Home  /  Zprávy  /  Český tým do 19 let porazil Španělsko a na ME končí na 9. místě

Český tým do 19 let porazil Španělsko a na ME končí na 9. místě

(po) 18. září 2023, Radim Kroulík

Po jarní výhře nad Švýcarskem zvítězil český tým do 19 let také v posledním zápase Mistrovství Evropy, když na domácím hřišti porazil Španělsko 34:21. Češi tak na Mistrovství Evropy končí na 9. místě.

Českému týmu se vydařil vstup do zápasu. Obrana rychle zastavila první drive Španělska, který puntoval do rukou Adriana Maluchy. Ten z poloviny hřiště dosprintoval až na 10 yardů od endzóny soupeře a připravil útoku skvělou pozici pro úvodní drive. Až na čtvrtý down ze vzdálenosti dvou yardů se dostal do endzóny Malucha a otevřel skóre zápasu na 7:0.

Ve druhém drivu se španělskému útoku dařilo především hrou vzduchem. Vydařený drive ukončil 28yardovým touchdownem Eloi Soler Pinado. Potvrzení se Španělsku nepovedlo a skóre bylo 7:6 pro domácí.

Šanci na odpověď zhatil českému útoku fumble, kdy Malucha při tvrdém hitu pustil na polovině soupeře míč, který zalehla obrana Španělska. Soupeř turnover nevyužil a na začátku druhé čtvrtiny puntoval.

Také česká obrana zaznamenala turnover, když pass soupeřova quarterbacka vystihl Adam Himl. Na hřiště se následně poprvé podíval druhý český quarterback, když Jakuba Yamata vystřídal Matyáš Bílý. Ten po dvou svých běhových pokusech dostal útok k blízkosti endzóny, ale musel vystřídat a na hřiště se opět dostal Yamato. Slibnou pozici na hřišti útok v body nepřetavil a na hřiště šel opět útok Španělska.

Ale jen na chvíli, protože obrana českého týmu vystavila další stopku. Ke změně skóre došlo v dalším útočném drivu Česka. Adrian Malucha zachytil screen a z 35 yardů dosprintoval až do endzóny. Češi se tak dostali do vedení 14:6.

Španělsko stihlo rychle srovnat skóre 30yardovým passovým touchdownem a následným úspěšným dvoubodovým potvrzením. Češi byli blízko skórování, když se do redzóny posunuli dlouhým passem Yamata na Kažmíra. Další pokus o tuto spolupráci ale skončil interceptionem v endzóně a tímto skončil první poločas za stavu 14:14.

Na začátku třetí čtvrtiny se Češi dostali do dobré pozice po krátkém puntu Španělska, který skončil na vlastních 18 yardech. Dobrá výchozí pozice ale skončila dalším interceptionem v endzóně, kdy se Kažmíra tentokrát pokusil passem najít Bílý.

Útok se ale rychle dostal zpět na hřiště na polovině soupeře, když soupeři vyrazil míč Daniel Kokoška a český tým měl mít na 25 yardech soupeře. Adrian Malucha svým třetím touchdownem zápasu využil turnover a Češi se dostali do vedení 21:14.

Pravděpodobně rozhodující moment přišel hned v další útočné akci Španělska. Quarterback totiž passsem našel pouze Ondřeje Kylouška, pro kterého už nebyl problém doběhnout s míčem do endzóny. Češi se tak během chvíle dostali do trháku 27:14.

Útok Španělska se z pick six oklepal velmi rychle, když se následující drive během chvíle dostal na vzádelnost 4 yardů od endzóny a poté passovým touchdownem snížil na 27:21.

Na konci třetí čtvrtiny se na hřiště dostal také třetí český quarterback Amos Feranec. Ten dovedl útok českého týmu na začátku čtvrté čtvrtiny k pokusu o field goal, který ale nebyl úspěšný. Větší úspěch slavil další český útok pod vedením Matyáše Bílého, který z 19 yardů dosprintoval až do endzóny a uzavřel skóre na 34:21. 

Jakoukoliv snahu o zdramatizování zápasu utnul Kokoška, ke kterému doplachtil míč po hitu Vitvara na quarterbacka Španělska. Češi si pohlídali závěr zápasu a zvítězili 34:21.