Home  /  Zprávy  /  Letem světem: Bobcats posilují i oslabují, v Praze mlží

Letem světem: Bobcats posilují i oslabují, v Praze mlží

(po) 6. březen 2017, Radim Kroulík

Rozpis zápasů ČLAF byl zveřejněn. Na apríla se odehraje repríza Czech Bowlu. Tento rok bylo vytváření rozpisu nejvyšší ligy velmi náročné. Některé týmy měly problém včas a v dostatečném množství nahlásit volné termíny pro své domácí zápasy. Bohužel podmínky týmů často nejsou ideální pro sestavení rozpisu v poměrně nahuštěné sezóně. Zcela záměrně se nepoužívá označení rozlosování, ale přesněji rozpis. Některé týmy ostatně ani teď nemají stále potvrzeno, kde budou hrát, přestože liga začíná už za měsíc. Déle již čekat nešlo. 

Oznámení nové zahraniční posily sebou většinou přináší dávku zvědavosti. To se podařilo posunout na maximum Příbrami. Bobcats minulý týden oznámili hlavního trenéra s nebývalými zkušenostmi. Jeremy Brigham odehrál několik sezón na pozici tight enda v NFL a zahrál si i v Super Bowlu XXXVII (jeho Oakland Raiders prohrál s Tampou Bay Buccaneers 21:48). To je velmi silný kalibr, nejen pro českou ligu. Po defenzivně laděném Fandertovi tak přichází za kormidlo Bobcats zástupce útoku. I když Brigham nebude mít problém velet ani obraně.

Předsezónní prognózy Bobcats jsou podobné jako loni. Tým mohutně posiluje a na papíře se jeví jako favorité. Po loňské zkušenosti ale v Příbrami moc dobře ví, že to nic nemusí znamenat. To, že jsou Black Panthers favorité i letos, nikoho asi nepřekvapí. Naopak Lions jsou v lehce odlišné situaci. Loni touto dobou se řešila především dvojice Black Panthers - Bobcats. Bude to rok, kdy Bobcats po dvou finálových prohrách přemůžou svého soka? Nakonec se Bobcats svému cíli nepřiblížili. Naopak Lions vystoupili ze stínu a naprosto v základní části dominovali. Tento rok jsou Lions v záři reflektorů od samého začátku.

Lions minulý týden oznámili příchod Evidanio Quinonese, který vyztuží secondary. Dokáže Quinones zanechat stejně výraznou stopu jako jeho předchůdci z loňského roku? Přestože se týmy snaží vyhledat hráče a trenéry, kteří nejlépe zapadnou do jejich programu, ne vždy se to podaří a výsledek není podle představ. Zatím není jasné, koho budou mít Lions na pozici quarterbacka.

Black Panthers zatím také neoznámili svou posilu pro letošní sezónu. Zatím se spekuluje, že útok povede opět Jan Dundáček a import posílí obranu úřadujícího mistra. Je to jen náhoda, že oba finalisté loňského Czech Bowlu se zveřejněním klíčových posil otálejí? Možná jde o psychologický boj mezi pražskými rivaly. U Black Panthers si lze  představit variantu bez importa. To, že by Lions zahájili sezónu s juniorem Jindřichovským, je více než nepravděpodobné.

Martin Hamza mění působiště. Dlouholetá opora Bobcats odchází do nového klubu. V loňské sezóně skončil Hamza předčasně po zlomené ruce v zápase na hřišti Stallions. Citelná ztráta pro Bobcats. Dovednosti a zkušenosti Hamzy budou jen těžko nahraditelné. Kam zamíří vysoký receiver? To zveřejníme až po oficiálním dotažení přestupu.

Prague Hippos nastoupí do sezóny s novým quarterbackem. Stanislav Tománek se přesouvá z quarterbacka na pozici linebackera. Nejedná se tak o úplně tradiční přesun pozic. I Jakub Tománek přechází z útoku do obrany. Receivera mění za safetyho. To už je obvyklejší změna. Stanislav Tománek dlouho vedl útok Hrochů. V roce 2014 dotáhl Hippos až do finále, kde podlehli 27:34 Steelers. Kdo povede útok tento rok? To zatím jasné není.

Prague Harpies se v průběhu loňské sezóny rozloučili s dlouholetým hlavním trenérem a jedním ze zakladatelů klubu, Nikitou Maximovem. Ten nyní působí u Prague Mustangs. Pozici hlavního trenéra Harpies přebral Ondřej Macek. Harpies se připravují na podzimní třetí ročník Ženské ligy, kde zatím pokaždé skončily za Brnem Amazons a Prague Black Cats.

Uplynulý víkend se nesl v duchu školení. V Pardubicích proběhlo školení trenérů i rozhodčích. Trenéři mají za sebou kurz pod vedením Martina Kociána. Téměř 40 zájemců prošlo pěti školícími víkendy. Výstupem komplexního školení je trenérská licence C. Ke zvyšování úrovně amerického fotbalu u nás je výchova nových trenérů klíčová. A učit se od nejlepšího trenéra rakouské ligy pro rok 2016? Tak to je jedinečná příležitost.

V soutěži mužů nás čeká celkem 108 zápasů. To už je pořádná porce. Skupina rozhodčích tak bude mít pořádný zápřah. Muži a ženy v pruhovaném měli druhé dvoudenní školení, na kterém se připravovali na nadcházející sezónu. Komise rozhodčích, která je v novém složení, tak bude mít plné ruce práce.