Home  /  Zprávy  /  Trenéři flagových reprezentací hodnotí účast na ME pozitivně

Trenéři flagových reprezentací hodnotí účast na ME pozitivně

(pá) 15. září 2017, Radim Kroulík

České flagové týmy se vrátily z Mistrovství Evropy ve Španělsku s nově získanými zkušenostmi. Ještě před odjezdem avizoval koordinátor rozvoje flag fotbalu Bohuslav Rom, že turnaj bude pro oba týmy především o získávaní zkušeností. Mužský tým přešel velkou obměnou (z týmu 2015 zůstal pouze jeden hráč) a pro ženský tým to byl první turnaj pod českou vlajkou. Navíc konkurence je ve flagu vysoká. „Po minulém turnaji jsme zjistili, že většina týmů má dlouhodobý flagový program, hráči jsou především flagisti a připravují se ve stejném složení pouze na mezinárodní turnaje. Proto jsme začali intenzivně pracovat na rozvoji flagu i u nás,” dodává Rom.

Ženy bojovaly o bronz

Ženský tým měl oproti mužům značnou výhodu v podobě účasti v lize U19. Ve své první misi předvedly hráčky sympatický výkon, který rozhodně stojí za zmínku.

Tým vznikl prakticky na zelené louce a pod vedením trenérů Martina Šindlera, Jiřího Chvaliny a Jakuba Woleského se začal systematicky připravovat již na jaře 2016. Ze dvou tryoutů, kterých se účastnilo přes 70 hráček téměř všech českých, ženských týmů, trenéři sestavili širší kádr 25 hráček. Následná příprava zaměřená na získání základních herních dovedností a herní taktiky vyvrcholila účastí týmu ve výše zmíněné jarní flagové lize U19. V čistě "mužské" soutěži si hráčky otestovaly své znalosti a dovednosti často pod tlakem a s těžkými soupeři.

Na mistrovství Evropy následně odcestovala základní sestava 13 hráček, s chutí poprat se o co nejlepší umístění a s cílem získat cenné zkušenosti. Účast ženských týmů Rakouska, Španělska, Německa a Itálie však dávala tušit, že cesta k lepšímu umístění bude více než trnitá.

Historicky první ženou skórující za národní tým se symbolicky stala jediná původem "flagová" hráčka Nikola Vokurková. Po úvodních prohrách s Rakouskem, Španělskem a Německem se český tým dočkal i své první výhry, a to v odvetě s Rakouskem. Český tým předvedl perfektní výkon a v nervy drásajícím utkání, se ujal vedení, které už nepustil. Děvčata hrála trpělivě a s minimem chyb a na konci se tak mohla radovat z první výhry 25:24 a skalpu úřadujících mistryň Evropy! Radost po vítězství byla obrovská.

Nakonec ženy sbíraly nejen zkušenosti, ale zahrály si i zápas o bronz s domácím týmem Španělska. Děvčata do zápasu dala vše, rvala se o úspěch do poslední vteřiny zápasu. Bohužel drobné chyby v jeho průběhu, nešťastné safety a dvě neúspěšná potvrzení po TD, přisoudily ženskému týmu konečné čtvrté místo na turnaji. Nepopulární brambora mrzí, ale medaile byla blízko a výkon ženského týmu v průběhu turnaje musí všichni fanoušci jistě hodnotit pozitivně.

Vyjádření hlavního trenéra Martina Šindlera:
S předvedenou hrou a prezentací týmu na turnaji mohu být jen a jen spokojen. Děvčata na turnaji prodala vše co nám kvalitní příprava a role nováčka dovolila. Věcí ke zlepšení je zcela jistě mnoho ať už naše pomalé ranní rozjezdy, nebo dva zápasy, kdy jsme ztratili koncentraci a nakonec skončily vysokým rozdílem. Zpětně nás jistě mohou mrzet i zápasy základní části s Itálií, ve kterých jsme podali spíše průměrný výkon. To vše jsou však věci, které se dají odstranit herní praxí a získanými zkušenostmi.

Celkově jsem na děvčata nesmírně hrdý, že jako nový a nezkušený tým složený, až na jednu výjimku, z hráček tackle footballu, dokázali držet krok se zkušenými týmy ze zemí, kde dlouhodobě funguje flag footballový program. Podařilo se nám odehrát velmi dobrých šest zápasů z celkových jedenácti. Podařilo se nám jako jediným zaskočit a porazit nyní již pětinásobné (v řadě!) mistryně Evropy z Rakouska! Podařilo se nám zabrat v rozhodujícím utkání o všechno a nakonec jsme hráli o medaile! Navíc jako bonus děvčata svou bezprostředností a radostí ze hry přidala na hřišti i mimo hřiště nespočet parádních zážitků všem účastníkům turnaje. Stala se tak bez nadsázky nejoblíbenějším týmem na turnaji a byla za to oceněna cenou fair-play a pochvalou jak od organizátorů turnaje tak většiny zúčastněných trenérů. To zcela jistě hodnotím jako velký úspěch pro začínající tým. Nesmíme však usnout na vavřínech a pokračovat v započaté práci. Musíme rozvíjet potenciál který máme herně, takticky i po trenérské stránce. Získávat zkušenosti a stát se týmem se kterým musí ostatní počítat. Do příštího turnaje nás tedy čeká ještě spousta práce :)

Závěrem bych chtěl velmi poděkovat Jirkovi Chvalinovi a Kubovi Woleskému, kteří se na přípravě týmu podíleli nemalou měrou, a také všem fanouškům kteří nám fandili a podporovali nás na dálku!

Jediné vítězství mužů přišlo v posledním zápase turnaje

Mužský tým až do posledního zápasu turnaje čekal na své první vítězství. Úvodní prohra s Rakouskem 0:40 předznamenávala, že kvalita na turnaji je skutečně velká. S výjimkou zápasu s Rakouskem a Španělskem (prohra 0:53) dokázal český tým držet se svými soupeři krok. Nejblíže vítězství v základní části byl s Německem, se kterým náš výběr podlehl o dva body 25:27. Soupeř ale vždy tahal o trochu delší část provazu. Radost z vítězství si tak náš tým vychutnal až v posledním zápase o umístění se Slovinskem. V zápase o konečné sedmé místo vyhrál český tým 21:19.

Vyjádření hlavního trenéra Bohuslava Roma:
Hlavní nevýhodou pro mužskou reprezentaci byla probíhající tackle liga, která nás kvůli zranením připravila o několik klíčových hráčů. Ty jsme nahradili mladými a nadějnými hráči z ligy U19, kteří v průběhu turnaje ukázali, že přestože nemají potřebné zkušenosti, tak jsou týmu oporou a v rozhodujících situacích mohou být klíčoví hráči.

Turnaj byl pro nás velkým přínosem, získání zkušeností, srovnání na mezinárodní úrovni, kdy jsme zjistili, že kromě 3 elitních týmů (Španělsko, Italie, Rakousko) se dokážeme měřit se zbytkem Evropy a uhrát slušné výsledky. Důkazem může být zápas s Německem, který rozhodly pouze 2 neproměněné potvrzení.

Věřím, že zkušenosti, které jsme si z Madridu přivezli, jsou pro nás motivací do příštích let a máme spoustu věcí, na kterých chceme zapracovat a tím nadále rozvíjet flag footbal.

Speciální díl ČAAF.TV je předběžně naplánován na pondělí.