Home  /  Zprávy  /  Pražské druholigové derby ovládli Mustangs

Pražské druholigové derby ovládli Mustangs

(st) 9. květen 2018, Radim Kroulík

V úterý 8. 5. se na stadionu Uhelné sklady konalo “malé” pražské derby mezi Prague Mustangs a Prague Hippos. Ačkoliv domácím týmem byli v tomto utkání Mustangové, tak mezi téměř 700 diváky měli nemalé zastoupení také fanoušci Hrochů. A zatímco pro Mustangs bylo vítězství takřka nutností, pokud chtějí pomýšlet na účast v Silver Bowlu, pro Hippos šlo především o snahu získat nejen první vítězství, ale vůbec první body v této sezóně.

Po hodu mincí přijímali úvodní výkop pražští Mustangs. Hippos se pokusili překvapit onside kickem, který byl ale neúspěšný, a darovali tak Mustangům dobrou počáteční pozici. Mustangs vstoupili do zápasu opatrně, celý první drive byl kromě jednoho neúspěšného passu v režii running backů. Za zmínku stojí především práce Mohameda Abdelhameeda, který soupeři “ukousl” jedním během 20 yardů, a dále pak Ricarda Ruize, který drive ukončil 15 yardovým během pro první touchdown zápasu.

Po jednobodovém potvrzení se míče ujali Hippos a zvolili stejnou taktiku, jako Mustangs. Bohužel jim v cestě stála dobře připravená obrana Mustangů, především pak trojice linebackrů Jan Veselý, Oldřich Hnátek a Jan Kraus, která hroší running backy k ničemu celý zápas nepustila. Hippos se navíc na konci drivu kvůli faulu připravili o 5 yardů a museli odkopávat.

Druhý drive dobře naznačil, kam se bude hra obou týmů ubírat. Přestože Mustangs začali více používat passovou hru, tak jejich hlavní zbraní byly stále běhové akce v podání trojice Abdelhameed, Linek a Ruiz. Že útok domácích je výrazně „potentnější“, se ukázalo právě v průběhu druhého drivu, kde Mustangs kvůli třem pass interference penaltám museli dohnat 45 yardů. To se jim díky kombinaci běhové hry, penalty na straně Hippos za držení facemasky a dvěma passovým přihrávkám podařilo a akci ukončil přihrávkou na Filipa Štěpánka americký quarterback Villanueva.

Ani druhý drive Hippos mnoho nepřinesl a po dvojici běhových a dvojici passových akcí museli míč odkopávat. Naopak Mustangs odpověděli ihned, kdy po několika běhových akcích přišel 42yardový pass od quarterbacka Villanuevy na Willa Littla. Při extra pointu se nepovedl snap a už to vypadlo, že místo jednobodového potvrzení si domácí připíší jen šest bodů za touchdown, ale nakonec byl kicker Jan Kraus schopný míč ze země sebrat a následně si doběhl pro dva body, čímž upravil stav zápasu na 22:0.

V druhé čtvrtině se po několika neúspěšných drivech na obou stranách povedl running backovi Hippos Romanu Chramostovi neskutečný 78yardový běh až do endzóny, na který obrana Mustangs nestihla zareagovat. O tackle se ještě na poslední chvíli pokusil bez úspěchu safety Mustangs Karel Poláček a Hippos se tak mohli radovat nejen z prvních bodů v zápase, ale dokonce z prvních bodů v této sezóně.

Před poločasem a ani ve třetí čtvrtině se ani jednomu z týmů znovu skórovat nepodařilo. U domácích mohly za to především individuální chyby - holding, nekompletní přihrávky, zdržování hry, fumble a interception, o který se postaral Vlastimil Liehne. Hippos na tyto chyby však odpovědět nedokázali, a to především díky výborné obranné hře Mustangů a vlastním chybám, faul startům a nedovoleným formacím.

Ve čtvrté čtvrtině přidali Mustangové ještě dva touchdowny díky running backům Linkovi a Abdelhameedovi a jeden field goal z nohy Jana Krause. Těm dopomohli velkou měrou opět obránci Mustangů, Karel Poláček donutil tacklem soupeře k fumblu, z jehož zisku se radovali Mustangs a o několik minut později si připsal interception David Horák. Závěr zápasu už změnu ve skóre nepřinesl, ale interception si připsal cornerback Hippos Miroslav Vogal, když chytil přihrávku druhého quarterbacka domácích Miroslava Šmejkala. Konečné skóre zápasu tedy zůstalo na 39:7 pro Mustangs.

Autor článku: Jan Zatloukal

Detail zápasu

Prague Mustangs
39 : 7
Prague Hippos Prague Hippos
Q1 Q2 Q3 Q4
MUS 14 8 0 17
HIP 0 7 0 0

Datum: 8.5.2018 v 14:00
Počasí: Jasno, 22°C
Počet diváků: 672
Rozhodčí: Radek Janhuba (R), Milan Remeš (U), Václav Kriesman (HL), Filip Pachulski (LJ), Petr Márai (BJ)
 

Scoring summary
1.čtvrtina
Prague Mustangs TD - 7:0 - Ricardo Ruiz, 15y run (Jan Kraus kick); 9:27
Prague Mustangs TD - 14:0 - Filip Štěpánek, 11y pass od Philip Villanueva (Jan Kraus kick); 3:17
2.čtvrtina
Prague Mustangs TD - 22:0 - William Little, 42y pass od Philip Villanueva (Jan Kraus 2pt run); 11:13
Prague Hippos TD - 22:7 - Roman Chramosta, 78y run (Štěpán Křížek kick); 5:42
4.čtvrtina
Prague Mustangs FG - 25:7 - Jan Kraus, 33y; 11:51
Prague Mustangs TD - 32:7 - Jaroslav Linek, 11y run (Jan Kraus kick); 10:12
Prague Mustangs TD - 39:7 - Mohamed Abdelhameed, 10y run (Jan Kraus kick); 8:31