Home  /  Zprávy  /  I přes zlomeninu dokázal Seth Booz vybojovat s Lions titul

I přes zlomeninu dokázal Seth Booz vybojovat s Lions titul

(po) 16. listopad 2015, Radim Kroulík

Juniorští Prague Lions vybojovali ze čtvrtého postupového místa titul juniorského mistra České republiky. Ještě více neobvyklou cestu má ale za sebou hrdina Junior Bowlu Seth Booz. I přes vážné zranění, které si vyžádalo operaci, byl schopný naběhat 350 all purpose yardů.

Odkud jsi a jak jsi se dostal do České republiky?

Narodil jsem se v Kambodži a adoptovala mě americká rodina, když mi byli 4 měsíce. Žil jsem v mnoha zemích včetně Hong Kongu, Francie, Magaskaru, Turecka, Ameriky a teď žiju v České republice.

Kdy jsi začal hrát americký fotbal?

Letos na jaře jsem byl na prvním tréninku amerického fotbalu. Ve škole jsem hrál volejbal, basketball a fotbal. Také mám černý pásek v Tae Kwon Do a soutěžil jsem v evropských soutěžích.

Proč sis vybral Prague Lions?

Chtěl jsem hrát americký fotbal a můj kamarád Canaan Teague trénoval s Lions. Když jsme s tátou hledali kde hrát, Lions mě v několika věcech zaujali. Trenéři v Lions věří, že fotbal je více než jen hra. V americkém fotbalu se toho člověk může hodně naučit i do života. Cílem trenérů je přeměnit kluky v muže ve všech ohledech života. Lions mě lákali také díky kontaktům, které mají v Americe, abych tam třeba jednou mohl zkusit hrát za univerzitu.

Můžeš vysvětlit proč se týmu ze začátku sezony nedařilo? Zvlášť v zápase s Prague Black Panthers jste utrpěli vysokou porážku.

Vytvořit tým a naučit se hrát efektivně dohromady jako tým je složité v každém sportu. Ale je to ještě více obtížné, když je celý tým úplně nový a musí se učit pravidla a základy hry, ještě než začne pracovat na akcích a strategii. Po prohře s Black Panthers bylo pro mě a pro celý tým velmi složité udržet si pozitivní přístup. Byli jsme na sebe naštvaný, ale nevzdali jsme se.

Jaký byl přístup týmu, který vstupoval do playoffs z posledního postupového místa?

Já ani tým jsme se příliš nestarali o naše postavení v tabulce, protože jsme byli dobře připravení a chtěli jsme bojovat o titul. Prague Black Panthers měli dlouhou pauzu před semifinále a nevěděli jsme, jak je to poznamená. Šli jsme do playoffs pozitivně naladěni a hráli jsme naplno. Trenéři nás upozorňovali na dvě věci, které můžeme ovlivnit – náš přístup a úsilí. Snažili jsme se hrát svoji hru a hrát tak, jak nás trenéři učili celou sezonu.

Údajně sis zranil prst v úvodu Junior Bowlu. Mohl bys nám říct, co se stalo a jak moc tě to limitovalo v průběhu zápasu?

Stalo se to v jedné z prvních akcí zápasu. Nevím jak přesně jsem si zlomil prst, ale po zhlédnutí videa to vypadá, že se mi prst dostal mezi helmu a ramenní chrániče protihráčů. Rentgen ukázal, že jde o tříštivou zlomeninu. Na pár akcí jsem vystřídal a trenéři mi to zatejpovali. Cítil jsem určitou bolest, ale v tak důležitém zápase a se vším adrenalinem jsem neměl jinou možnost než hrát přes bolest pro tým a pro šanci na titul. Příští týden budu mít operaci, ale plánuji být příští rok na hřišti s vyléčenou rukou.

V Junior Bowlu jsi měl celkem 350 yardů. Jak důležitý byl výkon tvých spoluhráčů k dosažení tak obrovského čísla?

Americký fotbal je týmový sport. Jeden hráč nemůže sám vyhrát zápas. Cením si svých spoluhráčů a vím, že bez nich bych nebyl schopný cokoliv udělat. Naše ofenzivní lajna tvrdě makala celou sezonu, což se ve finale ukázalo. Recieveři dobře drželi bloky a také svými výkony pomohli mixovat runovou a passovou hru. Naše obrana nás držela ve hře, tak jako v jiných zápasech. Stallions mají silný útok, což ukázali v prvním zápase, ale naše obrana chtěla v Junior Bowlu předvést lepší výkon.

Kdy budou mít lidi šanci tě vidět hrát znovu? V seniorském týmu Prague Lions?

Tomu se můžu jen usmát. Pokud budu hrát za seniorský tým, tak budu jen na lavičce dokud David s Lukášem (bratři Růžkové - pozn. redaktora) neskončí. Zatím plánuji hrát za juniorský tým. Právě mi bylo 16, takže nejsem dostatečně starý na seniorskou ligu, ale snad někdy. Teď se soustředím na vyléčení prstu tak, abych byl na sezonu 2016 připravený na 100%.

Co bys chtěl zlepšit na své hře? Je nějaká konkrétní věc, na které bys chtěl zapracovat?

Jelikož to byl můj první rok, myslím, že je mnoho věcí, na kterých mohu pracovat. Potřebuji více tréninku. Zvlášť potřebuji zapracovat na krátkých akcích jako goal line, nebo když potřebujeme získat jen pár yardů pro první down. Také musím pracovat na základních dovednostech pro running backa, abych se stal komplexnějším hráčem.