Home  /  Zprávy  /  Souboj těžkých vah v Jihlavě. Soutěž mužů nabídne 8 zápasů

Souboj těžkých vah v Jihlavě. Soutěž mužů nabídne 8 zápasů

(pá) 19. květen 2023, Radim Kroulík

Ve Snapbacks lize vedoucí tým skupiny Východ hraje z druhým týmem ze skupiny Západ a vedoucí tým z této skupiny hraje z druhým týmem z Východu. Semifinále nás ale ještě nečeká. To jen víkendová dvojice zápasů 7. kola proti sobě svede týmy, jako by tomu bylo v případě semifinále. Zápasy týmů z čela tabulky jsou na programu také ve druhé a třetí lize. Do konce týdne máte možnost zapojit se do ankety o Hráče 6. kola Snapbacks ligy a vyhrát kšiltovku dle vlastní volby. Aktuální informace z flagových soutěží sledujte na facebookové stránce Flag fotbal. Nezapomeňte se zapojit do tipovačky Pick’em.

Vysočina Gladiators (6-0) - Nitra Knights (4-2)
Šlágr víkendu bude k vidění v Jihlavě. Pro Gladiators to bude letos první zápas proti soupeři s kladnou bilancí. Útok Gladiators je na prvním místě ligy v počtu skórovaných bodů právě před druhou Nitrou. Oba týmy prokazují, že jsou schopny se pravidelně prosazovat. Gladiators jsou oproti svému nadcházejícímu soupeři v útoku více vybalancovaní a opírají se jak o passovou hru s Janem Dundáčkem, tak o běhovou hru. V té mají Gladiators největší průměr získaných yardů v zápase (137,8 yardů, druhé Znojmo 102,7 a Nitra 89 yardů) a také výborný průměr 6,5 yardů na jeden běh. Také kvůli tomu jsou v passovém útoku Gladiators na třetím místě s průměrem 234 yardů (první Knights mají 291,7 yardů).

Proti Knights se Gladiators dařilo prosadit silovou ofenzivní formací, kdy v backfieldu byli hned tři full baci. Roli dvorních rozrážečů na sebe vzali defenzivní opory Martin Kulha, Michal Reng a Jan Prosr. Na tuto variantu v blízkosti své endzóny nenašla obrana Knights recept.

Knights v čele s Borisem Bútorou válcují soupeře především passovou hrou, což naposled odnesli Mammoths, proti kterým si Bútora připsal 329 yardů a 5 touchdownů. Po úvodních dvou zápasech, ve kterých Knights prohráli se Steelers a Mammoths, se více začali Knights prosazovat po zemi. Proti Alligators získali 132 yardů a 2 touchdowny, proti Monarchs 172 yardů a 2 touchdowny. Právě tato schopnost prosadit se vzduchem i po zemi je proti kvalitním obranám důležitá. Prioritou pro obranu Gladiators určitě bude zastavení passové hry a toho může využít právě běhová hra.

Obrana Gladiators zatím předvádí skvělé výkony a v zásadě jen kvůli historickému počínání obrany Steelers se o ní nemluví v takových superlativech. Gladiators celkem inkasovali 20 bodů, což je po 6 odehraných zápasech nevídaný výkon. Po zemi pouští obrana v průměru 39 yardů a útok Knights tak nečeká jednoduchá práce se v této činnosti prosadit. V passové obraně jsou na tom statisticky Gladiators dokonce lépe než Steelers s průměrem 59 puštěných yardů (Steelers mají 98,8). Nicméně produktivita dosavadních soupeřů Gladiators rozhodně nedosahovala té Knights.

Velký otazník visí nad obranou Knights. Ta totiž při pohledu na čísla nedosahuje stejných výkonů jakou se může pyšnit soupeř z Jihlavy. Jen v zápasech proti Mammoths a Monarchs inkasovali Knights víc bodů než Gladiators ve všech zápasech dohromady (39 bodů proti Mammoths, 28 proti Monarchs). Do 7. kola může obrana Knights nastupovat s dobrým pocitem z posledního kola. V něm Knights oplatili Mammoths porážku z 2. kola a hlavně obrana inkasovala o 25 bodů méně než v prvním zápase.

Dobrý výkon obrany Knights bude v zápase proti Gladiators klíčový. Proti výborně hrající obraně Gladiators bude velmi těžké udržet si ofenzivní standard z předchozích zápasů.

Zápas Gladiators - Knights začíná v neděli od 16:00.

Znojmo Knights (2-4) - ISMM Ostrava Steelers (6-0)
Po zápase s vedoucím týmem skupiny Západ čeká na Znojmo vedoucí tým skupiny Východ. Velkým překvapením pro televizní zápas proti Gladiators byl příchod nového quarterbacka. Tyler Lee Callens přicestoval těsně před zápasem a do zápasu tak nastoupil bez možnosti kvalitní přípravy na těžkého soupeře. Callens v zápase ukázal svou atletičnost, která na začátku druhé čtvrtiny vedla k jedinému touchdownu Knights.

Dobrou zprávou pro Callense je, že před dalším zápasem měl víc času se připravit. Tou špatnou je fakt, že bude proti sobě mít obranu, která hraje na historické úrovni a směřuje k rekordu v počtu inkasovaných bodů. Přestože týden navíc určitě útoku Knights pomůže, tak ani zdaleka to není dostačující čas na kvalitní přípravu. Je tedy možné, že to v útoku Knights bude drhnout i v druhém zápase s novým quarterbackem. Proti Gladiators zkompletoval Callens 6 passů pro 57 yardů. Po zemi se Knights v této sezoně poměrně daří, když jsou společně s Gladiators jediným týmem s průměrem více než 100 yardů na zápas.

Také obrana Knights hraje v letošní sezoně na solidní úrovni a drží tým ve hře o semifinále. Ve statistice puštěných yardů jsou Knights na třetím místě za Gladiators a Steelers. Po těžké zkoušce v podobě Gladiators mají před sebou hráči Knights další velký test. 

Především obrana Steelers podává skvělé výkony a v šesti zápasech inkasovala šest bodů. Paradoxně o jediný touchdown proti obraně Steelers se postaral defenzivní lineman Miroslav Večerka, který zaskočil do útoku Mammoths. Útok ostravského týmu není o moc pozadu. Bradley Jones hraje ve skvělé formě, o čemž se naposled měli šanci přesvědčit Monarchs. Jones naházel 301 yardů a 3 touchdowny. Hlavním cílem Jonese je Jan Vysloužil, který si proti Monarchs připsal 138 yardů a 2 touchdowny.

Historicky silná obrana a produktivní útok dělá z Ostravy velmi silný tým, proti kterému se jen těžko bude hledat recept.

Zápas Knighs - Steelers začíná v neděli od 15:00.

Brno Alligators (1-4) - Ústí nad Labem Blades (0-5)
Alligators musí litovat nevyužité příležitosti na hřišti Znojma v televizním zápase. Knights totiž stále neměli vyřešenou otázku quarterbacka, ale navzdory 4 zkompletovaným passům pro 34 yardů od Víta Nováka dokázali zvítězit. Alligators tak přišli o šanci porazit Knights také podruhé, což by jim výrazně zjednodušilo cestu k druhému postupovému místu ve skupině Západ.

Obraně Alligators se nadařilo zastavit běhový útok Knights a povolili soupeři 187 yardů. K tomu přidali v útoku ještě tři turnovery. Nyní má brněnský tým příležitost si zlepšit bilanci proti poslednímu týmu letošního ročníku. 

Blades si zmar z loňské sezony převedli také do té letošní. Po pěti odehraných zápasech útok Blades stále čeká na první touchdown. Během posledního zápasu proti Gladiators se navíc zranil quarterback Thomas Gutierrez a pokud bude proti Alligators chybět, tak nelze očekávat zlepšení v produktivitě útoku.

 Zápas Alligators - Blades začíná v neděli od 15:00.

2.Liga

Bělá Raiders (4-0) - Příbram Bobcats (3-1)
Raiders pokračují v krasojízdě v premiérovém ročníku ve 2.Lize a jako jediný tým jsou stále bez prohry. Poslední výhru si Raiders připsali na domácím hřišti proti Stallions, konkrétně 23:7. Stallions sice otevřeli skóre zápasu, ale následně si body připisovali už pouze domácí. Zápas proti Bobcats bude další zkouškou pro Raiders. Bobcats se totiž dostávají do formy, a to především obrana, která od druhého kola nepouští soupeře ke skórování. Sígrs ve 2. kole dali 9 bodů, Mustangs 7 a Patriots 12. Příbram tak nemusí tolik trápit nižší produktivita útoku, která má po čtyřech zápasech celkem 78 bodů.

Zápas Raiders - Bobcats začíná v neděli od 15:00.

Prague Mustangs (2-2) - Pilsen Patriots (3-1)
Mustangs mají v kapse druhé pražské derby. V posledním kole převálcovali Lions 61:14. Útok Mustangs si tak zlepšil bilanci po předchozích nevýrazných zápasech, ve kterých dal 7 bodů Bobcats a 7 bodů Raiders. Mustangs mají bilanci 2-2, ale obě výhry mají proti posledním Lions. Proti Patriots má pražský tým šanci ukázat, že dokáže hrát také s týmy z čela tabulky. Jejich nadcházející soupeř navíc v posledním kole ukázal, že není neporazitelný. 

Patriots se odveta proti Bobcats nepovedla a prohráli 12:17. Především útok plzeňského týmu se dlouho nedokázal proti Bobcats prosadit a první body zaznamenali Patriots až ke konci třetí čtvrtiny, a to navíc díky pick six Patrika Vainera. O jediný touchdown útoku se postaral Patrik Formánek po passu Martina Ernekera půl minuty před koncem zápasu. Na obrat ve skóre to ale nestačilo a Patriots museli zkousnout první prohru v sezoně. Pozitivní zprávou je, že se do sestavy Patriots vrátil americký linebacker Marcus Brown, který v předchozím zápase odstoupil kvůli zranění.

Zápas Mustangs - Patriots začíná v sobotu od 14:00. 

Prague Lions (0-4) - Třinec Sharks (1-3)
Lions v první polovině základní části trápí především hra obrany, která ve čtyřech zápasech inkasovala celkem 166 bodů. Naposled měli proti Lions hody Mustangs, kteří nasázeli 61 bodů. Pokud chce pražský tým pomýšlet na první výhru v sezoně, tak musí zlepšit především hru v obraně. Nyní proti sobě budou mít Lions tým, který skóroval nejméně bodů v lize. Sharks ve čtyřech zápasech skórovali celkem 57 bodů. Obhájce Silver Bowlu potřebuje pro udržení šance na postup do semifinále zvítězit.

Zápas Lions - Sharks začíná v neděli od 16:00.

3.Liga

Teplice Nordians (2-0) - Jičín Hurricanes (3-0)
Asi málokdo čekal, že v polovině základní části budou na čele právě tyto dva týmy a navíc bez prohry. Hurricanes jsou na prvním místě s bilancí 3-0 a skóre 113:18. Nordians mají odehrané zatím jen dva zápasy a po překvapivé výhře proti Dietos přišel nečekaně vyrovnaný zápas s Rangers. Nordians zvítězili na hřišti Rangers 23:20. Pravou sílu týmu tak naplno prověří Hurricanes, kteří v posledním zápase zvítězili nad Foxes 46:12. Hlavní náskok si Hurricanes vybudovali ve druhé čtvrtině, ve které quarterback Miroslav Šmejkal hodil tři touchdowny. Výhrou by si Hurricanes zajistili účast v semifinále. 

Zápas Nordians - Hurricanes začíná v sobotu od 15:00.

Hradec Králové Dragons (2-1) - Tábor Foxes (0-2)
Po vydřené výhře nad Rangers dokázali Dragons porazit Dietos 26:16. V zápase úřadoval quarterback Michal Žahourek, který si připsal tři passové touchdowny a další přidal po zemi. Dragons si tak připsali výhru proti jednomu z předsezónních favoritů na účast v Bronze Bowlu a udělali důležitý krok k postupovým šancím. K účasti v semifinále nesmí Dragons zaváhat proti týmům ze spodní části tabulky.

Foxes zatím stejně jako Rangers čekají na první výhru v sezoně. Proti Dietos se dlouho drželi v zápase, ale nakonec podlehli a proti Hurricanes ztratili šanci na úspěch ve druhé čtvrtině. Foxes nejsou proti Dragons bez šance, ale poslední výsledky ukazují, že Dragons pokukují po play-off a tyto zápasy tak musí zvládat.

Zápas Dragons - Foxes začíná v sobotu od 13:00.

Flagová liga U15
Skvělou formu si drží oba příbramské týmy. Bobcats 1 vedou skupinu Západ s bilancí 8-1 před Bobcats 2, kteří mají 10 výher, 1 remízu a 1 prohru. Ve skupině Východ jsou na prvním místě Gladiators s bilancí 8-1-3. Mammoths jsou jediným týmem v lize, který čeká na první výhru v sezoně. O víkendu jsou na programu dva turnaje, a to v Brně.

Flagová liga U18
Také v kategorii U18 jsou na prvním místě Bobcats, kteří mají po dvou odehraných turnajích bilanci 3-0. Další turnaj se odehraje v neděli v Brně.

Flagová liga žen
Bobcats vévodí také ve Flagové lize žen, a to společně s Brnem Amazons, kdy oba týmy mají shodně bilanci 3-0. Také turnaj této kategorie je o víkendu naplánován v Brně.