Home  /  Zprávy  /  Alain Pae podepsal smlouvu s Edmontonem

Alain Pae podepsal smlouvu s Edmontonem

(po) 1. březen 2021, Radim Kroulík

Po roce čekání se Alain Pae dočkal podpisu smlouvy s Edmontonem! Rodáka z Prahy si kanadský tým vybral ve druhém kole loňského draftu. Pae se tak stal prvním českým hráčem, kterému se podařilo probojovat na soupisku CFL týmu.

Kanadská CFL je po NFL považována za druhou nejkvalitnější ligu amerického fotbalu. Proto je draftování prvního českého hráče velkou událostí pro americký fotbal v Česku.

Edmonton si vybral Paeho už loni v květnu, ale smlouvu s týmem podepsal teprve nedávno. „V nejistotě jsem nebyl, věděl jsem že dřív nebo později podepíšu. Otázkou jen bylo kdy. Za normálních okolností nováčci z draftu podepisují kontrakty během tréninkového kempu v květnu.”

A tak si první draftovaný Čech v CFL musel rok počkat. „Teď už jen aby sezona začala. Osobně nejsem vůbec v kontaktu s týmem. Formality se řeší přes agenta a jedinou komunikaci mám s trenérem defenzivní lajny. Jednou týdně sedneme na Zoom a mluvíme o základních konceptech obranného schématu,” popsal Pae.

Pae, jehož otec je Kanaďaň, musel získat kanadské občanství, aby mohl do draftu. „Kvůli pravidlům bylo mnohem jednodušší dostat se do týmu jako Kanadaň než jako cizinec. Občanství jsem získal na poslední chvíli, zhruba měsíc před draftem,” vysvětlil Pae už loni po draftu.

Start ligy v květnu s otazníkem

CFL má v plánu začít sezonu v červnu. Podobný optimismus převládal u ligy také loni a až na poslední chvíli se liga nakonec zrušila. Nejistou budoucnost letošní sezony potvrzuje i Pae. „Všichni se tady snaží být extrémně pozitivní směrem k červnovému kickoffu, ale pravda je taková, že nikdo v podstatě nic neví. Na stole je hned několik variant.”

Na vynechaném loňském ročníku vidí Pae alespoň malé pozitivum. „Já jsem třetím rokem mimo sezonu. Loni jsem měl největší obavy z nedostatku zápasového tempa, ale teď budeme všichni v podobné pozici.”

„Více času na přípravu je asi to poslední co potřebuji,” nadhodil Pae s nadsázkou. Osobní přípravu na premiéru v dresu Edmontonu pojal tradičně. „Příprava je dost konzervativní. Za ta léta tréninku jsem toho zkusil spoustu a vytvořil jsem si rutiny, o kterých vím, že fungují a držím se jich. Jediný experiment je teď s mým fyzioterapeutem, kdy zkoušíme nové kompenzační a stabilizační cviky.”

Edmonton je jedním z devíti týmů, který hraje CFL. Stadion v Edmontonu pro domácí zápasy, Commonwealth Stadium, má kapacitu více než 60 tisíc diváků. „Asi jako u většiny nováčků, tak i u mě tým nejvíce očekává výkony ve special týmech. Věří, že zde dokážu využít své fyzické předpoklady.”

Prostor na hřišti by ale měl dostat i v obraně. „Druhým úkolem je zařadit se do pravidelné rotace defenzivních lajnmenů co nejdříve to půjde.”

Pae odehrál dvě sezony, 2015 a 2016, v dresu Prague Lions. „Nejlepší roky mého života,” zavzpomínal Pae na své začátky v Lions. Za úvodní sezonu v kariéře si Pae vysloužil druhé místo v anketě Objev roku, kterou vyhlašovala Česká asociace amerického fotbalu. V té druhé se s Lions dostal až do finálového Czech Bowlu, ve kterém nakonec Lions podlehli Prague Black Panthers.