Home  /  Zprávy  /  Double pro Karla Augustu! Stal se Hráčem roku 2021 i MVP obrany

Double pro Karla Augustu! Stal se Hráčem roku 2021 i MVP obrany

(pá) 25. únor 2022, Radim Kroulík

Karel Augusta se podruhé v kariéře stal Hráčem roku. Ve 12. ročníku ankety zvítězil před Jakubem Smutným a Janem Dunovským. Augusta navíc obhájil také loňské vítězství v kategorii Defensive MVP Kittfort ligy. Nejužitečnějším hráčem útoku se stal quarterback Prague Lions Shazzon Mumphrey.

 

Hráč roku 2021 Hlasů     
 Augusta Karel 42  Starý Jan 5
 Smutný Jakub 36  Calta David 4
 Dunovský Jan 28  Roba Kamil 4
 Kilian David 27  Suchý Marek 3
 Kysilka Miroslav 27  Svoboda Tomáš 3
 Janota Josef 22  Krs Jan 3
 Kalous Radim 21  Kysilka Zbyněk 2
 Kabát Jan 16  Kubík Ondřej 2
 Dohnal Lubomír 16  Rauš Jan 2
 Jenšík Ladislav 11  Lepič Stanislav 2
 Woleský Jakub Fortelný Tomáš 1
 Ondrášek Filip Stoklásek Michal 1


Hráč roku 2021 - Karel Augusta
Augusta už má ve sbírce výhru za rok 2019 a k tomu přidal dvě druhá a dvě třetí místa a jednou se umístil na čtvrtém místě. Na jaře v průběhu AFL sezony polovinu zápasů vynechal kvůli zranění a ve 4 zápasech si připsal 10 tacklů a 1 sack. Stejně jako v předchozím roce si Augusta prodloužil sezonu v dresu Gladiators. Také v Kittfort lize nastoupil ke 4 zápasům základní části, ve kterých si připsal 23 tacklů a 7 sacků. Ve finálovém Czech Bowlu pak i svým výkonem pomohl Gladiators doslova vynulovat útok Lions.

2. místo - Jakub Smutný
Smutný odehrál loňskou sezonu v AFL i GFL. V obou prestižních ligách se defenzivní lajnmen dokázal prosadit. V AFL si připsal v 8 zápasech 5 sacků, v GFL pak přidal v dalších 8 zápasech 6 sacků a slavil s Dresden Monarchs německý titul.

3. místo - Jan Dunovský
Stejně jako loni skončil Dunovský na třetím místě. Running backa Gladiators v průběhu sezony zbrzdilo zranění, ale i tak si připsal v základní části 418 yardů a 7 touchdownů. Útok Gladiators měl ve svých řadách quarterbacka Clarka Hazletta, ale i tak byl často hlavním hnacím motorem útoku právě Dunovský.

4. místo - David Kilian
Také running back Alligators zopakoval umístění z loňského ročníku ankety. Kilian nasbíral po zemi nejvíce yardů v sezoně (686, druhý Redding naběhal 493) a jako jediný hráč se dostal přes průměr 100 yardů na zápas (114) a také přes 100 běhových pokusů v sezoně (101). Kilian se dokázal prosadit, přestože zastavení běhové hry Alligators bylo pro obrany soupeře naprosto prioritní.

5. místo - Miroslav Kysilka
Také Kysilka si prodloužil loňskou sezonu odehráním dvou lig. Kromě AFL stihl ještě v dresu Dresden Monarchs vyhrát GFL. Nejspíše právě výhra v German Bowlu stála za vysokým umístěním Kysilky v anketě.

Hlasování
V Hráči roku mohlo hlasovat celkem 33 osob. Do hlasování se zapojili zástupci klubů s týmy v Kittfort lize, trenéři reprezentace, rozhodčí, zástupci médií a členové rady. V Hráči roku mohl každý zvolit pět jmen. Zástupci klubů nemohli hlasovat pro hráče jejich klubu. Hlasovat bylo možné pro všechny české hráče bez ohledu na to, ve které zemi hráli. Při stejném počtu bodů se na lepší pozici umístil hráč, který získal hlasy od více hlasujících.

  Defensive MVP Kittfort ligy 2021 Hlasů
Augusta Karel 25
Dohnal Lubomír 15
Kubík Ondřej 4
Kabát Jan

4

Krs Jan 4
Fišer Martin 2
Tröster Ondřej 1
Svoboda Tomáš 1

 
Defensive MVP Kittfort ligy 2021 - Karel Augusta
Double pro Augustu. Navíc obhajoba loňského vítězství v této anketě.

2. místo - Lubomír Dohnal
Stroj na tackly. V šesti zápasech si Dohnal připsal celkem 41,5 tacklů, což je o 8 více než má druhý Jiří Řezáč z Alligators. Dohnal byl z TOP 3 jediný, který odehrál všech 6 zápasů.

3. místo - Ondřej Kubík
V pěti zápasech si Kubík připsal 23,5 tacklů a 2,5 sacků. V tacklech pro ztrátu skončil na druhém místě (9,5 pro ztrátu 30 yardů).

  Offensive MVP Kittfort ligy 2021 Hlasů
Mumphrey Shazzon 20
Dunovský Jan 16
Hazlett Clark 12
Kilian David 4
Wirth Robert 1
Calta David 1
Redding Quevin 1
Janota Josef 1


Offensive MVP Kittfort ligy 2021 - Shazzon Mumphrey
Mumphrey odehrál skvělou základní část, ve které statisticky dominoval (o 8 touchdownů víc než druhý Fortelný, o 439 yardů více než druhý Hazlett). Jedinou skvrnou na vydařené sezoně je tak Czech Bowl, ve kterém Lions neskórovali bod. Dominance ze základní části ale u hlasujících převážila nad finálovým zápasem.

2. místo - Jan Dunovský
Dunovský se kromě třetího místa v Hráči roku umístil na druhém místě v MVP kategorii. Přestože je kategorie MVP vždy nakloněna především quarterbackům, tak Dunovský skončil v anketě výše než Hazlett.

3. místo - Clark Hazlett
Hazlettovi k hlasům určitě pomohl jeho výkon v Czech Bowlu, ve kterém skóroval dva touchdowny po zemi a skóre zápasu otevřel passovým touchdownem na Caltu.

Hlasování
V kategoriích MVP mohlo hlasovat celkem 33 osob. Do hlasování se zapojili zástupci klubů s týmy v Kittfort lize, trenéři reprezentace, rozhodčí, zástupci médií a členové rady. V obou kategoriích mohl každý hlasující zvolit dva hráče. Zástupci klubů nemohli hlasovat pro hráče jejich klubu. Hlasovat bylo možné pro všechny hráče hrající v Kittfort lize bez ohledu na národnost. Při stejném počtu bodů se na lepší pozici umístil hráč, který získal hlasy od více hlasujících.