Home  /  Zprávy  /  Kluby před Vánoci pomáhají

Kluby před Vánoci pomáhají

(pá) 20. prosinec 2019, Radim Kroulík

Přípravy týmů Paddock ligy na ročník 2020 jsou v plném proudu. To ale neznamená, že by se vše odehrávalo pouze v posilovnách a na tréninkových hřištích. Prague Lions, Ústí nad Labem Blades, Přerov Mammoths i Brno Alligators chtějí zanechat stopu také mimo hřiště. A tak se rozhodli před Vánoci pomoc.

Hope Month

Již tradiční akce Prague Lions ve spolupráci s onkologickým oddělením Fakultní nemocnice v Motole. Od roku 2010 každý rok vybírají Lions dárky, které před Vánoci věnují dětem jenž bojují s rakovinou. „Můj kamarád Phil Brabbs, kicker v Michiganu, měl nadaci „Cancer kicker”, což ovlivnilo Hope Month a naše zaměření na děti s rakovinou,” vysvětlil hlavní trenér Lions Zach Harrod. 

„Chtěli jsme sdílet jeho poselství naděje s dětmi a jejich rodiči. Zkrátka přinést trochu naděje, radosti a smíchu uprostřed bolestivé bitvy,” popsal kouč letošních mistrů. Hope Month, to je v Lions velká věc. A ruku k dílu přiloží spousta hráčů. „Každý rok se zapojí různým způsobem přibližně třicet hráčů. Ať už jde o místa, kde se dárky vybírají po samotnou návštěvu nemocnice.”

V sezoně, kdy po dlouhé době opět ovládli Czech Bowl, Lions ví, že úspěchy na hřišti nejsou vše. To si Harrod dobře uvědomuje. „Samozřejmě chceme vyhrávat, ale pokud budeme pouze vyhrávat a neuděláme nic navíc, jsou ty výhry vůbec k něčemu dobré?”

Jisté je, že letos se Lions zadařilo na hřišti i mimo něj. „Rozdali jsme více než dvě stě dárků. Vždy to jsou víc než dvě plná auta,” uzavřel Harrod.

Kalendář, který pomáhá

Blades se rozhodli vybírat peníze prostřednictvím charitativního kalendáře. Vybrané peníze putovaly dětem s handicapem. „Každoročně se snažíme udělat kalendář pro dobrou věc. Letos to vyšlo tak, že nás oslovily Pin-up girls a spojilo se to s ústeckým nadačním fondem Upřímné srdce,” vysvětlil PR manažer Blades Marek Moudrý.

Ten byl s výsledkem charitativní akce spokojený. „Nadačnímu fondu jsme předali 30 000 korun. Původní předpoklad byl ještě vyšší, ale i tak je to zatím nejvyšší částka, kterou jsme za naši historii vybrali, takže musíme být spokojení,” potvrdil Moudrý.

Také Moudrý se ohlíží dále než pouze za výsledky na hřišti. „Tato akce pro nás znamená hodně. Sport nejsou jen výsledky. Je to rodina, naděje, pomoc. Jsme Ústí nad Labem Blades, proto se snažíme našemu městu vrátit podporu, kterou máme. Pomoc potřebným bereme téměř jako povinnost, i když to děláme srdcem.”

Vstupné ze Silver Bowlu pro bezbariérový autobus

Mammoths se rozhodli podělit o radost z vítězství ve finálovém Silver Bowlu. Celý výtěžek z dobrovolného vstupného věnovali službě denního stacionáře, která pomáhá osobám s mentálním a kombinovaným postižením. Zápasy Mammoths patřily mezi ty nejnavštěvovanější a finále 2.Ligy přineslo bouřlivou atmosféru. Proto ani nepřekvapí, že se z finálového zápasu podařilo vybrat na vstupném 27 000 korun. „Byli jsme překvapeni výší vstupného, kerá se vybrala. Je to krásný vánoční dárek,” uvedl pro Přerovský deník předseda Mammoths Petr Stejskal.

Vedoucí sociálního zařízení Eva Páleníková měla z nečekaného příspěvku radost. Zároveň uvedla Deník, že příspěvek poputuje na financování bezbariérového autobusu. „Každý rok děláme společný výlet pro uživatele a rodinné příslušníky. Abychom jej mohli zorganizovat, potřebujeme bezbariérový autobus, který je opravdu finančně náročný,” vysvětlila Páleníková Přerovskému deníku.

Aligátoři nekoušou

Také hráči Brna Alligators se vydali do Fakultní nemocnice Brno, kde předali dětem vánoční dárky. „Díky štědrým darům hráčů a partnerů našeho klubu jsme dokázali vyčarovat úsměv na tvářích malých pacientů,” nechal se slyšet PR manažer Alligators Jaroslav Doležal.

„Je to nezištná snaha udělat organizovaně před Vánoci něco hezkého, abychom dětem ten pobyt alespoň trochu zpříjemnili,” doplnil Doležal. Ani Alligators neodešli z nemocnic s prázdnou. Na oplátku dostali hráči nakresleného aligátora. „Věříme, že nám do nové sezony přinese štěstí,” pousmál se Doležal.