Home  /  Zprávy  /  Soutěž mužů 2016

Soutěž mužů 2016

(pá) 8. leden 2016, Michal Rosíval

Soutěž mužů je opět rozdělena do čtyř úrovní, konkrétně jde o ČLAF, 2.Ligu, 3.Ligu a 4.Ligu. 27 týmů, o tři víc než vloni, letos napříč úrovněmi odehraje 105 zápasů, které se budou hrát od prvního dubnového do posledního červencového víkendu.

 

ČLAF


 

Týmy budou hrát dvakrát každý s každým, všechny týmy tedy doma přivítají a současně navštíví všechny své soupeře. Celkem odehrají po 10 zápasech. První dva týmy po základní části postoupí do Czech Bowlu XXIII.

Základní část začne 2. dubna a skončí 10. července. Finále se odehraje mezi 21. a 31. červencem, místo dosud určeno nebylo.

Dvouciferný počet zápasů v základní části týmy hrály v minulosti pouze dvakrát, v letech 1999 a 2002. V roce 1999 ale soutěž končila až na podzim a v roce 2002 takový počet zápasů odehrály jen tři z osmi účastníků. Titul obhajují Prague Black Panthers, kteří vyhráli posledních pět ročníků. Nováčky jsou Stallions a Steelers, Pardubice se mezi elitu vrací po roční, Ostrava po dvouleté pauze.

 

2.Liga


   

Týmy budou hrát dvakrát každý s každým, doma i venku, celkem tedy po 8 zápasech. První dva týmy po základní části postoupí do Silver Bowlu XI. Vítěz 2.Ligy bude mít právo v Baráži vyzvat nejhorší tým ČLAF o právo účasti v ČLAF 2017.

Základní část začne 16. dubna a skončí 26. června. Finále se bude hrát druhý nebo třetí červencový víkend, případná jednozápasová baráž ještě v červenci u vítěze 2.Ligy.

2.Liga přišla o oba loňské finalisty a protože Bucks se letos přihlásili až do 4.Ligy, tak má druhá liga hned tři nováčky, kteří byli přeřazeni z loňské D-III dle jejího pořadí.

 

3.Liga


 
   

Třetí liga je regionálně rozdělena na skupiny Západ a Východ. Všechny týmy odehrají po 6 zápasech, ve čtyřčlenné skupině Východ budou týmy hrát mezi sebou doma-venku, v pětičlené skupině Západ budou týmy hrát s některými soupeři dvakrát a s některými jen jednou. Napříč skupinami se týmy potkají až v semifinále, do kterého postoupí po dvou týmech z každé skupiny. Tým Stallions 2 do bojů o Bronze Bowl IV postoupit nemůže, v obou skupinách tedy budou postupovat dva ze čtyř týmů.

Základní část začne 9. dubna a skončí 18. června. Finále se bude hrát druhý nebo třetí červencový víkend.

Jedna věc je jistá, Bronze Bowl poprvé získá někdo jiný než Sígrs, kteří mají prvenství z let 2015, 2014 i 2012 (v roce 2013 byla soutěž rozdělená jen do dvou úrovní a o Bronze Bowl se tehdy nehrálo). Čtyři týmy jsou nováčky v 11s formě, poprvé si až třetí úroveň soutěže vyzkouší Alligators, kteří odmítli účast v ČLAF.

 

4.Liga


 

Týmy budou hrát jednou každý s každým, doma nebo venku, celkem tedy po 6 zápasech. První dva týmy po základní části postoupí do Iron Bowlu II. Tým Mustangs 2 do finále postoupit nemůže a pokud by skončil na prvním nebo druhém místě, nahradí jej ve finále třetí tým.

Základní část začne 2. dubna a skončí 26. června. I finále 4.Ligy se bude hrát druhý nebo třetí červencový víkend.

4.Liga představí dva naprosté nováčky, Golems a Sharks. Novým týmem je samozřejmě i druhý tým Mustangs a celkem se tak v soutěži představují čtyři nové týmy. Do nejnižší ligy se po loňské úspěšné sezóně vrací Bucks, kteří si v názvu změnili své domovské město na East Bohemia. 4.Liga jistě přinese něčí premiérové prvenství, nikdo ze sedmičky účastníků totiž nikdy nevyhrál žádnou soutěž a to v žádné kategorii.