Home  /  Zprávy  /  TOP 5 2021: Hráč roku

TOP 5 2021: Hráč roku

(pá) 18. únor 2022, Radim Kroulík

Loňskou sezonu definitivně uzavře tradiční anketa individuálních cen. K 12. ročníku Hráče roku se připojí další tradiční kategorie. Nově se rozšířila anketa o nové kategorie mládeže, Dorostenec roku a Žák roku.

Před ohlášením vítězů nejprve oznámíme hráče, kteří získali největší počet hlasů a umístili se na prvních pěti místech. Individuální ceny za sezonu 2021 budou vyhlášeny online v pátek 25.2.

Hlasování
V Hráči roku mohlo hlasovat celkem 33 osob. Do hlasování se zapojili zástupci klubů s týmy v Kittfort lize, trenéři reprezentace, rozhodčí, zástupci médií a členové rady. V Hráči roku mohl každý zvolit pět jmen. Zástupci klubů nemohli hlasovat pro hráče jejich klubu. Hlasovat bylo možné pro všechny české hráče bez ohledu na to, ve které zemi hráli.

TOP 5 Hráč roku 2021 (řazeno abecedně)
Loňskou anketu Hráče roku ovládl Dominik Dvorský, který za sebou nechal Augustu, Dunovského, Kiliana a Berana. Hned tři hráči z loňské špičky se objevili na prvních pěti místech také v letošní anketě. Jakub Smutný jako jediný z letošní TOP 5 nedostal v loňské anketě hlas.

Hned tři hráči z TOP 5 odehráli loňskou sezonu ve dvou týmech. Augusta si protáhl sezonu v Gladiators, Kysilka a Smutný pak v Monarchs.

Karel Augusta (v loňské anketě 2.)

Sázka na jistotu. Augusta už má ve sbírce výhru za rok 2019 a k tomu přidal dvě druhá a dvě třetí místa a jednou se umístil na čtvrtém místě. Na jaře v průběhu AFL sezony polovinu zápasů vynechal kvůli zranění a ve 4 zápasech si připsal 10 tacklů a 1 sack. Stejně jako v předchozím roce si Augusta prodloužil sezonu v dresu Gladiators. Také v Kittfort lize nastoupil ke 4 zápasům základní části, ve kterých si připsal 23 tacklů a 7 sacků. Ve finálovém Czech Bowlu pak i svým výkonem pomohl Gladiators doslova vynulovat útok Lions.

Jan Dunovský (v loňské anketě 3.)
Loni skončil Dunovský na třetím místě a letos je opět v TOP 5. Running backa Gladiators v průběhu sezony zbrzdilo zranění, ale i tak si připsal v základní části 418 yardů a 7 touchdownů. Útok Gladiators měl ve svých řadách quarterbacka Clarka Hazletta, ale i tak byl často hlavním hnacím motorem útoku právě Dunovský.

David Kilian (v loňské anketě 4.)
Také running back Alligators se umístil vysoko v loňském ročníku ankety, a to na čtvrtém místě. Kilian nasbíral po zemi nejvíce yardů v sezoně (686, druhý Redding naběhal 493) a jako jediný hráč se dostal přes průměr 100 yardů na zápas (114) a také přes 100 běhových pokusů v sezoně (101). Kilian se dokázal prosadit, přestože zastavení běhové hry Alligators bylo pro obrany soupeře naprosto prioritní.

Miroslav Kysilka (v loňské anketě 17.)
Také Kysilka si prodloužil loňskou sezonu odehráním dvou lig. Kromě AFL stihl ještě v dresu Dresden Monarchs vyhrát prestižní GFL. Nejspíše právě výhra v German Bowlu stála za vysokým umístěním Kysilky v anketě. Vzhledem k absenci individuálních statistik pro ofenzivní lajnmeny je totiž umístění v anketě téměř nemožné.

Jakub Smutný (v loňské anketě bez hlasu)
Smutný následoval Kysilku z AFL do GFL. V obou prestižních ligách se defenzivní lajnmen dokázal prosadit. V AFL si připsal v 8 zápasech 5 sacků, v GFL pak přidal v dalších 8 zápasech 6 sacků. Taková produkce v prestižních ligách nemohla zůstat bez povšimnutí hlasujících.