Home  /  Zprávy  /  Opět 8 týmů. Nejvyšší liga soutěže mužů zná složení pro sezonu 2023

Opět 8 týmů. Nejvyšší liga soutěže mužů zná složení pro sezonu 2023

(čt) 3. listopad 2022, Radim Kroulík

Nezvykle brzo známe složení nejvyšší ligy soutěže mužů pro další sezonu. Kluby mohly posílat závazné přihlášky do ČLAF do konce října a o podobě ligy je tak již nyní jasno. Do nižších lig posílaly kluby pouze nezávazné přihlášky a o podobě všech lig bude rozhodnuto na začátku roku. Ani jeden z nově přijatých klubů z Maďarska nakonec přihlášku do soutěže mužů nepodal.

Návrat formátu nejvyšší ligy do období před covidem ve výrazně odlišném složení. Tak by se zjednodušeně dala nyní popsat nejvyšší liga pro sezonu 2023. Rada ČAAF na svém jednání odhlasovala formát ligy s 8 účastníky. Do nejvyšší ligy poslalo přihlášku celkem 9 týmů. Týmem navíc, který se nedostal do osmičlenné ligy, jsou Pardubice Stallions. Ty mají nyní možnost být v roli náhradníků.

Výraznou změnou je absence Prague Lions, kteří nakonec přihlášku do nejvyšší ligy nepodali a je tedy už nyní jisté, že se v příští sezoně nebudou ucházet o obhajobu titulu. Z letošních účastníků budou v příští sezoně chybět také Sígrs a po dlouhé době tak bude v nejvyšší lize jen jeden brněnský tým. Sígrs podali přihlášku do 2.Ligy.

Naopak novou tváří v nejvyšší lize jsou Znojmo Knights, kteří se vrací do české soutěže po účinkování v Rakousku. Knights v letošní sezoně hráli prestižní AFL pod vedením hlavního trenéra Martina Kociána. I kdyby se Knights nepodařilo udržet kompletní tým pohromadě, tak by měli v příští sezoně zúročit nabrané zkušenosti z nejvyšší rakouské ligy. Vzhledem ke složení týmů se Alligators a Knights dostali do skupiny Západ, kde budou společně s Blades a Gladiators.

Blades budou chtít určitě napravit nepovedenou letošní sezonu, ve které skončili na posledním místě s bilancí 0-8. Přípravy Gladiators na novou sezonu už jsou dávno v plném proudu. Klub oznámil nového hlavního trenéra, kterým se stal Matěj Večes. Následně letošní vicemistr oznámil, že quarterback Jan Dundáček bude v týmu působit také v příští sezoně. Pravděpodobně dvě nejdůležitější pozice tak mají na Vysočině vyřešené s velkým předstihem. Po odchodu Lions se Gladiators rázem stali hlavním favoritem na titul.

Proti určitě budou týmy ze skupiny Východ. Oba slovenské týmy, Nitra Knights i Bratislava Monarchs, se v uplynulé sezoně dokázali prosadit a do konce základní části bojovali o účast v play-off. Knights už na konci srpna oznámili nového hlavního trenéra, kterým se stal James Sutton. Ten byl v letošní sezoně hlavním trenérem Sígrs. Také Monarchs udělali krátce po letošní sezoně změnu na postu hlavního trenéra. Zkušeného Petera Meluše nahradil Marián Husár.

Steelers ještě plány pro příští sezonu nezveřejnili. Letošní sezona ukázala, že Steelers po slabších sezonách jsou zpět a mohou pomýšlet na návrat do Czech Bowlu. Kromě podepsání hlavního trenéra a quarterbacka budou mít v Ostravě určitě jako prioritu udržet running backa Jakuba Březinu. Ten se ukázal ve skvělé formě v obou zápasech národního týmu.

Mammoths se letos poprvé probojovali do semifinále a lze předpokládat, že i v nadcházející sezoně se tým bude opírat výhradně o české hráče a trenéry. Michal Stoklásek, Lubomír Dohnal, Filip Čech, Martin Hejč a Jakub Kuchař nabírali zkušenosti v národním týmu.

V základní části odehraje každý tým 10 zápasů a do semifinále postoupí z každé skupiny 2 nejlepší týmy. Finálový Czech Bowl se odehraje v rozmezí 12.-17.7. Možné předehrávky v úvodu sezony jsou naplánovány na 25.-26.3.

O složení nižších lig se rozhodne na začátku roku

Na konci října podávaly kluby nezávazné přihlášky do nižších lig. Je jisté, že kdo přihlášku nepodal, tak ten do příštího ročníku soutěže mužů nenastoupí. Naopak odhlášení je možné bez jakéhokoliv postihu. Druhá lhůta pro podání přihlášek končí 31.1. Do nižších lig se přihlásili:


Bělá Raiders, Brno Sígrs, Hradec Králové Dragons, Jičín Hurricanes, Pardubice Stallions (možný náhradník pro ČLAF), Pilsen Patriots, Prague Black Panthers, Prague Lions, Prague Mustangs, Příbram Bobcats, Šumperk Dietos, Tábor Foxes, Teplice Nordians, Trutnov Rangers, Třinec Sharks, Zlín Golems