Home  /  Zprávy  /  Preview #16.7

Preview #16.7

(pá) 13. květen 2016, Michal Rosíval

Chybí letos playoffs? Chybí dramatické a důležité zápasy? Liga je teprve na přelomu druhé a třetí pětiny a Bobcats přesto budou hrát druhý "playoffs" zápas za sebou. Minulý týden sehráli v Pardubicích svoje první kolo playoffs proti Stallions, nyní odehrají druhé kolo proti Bulldogs. Nikdy dříve se nestalo, že by někdo tak mohutně oslavoval výhru ze čtvrtého kola, že by jeden import o zápase mluvil o něčem "kvůli čemu hraje fotbal" a jiný import jako o zápase, který dosud nikdy nezažil (pravda, zde šlo krapet o jiný kontext). Ostatně tolik emocí Příbramskými hráči a trenéry neteklo ani po loňském nebo předloňském semifinále...

A jízda samozřejmě nekončí, i v sobotu večer v Příbrami půjde opět o hodně, protože Bobcats opět potřebují vyhrát. Zaprvé z prostého důvodu dostat se na bilanci 3-2, zadruhé kvůli vzájemné bilanci s Bulldogs, kteří vyhráli první vzájemný zápas a trnavské "sweep" (vítězství v obou vzájemných zápasech) by pro domácí bylo pochopitelně nemilé. K dispozici určitě nebude Martin Hamza, který bude, s výjimkou zázraku, out do konce sezóny a k dispozici nebude ani Daniel Vitiš. U něj prognóza není tak hrozná, během sezóny se vrátí. Možná nastal čas zkusit udělat něco s běhovým útokem, RB Ondřej Víšek je zatím pod 50 yardy na zápas, takže prostor pro zlepšení by tu byl.

Trnava nejspíše vypáruje ztrátu receiverů, chybět totiž nejspíše bude corner Dominik Kubica, třetí muž trnavských statistik v tacklech a nejaktivnější muž passových obranných statistik. Trochu se nabízí možnost, že by se příbramský Joseph Goodson a trnavský JaVontae Hence nemuseli měřit jen "na dálku" v nachytaných yardech, ale mohli by se i vzájemně bránit.

V pěti dosavadních střetnutí Bobcats a Bulldogs vyhrál čtyřikrát tým, který hrál doma (venku vyhráli jen vloni Bobcats) a Pick´em to vidí relativně vyrovnaně (40:60 pro Trnavu). Zhruba ze stejné pozice minulý týden došla Příbram k výhře v nastavené akci. 

 

Před týdnem Stallions zažili zpomalení ze stovky na nulu za 55 sekund, tento víkend proti Steelers mají šanci na reparát a (s ohledem na vývoj povinnou) výhru. Je to trochu paradox, za tři sezóny, v letech 2006 až 2008 (tři poslední roky před nastoupením na očistnou kůru v podobě roční pauzy a restartu v 7s fotbale), nevyhrály Pardubice v druhé lize jeden jediný zápas, průměrně prohrávali o padesát bodů, ale těžko se někdy cítili jako po zápase z minulého týdne, kdy měli na dosah druhou letošní výhru nad úřadujícím dvojnásobným vicemistrem. Celkově je ta letošní soutěž trochu něco jiného, než co bylo zvykem před třeba deseti lety. Tehdy u drtivé většiny zápasů platilo, že se tak nějak vědělo, kdo vyhraje a i jakžtakž vyrovnaný zápas by byla senzace. Letos? Kromě zápasů Steelers (nicméně ani jejich výsledky nemají nic společného s blowouty dob minulých) měl jen jeden zápas rozdíl ve skóre přes 14 bodů, tedy před dvojí skórování! Letos se tedy v ČLAF lze radovat z opravdových dramat a opravdového fotbalu, který přináší zápasy, kvůli kterým hrát fotbal na straně jedné a kvůli kterým "snad raději ani nehrát" na straně druhé...

Stallions proti Ostravě zpět na hřišti přivítají LB Adama Salfického, kvůli pozápasovému incidentu ale bude odpočívat safety Petr Florián. V Pardubicích si řekli, že na mariáš dobrý, ale na kvarteto jeden chybí, takže přichází čtvrtý import Andrecus Lindley. Nejde ale o pomoc do OL, jak by se mohlo vzhledem k rozložení silných a slabých stránek zdát, ale i primárně running backa, resp. univerzálního skill hráče. Ačkoliv tedy Stallions disponují jedním ze dvou RB ligy s průměrem nad 100 yardů Petrem Plačkem, přichází výztuha právě sem a Lindley by se s Plačkem mohl dělit o snapy jako RB i jako třeba slot receiver. Přestup by opečen až v tomto týdnu a je možné, že nová posila do zápasu aktivně nezasáhne.

Steelers i v odvetě u PBP pokračovali v trendu kvalitních druhých poločasů a i v druhém druhém poločase nad mistrem vyhráli. Celkem mají z druhých poločasů bilanci 3-1 a skóre 54:35. Teď už zbývá jen vylepšit poločasy první, ve kterých ještě neskórovali ani jednou a pokaždé dostali minimálně 4 touchdowny. Snad přijet o hodinu dříve... Kdo určitě nepřijede - Dominik Dvorský, dosud zejména díky returnům nejpilnější ostravský sběratel yardů. Kdo by už teoreticky a případně přijet mohl - primární quarterback Michal Dudek, nicméně s ohledem na pro zápas v Pardubicích velmi prořídlou OL sestavu by asi bylo moudřejší mladého QBho po zranění ještě nenasadil a s jeho letošním prvním startem počkat až na další zápas. Pokud Steelers půjdou na jistotu, tak je letos podruhé ve hře i varianta brod, tzn. Adam Synáček na postu příjemce snapů. V prvním zápase v Trnavě tahle taktika docela fungovala, jenže tam zase byla OL v plné sestavě...

Historická bilance Pardubic a Ostravy je zatím 2-3 pro Steelers, Stallions tedy mají možnost dorovnat. Dle Pick´em se tak jistě stane, domácím věří 95 %.

 

Ve druhé lize důležitý zápas sehrají Blades a Hippos. Oba týmy mají zatím bilanci 1-2 a tým, který prohraje bude mít druhé místo před odvetami už docela vzdálené. Ze dvou zápasů Hippos jsou k dispozici úplné statistiky a z nich není složité vyčíst, že Blades mohou své cornery nechat v klidu na střídačce, ale linebackeři budou mít dlouhý den, protože součtová čísla Hrochů říkají 99 runů a 17 passů (z toho 3 chycené). Pro nutnou a povinnou výhru jedou do Liberce Sígrs. Titans dvakrát v řadě neskórovali ani bod, ale dlouhá cesta je dlouhá cesta a Brno domácí nesmí podcenit.

3.Liga má na programu zápas jen jeden, ale klíčový - v Českých Budějovicích si Hellboys a Mustangs zahrají o první místo ve skupině Západ a když divocí Mustangové minulý týden klopýtli s vyšlechtěnými (rezervními) Hřebci, tak je víceméně jisté, že vítěz tohoto zápas skupinu Západ vyhraje a bude tedy v semifinále hrát doma. Šance jsou podle Pick´em padesát na padesát.

Konečně ve 4.Lize se v Třinci proti sobě postaví první a poslední, tedy Sharks proti Mustangs 2 a zde Pick´em s minimální převahou věří i v pokoření 60bodového rozdílu. Gladiators se po vesnických začátcích přesouvající do centra Vysočiny a čeká je jihlavská premiéra. Proti Nordians je ve hře otázka, zda-li se okruh možných účastníků Iron Bowlu zúží na tři (Gladiators, Dietos, Sharks) nebo zda-li Nordians ještě mohou případně zůstat v teoretické hře.

Druhý zápas v Lize mistrů sehrají Prague Lions. Po jejich porážce 20:7 v Dánsku vše směřovalo k tomu, že Triangle Razorbacks snadno postoupí do Final Four, ale po strašlivém výkonu ve Wroclawi jsou ze hry a v Praze si to s domácími o postup rozdají právě wroclawští Panthers, kteří jsou navíc motivovaní touhou finálový miniturnaj pořádat doma. Pozice polského týmu je poměrně luxusní, k postupu jim bude stačit i prohra o 16 bodů (pozn.: hraje se podle regulí IFAF a IFAF tedy v případě, kdy všechny týmy budou mít jednu výhru, určí pořadí; co by se stalo v případě pražské výhry o 17 bodů není z pozice nezávislého pozorovatele jednoznačné...). V zápasech Ligy mistrů platí odlišná pravidla pro použití cizinců a Lions budou muset opět vybrat jen dva ze svých amerických importů. V Dánsku hráli QB Matt Silva a DE James Brooks.

Praha bude o víkendu skutečně evropská, v sobotu totiž Black Panthers hrají AFL s Vienna Vikings. Vikings jsou tradičně oblíbeným soupeřem pražského managementu, protože vídeňští fanoušci pravidelně zvedají návštěvu z obvyklých zhruba dvou stovek na dvojnásobek. Na straně druhé, pro hráče a trenéry jsou Vikings oříškem, nad kterým ještě v AFL nevyhráli. Vikings jsou letos zatím neporaženi (4-0), ale zatím nehráli ani jeden zápas proti někomu silnému. Black Panthers (1-3) jsou na tom se soupeři opačně a v případě prohry by dokonce mohli klesnout na poslední osmé místo.

Dalšími zápasy 2. kola pokračuje i Flagová liga U15. Do Vochova (kde hrají Patriots) zajedou Bobcats a Warriors. Bohužel jen ve trojici, Mustangs ani na tento turnaj nedorazí. Hraje se o čelo tabulky i neporazitelnost, protože Bobcats i Patriots mají po prvním kole bilanci 4-0.