Home  /  Zprávy  /  Konec základní části Kittfort ligy. Ve hře je konečné 3. místo

Konec základní části Kittfort ligy. Ve hře je konečné 3. místo

(pá) 27. srpen 2021, Radim Kroulík

O víkendu nás čeká konec základní části Kittfort ligy. O postupujících do Czech Bowlu, který se uskuteční 11. září v Jihlavě mezi Gladiators a Lions, je jasno, a tak zbývá vyřešit druhou polovinu tabulky. Steelers a Alligators mají oba bilanci 2-3 a poslední kolo tak rozhodne o týmu na konečném třetím místě. Mammoths pak mají o víkendu poslední šanci na první výhru v sezoně. Kromě Kittfort ligy jsou na programu také dva zápasy 2.Ligy. Nezapomeňte si na toto kolo natipovat v naší soutěži Pick’em. Na zápasy Kittfort ligy si zároveň můžete vsadit u Fortuny.

Přerov Mammoths (0-5) - Ostrava Steelers (2-3)
Mammoths letošní sezonu téměř jistě nebudou hodnotit jako vydařenou. Vysoká prohra s Lions určitě Přerov netrápí tolik jako prohry s Alligators. V obou zápasech měli Mammoths velmi blízko k výhře. Mammoths tak v závěrečném kole mají šanci spravit si chuť a zakončit letošní účinkování výhrou, která je nasměřuje k offseason.

Mammoths si díky zápasům proti Alligators výrazně polepšili ve statistice nasbíraných yardů, a to především po zemi. V této statistice dokonce vévodí celé Kittfort lize se 190,6 yardy na zápas. Jenže v té klíčové ofenzivní statistice, skórování bodů, jsou Mammoths poslední se 17,2 body na zápas. Tento problém se naplno ukázal i v jejich posledním zápase proti Alligators, kdy se Mammoths byli schopni posouvat k blízkosti endzóny soupeře, ale ze slibných drivů většinou žádné body nepadly.

Lze očekávat, že i v posledním zápase sezony bude strategie Mammoths stejná a povede přes silnou běhovou hru v čele s Michalem Bockem a Adamem Žouželkou. Běhový útok Mammoths by měl být schopen se proti obraně Steelers prosadit, což potvrdil i první vzájemný zápas, ve kterém Mammoths nasbírali 184 yardů po zemi.

Hlavním problémem Mammoths v tomto zápase byl quarterback Steelers Quevin Redding, který zaznamenal 184 yardů a 2 touchdowny po zemi. Celkem si Steelers po zemi připsali 330 yardů. Redding bude bez debat největší otázkou tohoto zápasu. V minulém kole proti Gladiators se totiž Redding zranil a ze zápasu odstoupil. Navíc Steelers už proti Mammoths budou hrát „pouze” o konečné pořadí. Je tedy otázkou, jestli Redding bude proti Mammoths hrát. A pokud nakonec nastoupí, tak jestli mu jeho zdravotní stav dovolí hrát na podobné úrovni jako v prvním vzájemném zápase.

Ze strany Steelers lze počítat s tím, že tam kde to půjde, nasadí především mladé hráče a náhradníky, kteří nedostali tolik prostoru v průběhu sezony.

Hlavní otázky zápasu:
Kdo nastoupí na pozici quarterbacka Steelers?
Podaří se Mammoths zlepšit produktivita v útoku?

Zápas Mammoths - Steelers začíná v neděli od 15:00.

Vysočina Gladiators (4-1) - Brno Alligators (2-3)
Gladiators si v minulém kole proti Steelers zajistili účast v Czech Bowlu, který se navíc bude hrát na jejich hřišti. Z pohledu tabulky už Gladiators nemohou v zápase proti Alligators nic získat. Gladiators tak stojí před otázkou, jestli hrát v klasických sestavách a udržet hráče v tempu, nebo dát prostor náhradníkům a klíčové hráče šetřit na finálový zápas. Na některých pozicích se tato otázka vyřeší nejspíše „sama” absencí náhradníků.

Nebylo by velkým překvapením, kdyby volno dostal running back Jan Dunovský, který se v průběhu sezony potýkal se zraněním nohy a podle některých prognóz měl původně nastoupit až v Czech Bowlu. Dunovský se ale vrátil na hřiště výrazně dříve a byl výraznou postavou útoku Gladiators.

Alligators mají za sebou vysokou porážku proti Lions a sezonu by určitě chtěli zakončit lepším způsobem. Brněnský tým má stále šanci dostat se na bilanci 3-3 a skončit na třetím místě, což by vzhledem k úzkému kádru byl skvělý výsledek.

Útočné snažení Alligators povede především po zemi a bude záležet, kdo se postaví do obrany proti nim. Pokud bude obrana Gladiators v plné sestavě, tak pro running backa Davida Kiliana bude těžké se prosadit. Kilian v pěti zápasech nasbíral 545 yardů a je velmi blízko tomu, aby tuto statistiku v letošním ročníku Kittfort ligy ovládl.

Alligators ale ukazují, že se nebojí útočit také vzduchem. Tomáš Fortelný nahází v průměru 167 yardů na zápas, což je pouze o 5 yardů méně než má na kontě Clark Hazlett. Ani v počtu passových touchdownů není mezi quarterbacky velký rozdíl. Fortelný hodil v sezoně 8 touchdownů, Hazlett pak o jeden více. Velký rozdíl v passové hře těchto quarterbacků je ale ve statistice interceptionů. Fortelný hodil v pěti zápasech 6 interceptionů, Hazlett 3.

Hlavní otázky zápasu:
V jaké sestavě nastoupí Gladiators?
Prosadí se útok Alligators?

Zápas Gladiators - Alligators začíná v neděli od 16:00.

Tábor Foxes - Jičín Hurricanes
Foxes mají za sebou úvodní brutální zkušenost, když proti Stallions prohráli 0:82. Teď je čeká soupeř, se kterým by měli sehrát vyrovnanější partii. Hurricanes prožili mnohem vydařenější první zápas sezony, když porazili Rangers 19:7. V tomto zápase tak budou favorité Hurricanes, kteří mají šanci dostat se na bilanci 2-0, což by byl skvělý vstup do sezony. Foxes si naopak mohou výrazně zlepšit náladu po úvodním zápase.

Zápas Foxes - Hurricanes začíná v sobotu od 14:00.

Mladá Boleslav Greenraiders - Trutnov Rangers
Souboj dvou poražených z úvodního kola. Oba týmy se ale na první odehraný zápas dívají nejspíše odlišnou optikou. Greenraiders se na hřišti favorizovaných Sharks dlouho prezentovali sympatickým výkonem a ještě v poločase byli na dostřel k vyrovnání. Naopak Rangers pravděpodobně doufali, že zápas proti Hurricanes dotáhnou k výhře. Rangers se proti Greenraiders potřebují vyvarovat velkého počtu faulů. Podle výkonů z prvních zápasů tak favoritem budou domácí Greenraiders.

Zápas Greenraiders - Rangers začíná v neděli od 15:00.