveře, tak nikde na stránkách EFAF nelze zjistit, kdy se jednotlivé zápasy konají.
 
CEFL
Sedmý ročník "středoevropské" ligy. Vloni soutěž pod taktovkou Vlků z Bělehradů zaexperimentovala s týmem z Istanbulu (který po dvou zápasech svoje učinkování v soutěži ukončil, aniž by k tomu soutěž vydala jakékoliv stanovisko:-), letos se asi dostává tam, kde by chtěla zůstat. Sice stále poněkud nesedí přídomek středoevropská, nicméně týmy z hlavních měst Maďarska (Budapest Wolves), Srbska (Beograd Vukovi), Slovinska (Ljubljana Silverhawks) a Chorvatska (Zagreb Patriots) určitou prestiž dodávají a i geograficky jde o rozumný projekt. Záhadnou se tak jeví účast rakouského Hohenemsu (Blue Devils), který leží na hranicích se Švýcarskem. Soutěž je pětičlenná, ale každý tým odehraje pouze 6 zápasů.
Není bez zajímavosti, že CEFL je tak trochu i ligou odpadlíků - Hohemens se nepohodl ve Švýcarsku, kde poslední dva roky působil (poté, co se nepohodl v "domácím" Rakousku, kde od té doby hraje pouze nižší soutěže, teoreticky s rezervním týmem). Zagreb pak vloni hrál nejnižší ligu v Rakousku. V Rakousku zanechali Patrioti dluhy, tak "prchli" do CEFL.
Budapest Wolves - Hohenems Blue Devils  36-14
Zagreb Patriots - Vukovi Beograd  7-27
Výsledky prvního kola.
 
CEI
Podobná soutěž jako CEFL. Pokud je CEFL původem srbský projekt, tak CEI je původu maďarského. A pro možnou příbuznost se právě CEI budou letos účastnit Bratislava Monarchs. Ti si před čtyřmi lety si na rok vyzkoušeli i konkurenční CEFL, kam by se přecijen hodili více (větší geografická semknutost, navíc by šlo o soutěž pěti hlavních měst, což by alespoň na papíře vypadalo opravdu líbivě), letos tedy CEI. Monarchs do mezinárodní soutěže odchází za podobných okolností jako Zagreb a soupeřem jim budou tyto týmy: Budapest Cowboys, Györ Sharks a Nyíregyháza Tigers z Maďarska a srbský Klek Knights. Právě s Klelem Panovníci budou za pět týdnů začínat. Doma přivítají ještě Nyíregyházu a naopak ven pojedou do nedalekého Györu a Budapešti. Celkem tedy odehrají pouze čtyři zápasy. Plus případné finále.