Home  /  Zprávy  /  Preview #17.9: Bitters Doubleheader je tady

Preview #17.9: Bitters Doubleheader je tady

(pá) 26. květen 2017, Radim Kroulík

Vrcholem devátého kola bude dvojzápas na stadionu Viktorie Žižkov. Bitters Doubleheader nabídne mimo pražského derby i televizní zápas Stallions s Bobcats. Druhá a čtvrtá liga pokračuje odvetami.

Bitters liga

Prague Lions - Prague Black Panthers

První pražské derby vykoplo sezónu 2017 poměrně jasnou výhrou Black Panthers. Obhájci titulu vlétli do sezóny výrazně lépe než v minulém roce a tempo nepovolili ani před devátým kolem. S bilancí 6-0 mají skvělou výchozí pozici na první místo v základní části, které by jim zaručilo domácí prostředí na semifinále a papírově slabšího soupeře.

Black Panthers si minulý týden ještě víc zvedli náladu vítězstvím nad Berlínem Adler. V zápase již z postupového pohledu o nic nešlo, i tak jde o vítězství, které nepřichází každý týden a zahřeje.

V prvním zápase s Lions dominovala především běhová hra PBP. Černí panteři naběhali 216 yardů. Proto ani nevadilo, že Dundáček naházel jen 89 yardů. Ve druhém poločase se PBP snažili především kontrolovat zápas a čas, úspěšně. Útok PBP ukázal hned v prvním zápase, že bude produktivní a nastavenou laťku drží.

Obrana měla laťku vždy vysoko a v prvním vzájemném duelu se jí podařilo prakticky vymazat běhovou hru Lions. Ta si připsala jen 41 yardů a dala tak vzpomenout na podobné loňské trápení hře Lions po zemi.

Co už nebylo stejné jako loni, byl passový útok Lions. Silva s Wallem loni dominovali a sázeli jeden touchdown za druhým. Tento rok je vystřídala dvojice Walls - Hamza. Druhý jmenovaný ale do odvety kvůli zranění nezasáhne. Passový útok Lions se zatím dost hledá a četná zranění tomu také moc nepřispívají.

Do zápasu nezasáhne ani dlouhodoběji zraněný Lukáš Růžek. Na Lions tak čeká hodně práce. Vzpruhou může být velmi dobrý zápas se Steelers, kde především obrana dala rozpomenout na loňské výkony. V útoku i s Růžkem to stále nebylo ono. Deset bodů na Steelers nakonec stačilo, ale proti produktivnímu útoku PBP to pravděpodobně stačit nebude.

Lions jsou s bilancí 2-3 v nelehké pozici, na druhou stranu je po zápase s PBP může těšit fakt, že už má oba zápasy s prvním týmem tabulky za sebou a může se vrhnout na finiš základní části.

Pardubice Stallions - Příbram Bobcats

Minulý týden vyšla generálka na Bitters Doubleheader lépe Pardubicím. Pro Stallions to byl ten typ zápasu, kdy se podaří prakticky vše, na co sáhnete. Nezastavitelný Michael Lindsey dovedl svůj tým k 51 bodům. Pro útok Stallions bude důležité nalézt i další způsoby, jak překonat obranu Bobcats, kteří se jistě ještě více zaměří na bránění stallionské jedničky.

Obrana Stallions měla výborný vstup do zápasu, který mohl být dán i rozkoukáváním Maynarda po návratu do České republiky. Rychlý začátek udal tón zápasu, který Bobcats nedokázali zlomit. Tentokrát bude mnohem těžší vybudovat si náskok hned z kraje zápasu, tak jako v Příbrami.

Quarterback Craig Maynard ve druhém poločase ukázal, že pod jeho vedením může být útok Bobcats produktivní. Zápas by měl nabídnout ofenzivní smršť a pokud se chtějí Bobcats držet v zápase, tak musí držet produktivitu po celý zápas. Týden tréninku navíc by měl přijít Příbrami vhod.

O hlavním cíli obrany Bobcats nemůže být sebemenší pochyb. Zastavit Michaela Lindseyho. Minulý týden recept na tohoto receivera obrana nenašla. Bobcats musí být obezřetní v důsledném bránění Lindseyho, protože stále jsou na hřišti receiveři jako Horáček nebo Holub, kteří mají výbornou sezónu. Horáček byl před prvním zápasem s Bobcats dokonce před Lindseym ve statistice nachytaných yardů a vládl celé lize.

Pokud se Bobcats podaří udělat zápas vyrovnanějším, mohou rozhodnout například special týmy. Stallions letos patří k suverénně nejhůře potvrzujícím týmům Bitters ligy a neúspěšným potvrzením už nechali na hřišti hromadu bodů. V Příbrami se Stallions podařilo potvrdit až pátý touchdown. To by se ve vyrovnanějším zápase nemuselo vyplatit.

Kde naopak ve special týmech Stallions září jsou returny. Michael Lindsey připravuje z kickoff i punt returnů výborné výchozí pozice pro útok, který často začíná své drivy v blízkosti poloviny hřiště.

Zápas Pardubic Stallions s Příbramí Bobcats začíná v 17:00 a můžete ho sledovat v přímém přenosu na ČT sport.

Ostrava Steelers - Trnava Bulldogs

Ve stínu Doubleheaderu se v Ostravě odehraje další zápas Bitters ligy. Do Ostravy zavítají Bulldogs. Trnava se snaží především přežít nevydařenou sezónu a nelze moc počítat s variantou, že by šlo o vyrovnaný zápas. Od prvního kola byla nejmenší poražka Trnavy právě s Ostravou, ale v poměru 0:41. Steelers tak mají šanci upevnit si druhou pozici v tabulce, která by jim zajistila domácí prostředí pro semifinále. Vyhrát a nepřijít o klíčové hráče, to bude cílem Steelers pro nedělní zápas.

2.Liga

Pilsen Patriots - Brno Sígrs
V prvním vzájemném duelu se poprvé představil quarterback Patriots, Van Parker Jr.. Ten se hned v prvním drivu ukázal touchdownovým passem na Hlaváčka. Bohužel pro Patriots to byl jediný touchdown v zápase. Od tohoto momentu si taktovku převzal sígrský Filip Ondrášek a dirigoval svůj tým k jednoznačnému výsledku, který úplně neodpovídá náročnosti zápasu. Sígrs rozhodně nemohli hrát v tréninkovém tempu. Parker měl možnost se svými spoluhráči lépe sehrát a útok Patriots by tak mohl dělat mnohem větší problémy obraně Sígrs.

Ústí nad Labem Blades - Brno Alligators
Blades se podařilo zaskočit Alligators hned z kraje prvního vzájemného zápasu. Podobně jako Patriots se Sígrs to ale bylo prakticky jediné pozlobení soupeře. Alligators po chladném začátku nastartovali všechny motory a nasázeli Blades 62 bodů. Teď čeká Alligators cesta do Ústí, kde Blades hrají vždy výrazně lépe. Rozdíl prvního zápasu byl 50, domácí prostředí tak asi nebude jediné, co pomůže Blades k vítězství.

4.Liga

Třinec Sharks - Zlín Golems
Souboj prvního s posledním ve skupině. Sharks zatím neokusili porážku, Golems naopak stále čekají na první výhru v sezóně. První vzájemný duel zvítězili Sharks 44:0. Golems mají problém s produktivitou v útoku, kdy ve třech zápasech zaznamenali dohromady 18 bodů. Ve srovnání s tím, Sharks mají skóre 111:12.

Prague Black Panthers 2 - Tábor Foxes
Rezervní tým PBP odehraje v sobotu svůj třetí zápas, tentokrát s nováčkem z Tábora. Foxes prochází náročnou první sezónou v historii. Těžkou cestu potvrzuje bilance 0-2 a skóre 6:73. První sezóna ale bývá především o získávání zkušeností. A kde jinde nabrat zkušenosti než s týmem Black Panthers. 

Brno Sígrs 2 - Šumperk Dietos
První vzájemný duel vyhráli Dietos 31:0. Pro držení kroku se Sharks musí Dietos zvítězit. Zajímavostí z prvního duelu jsou tři touchdowny Jana Vomlela, který skóroval z kickoff returnu, fumble returnu a po interceptionu. To je velmi neobvyklý hattrick.