Home  /  Zprávy  /  Rose Bowl poprvé bez Amazons. Finále si zajistily oba pražské týmy

Rose Bowl poprvé bez Amazons. Finále si zajistily oba pražské týmy

(po) 18. říjen 2021, Radim Kroulík

Dominance Brno Amazons v Ženské lize je definitivně u konce. Od prvního ročníku Ženské ligy v roce 2015 nebude brněnský tým ve finále. Naopak poprvé se v Rose Bowlu představí Prague Harpies. Finálový zápas nabídne pražské derby. Proti Harpies totiž nastoupí Prague Black Cats.

Postup do Rose Bowlu si oba pražské týmy zajistily s předstihem. V předposledním 5. kole základní část byly postupové scénáře jasné. Black Cats (před víkendem se bilancí 3-1) potřebovaly k postupu zvítězit nad Amazons (s předvíkendovou bilancí 2-2). Harpies (3-1) musely porazit poslední Sirens a navíc doufat, že Black Cats také zvítězí.

Black Cats porazily Amazons i podruhé

Postupový scénář pro pražské týmy se naplnil. Black Cats proti Amazons vstoupily lépe do zápasu a po dvou touchdownech Radky Dlabolové se dostaly do vedení 13:0. Na to dokázaly Amazons zareagovat a ještě do konce první čtvrtiny srovnat na 13:13.

Radost z dotažení skóre ale trval Amazons pouze 12 vteřin. S vypršením času první čtvrtiny skórovala 70yardový touchdown Sabina Pokorná a vrátila Black Cats vedení.

Amazons ve druhé čtvrtině zabojovaly a po touchdownu Kubicové, která zároveň dokázala svůj touchdown potvrdit kopem, se dostaly před koncem prvního poločasu do vedení 20:19.

K výhře a postupu do Rose Bowlu nasměrovala svůj tým ve třetí čtvrtině Karolína Molnárová. Ta si připsala dva běhové touchdowny měřící 42 a 59 yardů. Do závěrečné čtvrtiny tak vstupovaly Black Cats s náskokem 31:20.

V závěrečné čtvrtině už Amazons dokázaly pouze snížit skóre, a to 5 minut před koncem zápasu 2yardovým touchdownem Nečasové. Další body Amazons nepřidaly a po prohře 27:31 budou poprvé sledovat Rose Bowl v roli diváků. Black Cats v Rose Bowlu představí popáté. Mistrovský titul slavily v prvním ročníku v roce 2015. Od té doby kralovaly Ženské lize pouze Amazons.

Harpies poprvé ve finále

Harpies dlouho z povzdálí sledovaly dominanci Amazons a Black Cats. Loňská nedohraná sezona ale naznačila, že jdou Harpies výkonnostně nahoru. Letos mají na kontě výhru nad Black Cats i Amazons a zaslouženě se tak poprvé v historii klubu podívají do finálového Rose Bowlu.

Vzhledem k prohře Amazons s Black Cats stačilo Harpies vyhrát nad posledními Sirens. Hlavní opora pražského týmu Thuy Dung Ta zavelela k postupu v úvodní čtvrtině, kdy otevřela skóre 7yardovým touchdownem. Hráčka roku 2019 navýšila vedení ve druhé čtvrtině, kdy si Harpies připsaly kromě touchdownu také body za safety. Pražský tým se tak v průběhu druhé čtvrtiny dostal do vedení 16:0.

Sirens se ale dokázaly udržet v zápase až do závěrečné čtvrtiny. Na přelomu poločasů totiž snižovala Kazmierczak a Walczyńska na 12:16.

Závěrečná čtvrtina ale byla plně v režii Harpies. Touchdowny Hany Malické a Kateřiny Nekorancové nasměrovaly svůj tým k výhře. Pojistku za výhrou udělala v závěru zápasu Dung Ta dalšími dvěma touchdowny. Harpies zvítězily 42:18 a i díky výhře Black Cats na Amazons slaví historicky první postup do Rose Bowlu.

 

Finálový Rose Bowl proběhne o víkendu 6-7. listopadu v pražském Radotíně. Pořadatelem zápasu budou Harpies.