Home  /  Zprávy  /  ČLAF odstartuje 10. července! 2.Liga o měsíc později

ČLAF odstartuje 10. července! 2.Liga o měsíc později

(st) 26. květen 2021, Radim Kroulík

Rada České asociace amerického fotbalu na svém středečním jednání odhlasovala propozice Soutěže mužů. Nejvyšší liga, ČLAF, odstartuje 10. července. Start nižších lig je pak naplánován na 14. nebo 21. srpna, a to v závislosti na počtu přihlášených týmů.

ČLAF

Týmy mají čas do 6. června podat přihlášku a podle počtu přihlášených týmů se následně vytvoří formát ligy. V případě 8 přihlášených týmů bude liga opět rozdělena na dvě skupiny. Při nižším počtu bude skupina pouze jedna. Ve všech případech platí, že do Czech Bowlu postoupí nejlepší dva týmy přímo po základní části.

Přáním předpokládaných účastníků bylo odehrát ČLAF tak, aby kluby zvládly nasadit mládežnické týmy na podzim bez vzájemného překryvu. Vzhledem k pozdnímu začátku a také k zápasu národního týmu mužů proti Rusku v rámci Mistrovství Evropy bylo oproti původnímu plánu nutné snížit počet kol na 6.

Czech Bowl se pak uskuteční v rozmezí 10. - 13. září.

Nižší ligy začnou později

Rada ČAAF vyhlásila přihlašování i do druhé a třetí ligy, které budou také v jedenáctkové formě. Kluby, které plánují přihlásit svůj tým mužů do nižších lig, vyslovily přání začít sezonu později. Přesnou podobu i start nižších lig ovlivní finální počet přihlášených týmů. Ve variantě lig se sudým počtem týmů je start naplánován na 21.8. Pokud bude lichý počet týmů, začne se už o týden dříve. V případě, že se nepřihlásí dostatečný počet týmů, tak dojde ke spojení druhé a třetí ligy. Také pro nižší ligy platí 6 kol bez ohledu na počet přihlášených týmů.

Silver Bowl se pak uskuteční o víkendu 23. - 24. října.

Reprezentace uzavře ME

Pandemie přerušila také stále probíhající Mistrovství Evropy mužů. Z turnaje zbývá odehrát zápasy o konečné pořadí a český tým je ve skupině o 9. - 12. místo. V této skupině je kromě českého týmu ještě Rusko, Švýcarsko a Nizozemsko, které už avizovalo, že letos k zápasům nenastoupí. Prvním soupeřem českého týmu je Rusko, se kterými se utkáme o víkendu 4. - 5. září na domácím hřišti. Vítěz tohoto zápasu se pak utká v říjnu se Švýcarskem.

Tradiční podzim

Letošní podzimní část sezony by se měla vrátit do tradičních kolejí soutěže žen, mládeže a flagu. Flagová liga U15 je již vypsána a start je naplánován na červen. Flagová liga U12 v červnu neproběhne. Propozice k Soutěži žen a mládeži tacklu budou brzo vypsány.