Home  /  Zprávy  /  Příprava na novou sezonu graduje. Jaký je stav posil v nejvyšší lize?

Příprava na novou sezonu graduje. Jaký je stav posil v nejvyšší lize?

(po) 2. leden 2023, Radim Kroulík

Rok 2022 je za námi a nová sezona začíná dostávat jasnější kontury. Známe složení nejvyšší ligy a postupně týmy zveřejňují posily pro nadcházející sezonu. Monarchs nelenili a první velkou změnu oznámili hned z kraje srpna. Naopak Alligators ani Znojmo Knights žádné posily zatím nezveřejnili. U většiny týmů je základní otázkou pozice hlavního trenéra a quarterbacka.

Jaký je současný stav zveřejněných posil pro nejvyšší ligu?

Vysočina Gladiators

Účastník loňského Czech Bowlu rychle vyložil hlavní trumfy na stůl. Gladiators v půlce října oznámili příchod Matěje Večese na post hlavního trenéra a vzápětí také návrat Jana Dundáčka na pozici quarterbacka. Hned na začátku nového roku zveřejnili, že novým defenzivním koordinátorem bude americký trenér Bill Moore.

ISMM Ostrava Steelers
Do týmu se vrací quarterback Bradley Jones, který v loňské sezoně udělal ze Steelers silně passově orientovaný útok. Jones s reprezentačním running backem Jakubem Březinou by měli opět tvořit produktivní duo v backfieldu Steelers. Hlavním trenérem Steelers je 58letý Mark Priegnitz, který v Evropě působil ve švýcarské Basileji. Zajímavou staronovou posilou je Ondřej Chvojka, jenž byl klíčovou postavou Třince Sharks v cestě za dvěma triumfy ve 2.Lize.

Ústí nad Labem Blades

Jasno o hlavním trenérovi a quarterbackovi je také v týmu, který loni skončil na posledním místě. Blades povede Američan David Foster, který má zkušenosti s NFL Europe a působil také v dalších evropských týmech. Čerstvou novinkou je pak příchod quarterbacka Thomase Gutierreze Jr., pro kterého to bude první angažmá v Evropě.

Bratislava Monarchs
Monarchs už na začátku srpna oznámili změnu na postu hlavního trenéra. Zkušeného Petera Meluše vystřídal Marián Husár. Ten v loňské sezoně zastával pozici defenzivního koordinátora a zároveň byl jako starter v secondary. Na pozici quarterbacka počítají Monarchs opět s Markem Pavlovičem.

Nitra Knights

Nového hlavního trenéra Knights mohli fanoušci vidět na sidelině Sígrs a dříve také Trnavy Bulldogs. Knights povede v letošní sezoně James Sutton. Na postu quarterbacka lze opět předpokládat zkušeného Borise Bútoru, který si v loňské sezoně připsal nejvíce naházených yardů ve Snapbacks lize.

Přerov Mammoths
Také loňský semifinalista se bude opírat o zkušenosti zahraničního hráče. Tyrone Clark v Česku hrál v dresu Sígrs, kde v sezoně 2019 vybojoval trofej pro Defensive MVP ligy. Sígrs Clarka využívali také v útoku, kde z si postu running backa připsal 13 touchdownů v sezoně. Bylo by velkým překvapením, kdyby se na pozici quarterbacka objevil někdo jiný než reprezentant Michal Stoklásek.

Brno Alligators ani Znojmo Knights zatím posily nezveřejnili. Do startu nové sezony je ještě stále daleko a momentálně jsou týmy v úvodní fázi přípravy. Je tak téměř jisté, že se ještě dozvíme o nových posilách.