Home  /  Zprávy  /  Rose Bowl vyhráli Amazons, JL2 ovládli Titans

Rose Bowl vyhráli Amazons, JL2 ovládli Titans

(po) 31. říjen 2016, Radim Kroulík

Hned čtyři ligy měly o prodlouženém víkendu svá finále. Vše začalo ve sváteční pátek, kdy se v Pardubicích hrál finálový turnaj Flagové ligy U15. V sobotu byla na řadě Dorostenecká liga a finálový víkend završil v neděli Rose Bowl II a finále Druhé juniorské ligy. Bye week měla První juniorská liga, která jako jediná končí až tuto neděli Junior Bowlem XVI.

Ženská liga
Prague Black Panthers - Brno Amazons
12:26

Historicky druhé české finále Ženské ligy ovládly Brno Amazons. O titul mistra České republiky svedly boj s Prague Black Cats, které obhajovaly titul. Do finále vstupovaly Black Cats jako favoritky, v základní části totiž dokázaly Amazons dvakrát porazit a s bilancí 4-0 útočily na perfektní sezónu. Obě jejich výhry nad Amazons ale byly těsné, kdy o vítězi rozhodovaly chyby special týmů. Brno naopak vstupovalo do finále z pozice outsidera. Extra motivaci měly Amazons v podobě hráčky Marioly Weiser, která na jaře sbírala společně se spoluhráčkou Helgou Baumann zkušenosti na akci “Women’s World Football Games” organizované USA football. 

V první čtvrtině se oba týmy oťukávaly, ale více ze hry měly Amazons, kdy se sice nevyhnuly ztrátě míče po interceptionu, ale obrana Amazons fungovala perfektně. Black Cats darovaly po puntu soupeřkám výbornou pozici pro útok a Alžběta Nečasová otevřela po 1yardovém běhu skóre. Touchdown se nepodařilo Amazons potvrdit, ale i tak se brněnský tým mohl radovat z vedení. V letošní sezóně vůbec poprvé.

Závěr prvního poločasu nabídl touchdowny na obou stranách. Na 13:0 pro Brno navýšila 50 vteřin před koncem poločasu Alžběta Heroschová po passu od Kateřiny Šlesingerové. Zdálo se, že Amazons půjdou do šatny s rozdílem dvou skórů. 

Black Cats ale dokázaly velmi rychle odpovědět. Hned první útočnou akcí si Radka Dlabolová vzala míč a dokázala prokličkovat pro touchdown dlouhý 41 yardů. Pro Black Cats to byla důležitá vzpruha do druhého poločasu. 

Útok Black Cats nedokázal na začátku druhého poločasu navázat na touchdown Dlabolové. Přihrávku Štefanové zachytila obrana Amazons. Obrany obou týmů ve třetí čtvrtině body nepovolily. Slabou chvilku si obrana Black Cats vybrala před koncem třetí čtvrtiny. Amazons byly donucené puntovat, ale brněnské hráčce se nepodařilo míč zpracovat a místo puntu se rozhodla doběhnout si pro první down. Do závěrečné čtvrtiny se tak šlo za stavu 13:6 pro Amazons, které zůstaly v útoku.

Nedůslednost obrany Black Cats dokázaly Amazons potrestat hned v úvodu poslední čtvrtiny. Spolupráce Heroschová - Šlesingerová zafungovala v zápase podruhé. Amazons se dostaly do trháku 20:6. Zdálo se, že o vítězkách Rose Bowlu je rozhodnuto.


Do konce zápasu ale zbývalo ještě dost času a Black Cats se nechtěly vzdát bez boje. Snaha vyústila ve snížení na 20:12. Krásnou akci předvedla Nechvílová, která zachytila přihrávku Štefanové. Touchdown téměř přes celé hřiště dodal Black Cats naději. 

Amazons drama nepřipustily. Odpovědí na touchdown Nechvílové bylo skórování Łukasiewiczové, která uzavřela skóre zápasu na 26:12. Amazons dokázaly porazit pražské rivalky poprvé v sezóně ve správný čas. Titul po kvalitním výkonu poprvé putuje do Brna.

2. juniorská liga
Liberec Titans - Příbram Bobcats
18:6

Titans útočili ve finále Druhé juniorské ligy na perfektní sezónu bez prohry. Liberec se v průběhu celé sezóny opírali o dvě jistoty. Obranu a především o quarterbacka Jakuba Kozáka. Bobcats věděli, že úspěch bude záviset na schopnosti zabránit Kozákovi běhat. V základní části se jim to dařilo pouze v prvním poločase.

I tentokrát měli Bobcats vydařený vstup do zápasu. Hned v první minutě zápasu otevřel skóre Tesařík, kterého našel quarterback Uvarov 17yardovým passem. Bobcats se poměrně dařilo držet Kozáka v bezpečné vzdálenosti od endzóny, ale i tak domácí hráč s číslem 5 doběhl dvakrát pro touchdown. Nejprve vyrovnal na konci první čtvrtiny, ve druhé poslal svůj tým do vedení 29yardovým během.

Bobcats v celém zápase pustili Kozáka do endzóny “jen” dvakrát. Passový touchdown nepustili žádný. Ve srovnání se základní částí měl quarterback Titans ve finále “podprůměrnou” produktivitu (15 běhových a 6 passových touchdownů v 5 zápasech).

Titans se ale i ve finále mohli spolehnout na obranu. Ta po zaváhání v první minutě zápasu již žádné body nepustila. Pojistku přidal po zemi v poslední čtvrtině Petr Morávek. Titans za poslední dvě sezóny v nižší juniorské lize nepoznali porážku.

Dorostenecká liga

Finálový turnaj ve Vochově nabídl boj o titul Dorosteneckého mistra. Semifinálové duely svedli Pilsen Patriots s Brnem Sígrs a Prague Lions s East Bohemia Bucks. Lions vstupovali do semifinále jako jasný favorit nejen zápasu, ale celého turnaje. V základní části nenašel přemožitele. Svoji roli dokázali Lions proti Bucks potvrdit, když si “hattrick” připsal David Trca po passech od Jakuba Maláta. Po výhře 22:0 tak Lions zbýval poslední krok k perfektní sezóně.  Druhý semifinálový zápas nabídl drama do samotného konce. Minutu před koncem zápasu a za stavu 13:6 pro Patriots fumbloval hráč Plzně v endzóně, volný míč zalehl brněnský Kindl. Sígrs se za stavu 13:12 rozhodli potvrdit touchdown za dva body. Patriots zastavili potvrzení, čímž utekli hrobníkovi z lopaty. Finále tak svedlo proti sobě týmy ze skupiny ze základní části.

Ani na třetí pokus nenašli Patriots recept na Lions. Pražané si v úvodu vybudovali náskok 20:0 a rázem bylo rozhodnuto. Po páteční prohře ve finále Flagové ligy U15 prohráli Patriots i finále Dorostenecké ligy, tentokrát 6:32.

Flagová liga U15

Flagisti zakončili sezónu finálovým turnajem v Pardubicích. Favorité soutěže, Prague Lions a Pilsen Patriots, měli účast v semifinále jistou, a tak čekali na výsledek čtvrfinálových zápasů. Karlovy Vary Warriors porazili ve vyrovnaném zápase Znojmo Knights, Patriots porazili s nulou East Bohemia Bucks. Warriors nastoupili v semifinále na Bobcats, Patriots vyzvali Lions. 

Bobcats si účast ve finále zajistili jednoznačnou výhrou 55:7. Lions roli favoritů nepotvrdili a do finále postoupili po výhře 19:14 Patriots. Finále Bobcats - Patriots nabídlo spoustu bodů a drama do samotného konce. Bodová přestřelka vyšla lépe Bobcats, kteří díky výhře 35:33 obhájili loňský titul.