Home  /  Zprávy  /  Gladiators postupují potřetí v řadě do finále. Doma si poradili s Nitrou

Gladiators postupují potřetí v řadě do finále. Doma si poradili s Nitrou

(ne) 2. červenec 2023, Radim Kroulík

První vzájemné měření sil těchto dvou týmů nabídlo skvělou ofenzivní podívanou se šťastným koncem pro hostující Knights, kteří si z Jihlavy odvezli vítězství 42:41. Všem bylo tedy jasné, že ani semifinále nebude mít jednoznačný průběh a čeká nás boj do samého konce. Na jihlavském trávníku se proti sobě postavili dva nejlepší quarterbackové v historii českého amerického fotbalu. Na jedné straně Boris Bútora, který stanovil hned dva nové rekordy v základní části: v počtu naházených touchdownů na aktuálních 40 a v počtu naházených yardů na aktuálních 3115. Na druhé straně legenda tohoto sportu a všem dobře známý Jan Dundáček, několikanásobný nejlepší hráč.

Utkání začalo pěkně zostra. Nitra zvolila krátký výkop a téměř se jí to i vyplatilo, nakonec však míč se štěstím zalehli Gladiators a Dundáček mohl začít své první útočné tažení na 35 yardech. Dunovský a zejména Dundáček, který zaznamenal 40 běhových yardů, donesli postupně míč až na 6 yardů od end zóny Knights. Odtud Dundáček na třetí down našel nikým nebráněného Caltu a domácí gladiátoři šli do vedení. Odpověď ale přišla hned vzápětí. Po penaltách domácí obrany se Knights dostali na polovinu hřiště, odkud Bútora našel 40 yardovou přihrávkou Ľuboše Paprčku, který byl zastaven na čtyřech yardech. Z této vzdálenosti se running back Patrik Klementovič nemýlil a srovnal skóre utkání. Domácí znovu odskočili hned v následujícím drivu, kdy Calta, Mašita a Dundáček zdárně posouvali míč po hřišti.Drive uzavřel krásným 20 yardovým běhovým touchdownem Patrick Blackwood.

Druhá čtvrtina přinesla opět srovnání skóre. Patrik Lörincz povedeným returnem vytvořil svému quarterbackovi dobrou pozici na vlastních 40 yardech, odkud Boris Bútora zkompletoval 45 yardový pass na Paprčku. Útočné snažení uzavřel Mário Bíro, když zachytil 7 yardový pass v end zóně - 14:14. Ani tentokrát jsme však na odpověď nečekali dlouho. Matěj Majerčák zachytil 53 yardovou raketu Dundáčka a Gladiators šli opět do vedení. Bútora sice nacházel Pargáče a Kotoru pro kratší zisky, první sack v zápase si ale připsal Jan Prosr a Knights čelili na třetí down vzdálenosti 19 yardů. Tu se jim překonat nepodařilo a museli poprvé v zápase puntovat. Obrana Knights měla velký problém s běhovou hrou domácích. Dundáček, Dunovský a Blackwood si postupně připisovali velké zisky a svůj útok dostali až do red zóny soupeře. Tam ale Nitra zabrala a tak se domácí museli minutu a půl před koncem prvního poločasu spokojit s proměněným field goalem Kodýma. Hostující tým už ve druhé čtvrtině odpověď nenašel a oba týmy tak šli do šaten za stavu 24:14.

Do druhé poloviny utkání vstoupila lépe hostující Nitra. Bútora na dlouhý třetí down našel 37 yardovou přihrávkou Matúše Kotoru a ten touchdownem snížil na rozdíl pouhých 3 bodů. l obrana Knights zlepšila výkon. Dundáčkovi nic nepovolila a ten se po 3 downech pakoval zpět na střídačku. Momentum zápasu dostal zpět na stranu Vysočiny Stanislav Lepič, když zachytil přihrávku slovenského quarterbacka ve vlastní end zóně. Na míč tak mohli znovu domácí. Jan Dunovský hned v prvním drivu předvedl neskutečnou akci, prokličkoval téměř celé hřiště a 78 yardovým během dostal svůj útok na 5 yardovou hranici. Z té se nemýlil Patrick Blackwood, který tak zapsal druhý touchdown v zápase. 

Naději pro svůj tým vykřesali Bútora a Paprčka na začátku čtvrté čtvrtiny. Nejprve po 40 yardovém spojení vzduchem společně posunuli svůj tým na hranici red zóny a následně na dlouhý čtvrtý down zkompletovali i 25 yardový pass, po kterém byl útok Nitry pouhý yard od end zóny soupeře. S touto pozicí si poradil Martin Pargáč a Knights znovu ztráceli na soupeře jen 3 body. Hosté se následně odhodlali pro zdánlivě zbytečný risk, když 9 minut před koncem zahráli onside kick. Ten zachytil náhradní quarterback domácích Vít Bezecný, Gladiators tak začali se svým útokem na 40 yardech soupeře. Polovinu vzdálenosti hned umazal běh Dundáčka, ale díky vlastní nedisciplinovanosti se Gladiators připravili o lepší pozici na hřišti. Vysočina se rozhodla hrát 4. down z 10 yardů, pass na Mašitu ale skončil jen na trávě. Na balon šli tedy hosté, kteří měli poprvé v zápase možnost vzít se vedení na svou stranu. To se jim ovšem nepovedlo, Bútora si na krátký třetí down nechal míč pro sebe, vzápětí ho ztratil a fumblu využila domácí obrana, která míč zalehla na hranici soupeřovy red zóny. Gladiators zbytečně neriskovali, postupně posouvali míč běhovými pokusy a celý drive zakončil tři minuty před koncem běhovým touchdownem Dundáček. Pomyslný hřebíček přidal Jindřich Karban, když zachytil pass Bútory a zaznamenal třetí turnover domácí obrany, kterým v podstatě rozhodl zápas. 

Vysočina Gladiators v semifinále Snapbacks ligy porazila Nitru Knights 38:28 a zajistila si tak místo v letošním Czech Bowlu, který se odehraje za 2 týdny v Jihlavě.Gladiators se v něm střetnou s Ostravou Steelers, rozhodně se tedy můžeme těšit na atraktivní a vyrovnanou bitvu o titul.

Autor článku: Martin Rygl

Detail zápasu

Vysočina Gladiators
38 : 28
Nitra Knights Nitra Knights
Q1 Q2 Q3 Q4
GLA 14 10 7 7
NIT 7 7 7 7
Statistiky

Datum: 2.7.2023 v 16:00
Počasí: Jasno, 22°C
Délka zápasu: 2:12
Počet diváků: 777
Rozhodčí: Filip Pachulski (R), Jan Klimeš (U), Tomáš Frehar (HL), Jaroslav Rybář (LJ), Petr Márai (BJ), Adam Bartoš (SJ), Jakub Kilian (FJ)
 

Scoring summary
1.čtvrtina
Vysočina Gladiators TD - 7:0 - David Calta, 6y pass od Jan Dundáček (Petr Kodým kick); 9:12
Nitra Knights TD - 7:7 - Patrik Klementovič, 4y run (Michal Lőrincz kick); 4:49
Vysočina Gladiators TD - 14:7 - Patrick Blackwood, 20y run (Petr Kodým kick); 0:34
2.čtvrtina
Nitra Knights TD - 14:14 - Mário Bíro, 7y pass od Boris Bútora (Michal Lőrincz kick); 10:32
Vysočina Gladiators TD - 21:14 - Matěj Majerčák, 53y pass od Jan Dundáček (Petr Kodým kick); 9:20
Vysočina Gladiators FG - 24:14 - Petr Kodým, 24y; 1:20
3.čtvrtina
Nitra Knights TD - 24:21 - Matúš Kotora, 37y pass od Boris Bútora (Michal Lőrincz kick); 6:50
Vysočina Gladiators TD - 31:21 - Patrick Blackwood, 5y run (Petr Kodým kick); 3:01
4.čtvrtina
Nitra Knights TD - 31:28 - Martin Pargáč, 1y run (Michal Lőrincz kick); 9:05
Vysočina Gladiators TD - 38:28 - Jan Dundáček, 4y run (Petr Kodým kick); 7:04