Home  /  Zprávy  /  Review 1. kola: Steelers a Gladiators zvítězili s nulou

Review 1. kola: Steelers a Gladiators zvítězili s nulou

(po) 3. duben 2023, Radim Kroulík

V 1. kole 30. ročníku Snapbacks ligy potvrdili hráči Vysočiny Gladiators a ISMM Ostrava Steelers předsezonní ambice a do sezony vstoupili vítězně. Z vítězství se v premiéře v nejvyšší lize radovali také znojemští Knights. ST. NICOLAUS Bratislava Monarchs zvítězili na hřišti Přerova Mammoths.

ISMM Ostrava Steelers - Nitra Knights
Steelers i Knights se v loňské sezoně prezentovali produktivním útokem. To se ale v úvodním kole letošní sezony nepotvrdilo a Steelers vydřeli na domácím hřišti výhru 14:0.

Oba útoky přitom byly schopné se posouvat s míčem, ale v klíčových momentech u endzón vládly obrany. Bezbodové skóre dokázali prolomit domácí Steelers ve druhé čtvrtině. Útoku se v úvodu zápasu dařilo prosazovat především běhy okolo a tímto způsobem otevřel skóre také Jakub Březina.

Knights se spoléhali v útoku především na passovou hru quarterbacka Borise Bútory, ale obrana Steelers dokázala držet soupeře daleko od své endzóny. Naopak Steelers se v útoku začali prosazovat po zemi i vzduchem a první passový touchdown v sezoně si připsal quarterback Bradley Jones, který v endzóně našel přesně Jana Vysloužila. Steelers tak vedli v poločase 14:0.

Druhý poločas pokračoval v podobném scénáři. Útok Knights se sice v passové hře dokázal posouvat vpřed, ale obrana Steelers vždy dokázala vystavit stopku a soupeře k bodům nepustila. Lépe si ale nevedl ani útok domácích, a tak zápas skončil výhrou Steelers 14:0. Úvodní výhra může domácím zhořknout, pokud by bylo zranění Březiny ze závěru zápasu vážnější a reprezentační running back by tak byl dlouho mimo hru.

Knights mohou mít po prvním zápase dobrý pocit z obrany, která útoku Steelers povolila pouze 14 bodů. Útok Knights se podobně jako loni výrazně opíral o passovou hru a větší variabilita by Knights mohla v budoucích zápasech prospět. Přestože předvedená hra tomu neodpovídala, tak nulu na kontě Knights asi čekal málokdo.

Znojmo Knights - Ústí nad Labem Blades
Znojmo ve své premiéře ve Snapbacks lize přivítalo na domácím hřišti hráče z Ústí nad Labem. Oba útoky měly problém se proti soupeři prosadit, a tak k vidění byly především punty. Ve třetí čtvrtině dokázal při puntu využít chyby hostující Martin Antoš. Po puntu Znojma si Antoš všiml, že nikdo se soupeřů není v blízkosti míče. Volný míč na zemi sebral a než stihli znojemští zareagovat, tak už měl volnou cestu do endzóny.

To byl ze strany Blades ale jediný bodový příspěvek v zápase. Knights se dokázali v závěrečné čtvrtině prosadit v útoku hned dvakrát a otočit skóre. V obou případech se o touchdowny domácích postaral Jakub Sysel. Quarterback Ashley Bailey jeden touchdown dokázal potvrdit za dva body, když se vymanil z velkého tlaku a přesně našel v endzóně Vojtěcha.

Blades se ani v závěru zápasu nedokázali v útoku prosadit a prohráli tak 8:14. Ústí navázalo na loňskou protrápenou sezonu, ve které ani jednou nezvítězili. Obě obrany na hřišti byly výrazně nad síly útoků, které se tak prakticky v průběhu celého zápasu držely ve velké vzdálenosti od endzóny.   Oba útoky navíc v průběhu sezony pravděpodobně narazí na silnější obrany ve srovnání s prvním zápasem. 

Přerov Mammoths - ST.NICOLAUS Bratislava Monarchs
Monarchs se na hřišti Přerova dokázali rychle bodově prosadit, když využili ztráty míče Přerova a po necelých třech minutách hry se kopem přesně trefil Peter Brauner. Mammoths se v útoku trápili a jediný touchdown zaznamenali po chybě Monarchs. Miroslav Večerka odkopl míč k blízkosti endzóny, kde se míče omylem dotkl hráč Monarchs a volný míč se dostal do endzóny. Tam jej zalehl Petr Tomaník a Mammoths si tak připsali touchdown.

Vedení 7:3 Mammoths udrželi až do třetí čtvrtiny. Útok Monarchs se poprvé dostal do endzóny díky běhu quarterbacka Marka Pavloviče. Monarchs se tak na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny dostali do vedení 10:7.

Mammoths se v útoku trápili. Monarchs dokázali zastavit soupeře po zemi i vzduchem a domácí se k soupeřově endzóně po většinu zápasu ani nepřiblížili. Pojistku za vítězstvím udělal pět minut před koncem zápasu Branislav Balaďa, který si prorval cestu do endzóny ze vzdálenosti jednoho yardu.

Monarchs si především díky obraně odvezli z Přerova výhru 16:7. Obrana Bratislavy dokázala eliminovat běhovou hru Mammoths a domácí se nedostali do delšího drivu a často se rychle poroučeli ze hřiště. První zápas tak byl pro útok Mammoths budíčkem. 

Brno Alligators - Vysočina Gladiators
Gladiators potvrdili roli favoritů a domácím Alligators nedali šanci. Quarterback Jan Dundáček dovedl svůj útok v úvodní čtvrtině ke dvěma touchdownům. Další ranou pro Alligators bylo zranění quarterbacka Tomáše Fortelného v úvodní čtvrtině.

Zbytek zápasu tak měli Gladiators pevně ve své režii. Útok Gladiators zaznamenal hned 7 touchdownů a došel si k pohodlné výhře 49:0. Ve druhém kole se Gladiators představí na domácím hřišti proti Blades, kde budou opět jasným favoritem.