Home  /  Zprávy  /  Black Panthers a Amazons prošli základní částí bez porážky

Black Panthers a Amazons prošli základní částí bez porážky

(út) 29. říjen 2019, Radim Kroulík

Black Panthers a Amazons měli před závěrečným kolem základní části jistou účast ve finále. Zbývalo zjistit, kdo vyzve úřadující šampiony. V Juniorské lize se jednalo o přímý souboj Gladiators se Steelers. V 1. ženské lize bylo postupových scénářů hned několik a šanci na postup měly Sirens, Harpies i Black Cats. O prohře českého týmu v Srbsku se můžete dočíst v samostatném článku.

Juniorská liga

Vysočina Gladiators - Ostrava Steelers
V přímém souboji o účast v Paddock Junior Bowlu uspěli domácí Gladiators. Klíčový náskok si Vysočina vybudovala ve třetí čtvrtině, kdy dva touchdowny Vojtěcha Koláře posunuly skóre na 24:6. Závěrečná čtvrtina ještě přinesla dva touchdowny na každé straně, ale z konečné výhry 36:25 se radovali Gladiators. Steelers skončili těsně před branami finále. Gladiators vyzvou v Paddock Junior Bowlu Prague Black Panthers. Favoritem bude pražský tým, ale Gladiators také prošli základní částí bez porážky.

Prague Lions - Příbram Bobcats
Lions vstupovali do posledního zápasu základní části bez možnosti postupu do finále. Hořkost z postupu Black Panthers do finále ještě prohloubila prohra v posledním kole s Bobcats. Příbram ukázala, že letos měla silný tým a hned v úvodní čtvrtině se dostala do vedení 14:0. Za Lions se prosadili útočné opory Čmejla s Janotou, ale Bobcats po celý zápas dokázali držet komfortní náskok. Tečku za zápasem udělal dvě minuty před koncem zápasu příbramský Tomáš Vokurka. Bobcats se po výhře 34:19 posunuli na konečné druhé místo ve skupině Západ.

Brno Sígrs - Brno Alligators
Brněnské derby proběhlo podle předzápasových prognóz. Sígrs potvrdili vydařenou druhou půlku sezony a svému městskému rivalovi nedali šanci, když zvítězili vysoko 82:12. Alligators dokázali držet krok v první čtvrtině, kdy touchdowny Filipa Špringera držely skóre na dostřel. Pět touchdownů Sígrs ve druhé čtvrtině ale rozhodly o průběhu zápasu. Sígrs se nepodařilo zopakovat postup do semifinále, ale minimálně z druhé poloviny sezony mohou mít dobrý pocit. Pro Alligators nebyl návrat do Juniorské ligy podle představ.

Pardubice Stallions - Prague Black Panthers
Black Panthers měli účast ve finále jistou, a tak v zápase proti Stallions mohli dostat prostor také náhradníci pražského týmu. Skóre zápasu otevřel Matěj Stejskal dlouhým 61yardovým touchdownem z úvodní čtvrtiny. Black Panthers se prezentovali opět neprostupnou obranou, která nepovolila soupeři jediný bod. Útoku Stallions určitě nepomohlo zranění quarterbacka Hájka z prvního poločasu. Black Panthers si ve druhém poločasu pohlídali vedení 33:0 a zakončili základní část s perfektní bilancí. Ve finále se obhájci titulu střetnou s Gladiators. 

Bratislava Outlaws - Přerov Mammoths
Po prvních dvou zápasech měli Outlaws bilanci 2-0 a zdálo se, že budou favority na postup do finále. Následné čtyři prohry ale odsoudili slovenský tým k předposlednímu místu ve skupině Východ. Poslední porážka v sezoně přišla v domácím zápase proti Mammoths. Přitom zápas rozehráli Outlaws slibně. Na úvodní field goal přerovského Školoudíka dokázali zareagovat touchdowny Kolnika s Markovičem a field goalem Jaďudi. Školoudík s Žouželkou zaveleli k obratu na konečných 20:17 pro Mammoths. Outlaws měli v závěru šanci vyrovnat, ale field goal nebyl úspěšný a z vítězství se tak radovali hosté. Mammoths si v premiérové účasti v Juniorské lize připsali solidní bilanci 3-3.

Ústí nad Labem Blades - Prague Mustangs
Zápas posledního s předposledním ve skupině Západ byl na programu na sváteční pondělí. Skóre zápasu otevřeli domácí field goalem Martina Vály. Od té doby se ale radovali ze skórování pouze hosté. Vedení v zápase zajistil pro Mustangs Antonín Feitl, jenž si připsal 62yardový touchdown po passu Vojtěcha Schovánka. Pojistku k vedení přidal Jan Kurtiš, který se s míčem dostal do endzóny ve třetí i čtvrté čtvrtině a upravil tak finální skóre na 20:3 pro Mustangs. Pražský tým si tak připsal první výhru v sezoně a zakončil letošní sezonu na pozitivní vlně. Blades se vítězství v letošním ročníku nedočkali.

1. ženská liga

Prague Harpies - Prague Black Cats
Harpies veděly, že výhra nad Black Cats jim zajistí premiérovou účast ve finálovém Paddock Rose Bowlu. Black Cats potřebovaly kromě výhry ještě skórovat passové touchdowny, které by hrály roli v případě výhry Black Cats a Amazons. Harpies vstoupily do rozhodujícího zápasu lépe a ujaly se hned v úvodu vedení po touchdownu Dung Ta. Harpies se tentokrát o něco lépe podařilo pohlídat sestry Dlabolovy, ale i tak si Radka Dlabolová připsala v zápase tři touchdowny. K ní se ještě přidala Sabina Pokorná a Markéta Rozmanová a Black Cats si připsaly vítězství 33:19. Black Cats, Harpies a následně Sirens zakončily základní část s bilancí 2-4 a o postupu rozhodl počet passových touchdownů ze zápasů těchto tří týmů. V této statistice byly nejúspěšnější Sirens, které postupují dále. Pro pražské týmy letošní sezona skončila.

Brno Amazons - Warsaw Sirens
Amazons měly zajištěnou účast v Paddock Rose Bowlu již delší dobu, Sirens se o postupu dozvěděly den před zápasem s Amazons, a to podle výsledku Harpies s Black Cats. V Brně tak byla k vidění generálka na finálový zápas. Sirens v první čtvrtině tahaly za delší konec provazu a dostaly se do vedení 24:13. Přelom druhé a třetí čtvrtiny ale patřil domácím, kdy se po touchdownech Nečasové a Haroschové dostaly do vedení. V touchdownové přestřelce nakonec byly úspěšnější domácí Amazons, které zvítězily 53:44 a udržely si tak neporazitelnost v základní části. Za necelé dva týdny si oba týmy duel v Brně zopakují, tentokrát již půjde o titul.

Dorostenecká liga

Poslední turnaj základní části již nemohl změnit účastníky finále. Sígrs i Gladiators již měli dostatečný náskok. Gladiators i tak ukázali svou sílu, když vyhráli na domácím hřišti oba své zápasy. Steelers se rozloučili se sezonou vítězstvím nad Prague Lions. Pražský tým se ani na poslední pokus nedočkal premiérové výhry v letošním ročníku.

Finálové zápasy

Paddock Junior Bowl
Prague Black Panthers - Vysočina Gladiators
9.11., Praha

Paddock Rose Bowl
Brno Amazons - Warsaw Sirens
10.11., Brno

2. ženská liga
Příbram Bobcats, Ostrava Diamonds, Ústí nad Labem Blades
2.11., Ostrava

Dorostenecká liga
Vysočina Gladiators - Brno Sígrs
10.11., Luka nad Jihlavou

Flagová liga U15
Prague Black Panthers, Ústí nad Labem Blades, Prague Lions, Pilsen Patriots
3.11., Ústí nad Labem

Autor úvodní fotky: Josef Bukač