Home  /  Zprávy  /  Obrana Gladiators nepovolila Monarchs ani bod

Obrana Gladiators nepovolila Monarchs ani bod

(po) 6. červen 2022, Radim Kroulík

Vysočina Gladiators se po třítýdenní přestávce představila znovu před domácím publikem. Čtvrtý a poslední domácí zápas základní části se odehrál netradičně na stadionu Na Stoupách. Fanoušci amerického fotbalu na Vysočině tak mohli zavzpomínat na začátky Gladiátorů v nejvyšši lize, které se odehrávaly právě na tomto trávníku.

Úvodní los vyhráli domácí a zvolili příjem, na hřišti se tak v úvodním drivu představil útok pod vedením Jana Dundáčka. Delší pauza ve Snapbacks lize přišla Gladiátorům vhod, po boku Dundáčka se mohli postavit uzdravení Dunovský, Mašita i Calta. Doplnila je navíc i legenda ofenzivní lajny Petr Gerstner, který se po odchodu Fuksy vrátil z fotbalového důchodu. Byli to právě elitní členové útoku Gladiators, kteří jeden po druhém posouvali míč po hřišti. První útočné snažení završil dvouyardový běh Dunovského pro úvodní touchdown zápasu.

Na vydařený start ofenzívy domácích navázala i obrana. Sack Prosra postavil Pavloviče do nepříjemné situace dlouhého třetího downu. Quarterback ze slovenské metropole nenašel žádného ze svých receiverů a útok Bratislavy šel po 3 downech zpět na sideline. Blýskl se ovšem punter Monachrs Brauer, který Gladiators přišpendlil na vlastních 14 yardů. S těžkou pozicí na hřišti se Dundáček vypořádat nedokázal a útočný drive zakončil pouze puntem. Gladiators to ale dlouho mrzet nemuselo. Hned vzápětí si první turnover zápasu připsal Karban, který po obranném zákroku Lepiče dokázal zachytit přihrávku Pavloviče.

Obrana Bratislavy pokračovala ve zlepšeném výkonu i na začátku druhé čtvrtiny. Dundáčkovi se i díky několika faulům domácích nedařilo získavat větší porci yardů a po dlouhém 3. downu byl nucen opět puntovat. Monarchs svůj další útočný drive začali dobře a po passech na Grofiče a Heborta se dostali na dostřel endzóny. V ní ale útočné snažení hostí ukončil Stanislav Hlach, který zachytil interception.

Momentum zápasu bylo v té chvíli jednoznačně na straně Gladiators, čehož dokázal využít i útok domácích. Dunovský, Mašita a Calta procházeli obranou a postupně dostali míč až na hranici redzóny. Rychlé nohy nám znovu ukázal Dundáček, Monarchs ho zastavili až na hranici 2 yardů od end zóny. Právě Dundáček minutu před koncem prvního poločasu celou situaci dotáhl k úspěchu krátkým během středem a zapsal druhý touchdown Vysočiny. Monarchs se snížit nepodařilo, do šaten tak oba týmy šly za stavu 14:0.

Do druhého poločasu vstoupili Monarchs slibně, útočné snažení ale zhatil přehozený snap, po kterém zalehl míč Švec a předal ho na 20 yardové linii Dundáčkovi. Quarterback domácích se opět mohl spolehnout na své rychlé nohy a zkrátil vzdálenost na pouhých 10 yardů od endzóny. V následné akci dostal míč do ruky Benc, který s ním i s několika protihráči na zádech zdolal 8 yardů, na touchdown to ale nestačilo. Monarchs zastavili i další běhový pokus a Gladiators čelili 4. downu ve vzdálenosti jednoho yardu od endzóny. Dundáček patrně našel inspiraci u Drew Breese a po jeho vzoru skokem přes ofenzivní linii dostal míč do end zóny Monarchs. Ti si ještě vzali challenge, ale i po přezkoumání rozhodčí své rozhodnutí potvrdili.

Obrana domácích pokračovala v dobrém výkonu, zejména Hlach, Lepič a Prosr zastavovali jeden útočný pokus za druhým. Byl to právě Jan Prosr, který sackem ukončil útočný drive Monarchs a těm nezbylo nic než puntovat. Nutno podotknout, že právě punty slovenského týmu byly ukázkové a významně zhoršovaly pozici na hřišti pro Dundáčka a spol. V následujícím útočném drivu se po dlouhé době představil Jan Beran, který doléčil zranění z minulé sezóny a mohl se vrátit na trávník. Ale ani on nedokázal prolomit obranu Monarchs, Gladiators se tak pokusili o field goal. Ten ale Kodým nenasměroval přesně, skóre tak zůstalo nezměněno. 

Do závěrečné čtvrtiny naskočil místo Pavloviče náhradní quarterback Baník, kterému na přivítanou uštědřil tvrdý hit Lepič. Ve čtvrté čtvrtině dominovaly především obě obrany. Na straně Gladiators to byli hlavně Lepič, Prosr nebo Večes. Jediný, kdo byl schopen běhovou obranu Gladiators překonat byl Andrej Krištof, který se ve druhém poločase prezentoval sympatickým výkonem, ale k výraznějšímu posunu Monarchs to nevedlo. Když minutu před koncem zápasu Bratislava překazila Kodýmovi i druhý pokus o field goal, bylo jasné, že na scoreboardu už se bude měnit pouze čas. Vysočina Gladiators nepovolila Bratislavě Monarchs ani bod a po výhře 21:0 si připsala páté vítězství v sezóně.

Autor článku: Martin Rygl

Detail zápasu

Vysočina Gladiators
21 : 0
Bratislava Monarchs Bratislava Monarchs
Q1 Q2 Q3 Q4
GLA 7 7 7 0
MON 0 0 0 0
Statistiky

Datum: 5.6.2022 v 16:00
Počasí: Jasno, 25°C
Počet diváků: 483
Rozhodčí: Adam Dvořáček (R), Martin Živný (U), Vít Dvořák (HL), Filip Malý (LJ), Miroslav Makajev (BJ)
 

Scoring summary
1.čtvrtina
Vysočina Gladiators TD - 7:0 - Jan Dunovský, 2y pass od Jan Dundáček (Petr Kodým kick); 6:42
Vysočina Gladiators TD - 14:0 - Jan Dundáček, 1y run (Petr Kodým kick); 6:03
2.čtvrtina
Vysočina Gladiators TD - 21:0 - Jan Dundáček, 1y run (Petr Kodým kick); 1:09