Home  /  Zprávy  /  Repríza Rose Bowlu. Víkend nabídne šest zápasů a pět turnajů

Repríza Rose Bowlu. Víkend nabídne šest zápasů a pět turnajů

(pá) 22. září 2023, Radim Kroulík

Po reprezentační pauze nás čeká další nabitý víkend z domácích soutěží. Šlágrem víkendu bude bezesporu městské derby v Ženské lize. Ligy se dostávají do poloviny základní části a začínají se oddělovat týmy, které budou bojovat o postup do finále. Na závěr víkendu nebudou chybět zápasy NFL na stanici Premier Sport 2. V neděli je na programu také finále ELF, které bude mít českou stopu. Do sestavy rozhodčích pro finálový zápas se dostal Jan Klimeš. Zápas Rhein Fire - Stuttgart Surge odvysílá v neděli od 15:30 Premier Sport 2.

Ženská liga

Prague Harpies (2-1) - Prague Black Cats (3-0)
Repríza posledních dvou Rose Bowlů, ve kterých se radovaly Black Cats. Po čtyřech kolech letošního ročníku je situace v tabulce poměrně jasná. O dvě postupová místa do finále se poperou tři týmy - Harpies, Black Cats a Amazons. Vzhledem k tomu, že Harpies prohrály zápas proti Amazons v prvním kole 9:37, tak proti Black Cats potřebují zvítězit. Harpies se po úvodní prohře naladily na vítěznou vlnu a následně zvítězily nad Windstorms 62:6 a v posledním kole také nad Sirens 24:13. Zatímco o výhře nad Windstorms rozhodly Harpies z kraje zápasu, tak na výhru proti polskému týmu se pořádně nadřely. Sirens se totiž necelých osm minut před koncem zápasu dostaly do vedení 13:10. Vypjaté duely se mohou hodit pro zápasy proti hlavním konkurentkám a hlavní otázka zní, jestli jsou Harpies výkonnostně na stejné úrovni jako Black Cats a Amazons.

Black Cats vyrazily důrazně za třetím titulem v řadě. Po třech zápasech mají bilanci 3-0 a v kapse výhru 26:17 nad Amazons. Skvěle se v letošní sezoně prezentuje Hráčka roku 2022 Karolína Molnárová, která společně s quarterbackem Alžbětou Nečasovou táhnou útok. Ze zápasu proti Amazons lze vyzdvihnout také výkon Michaely Ďuriškové, která proměnila dva field goaly a dvě potvrzení. Proti brněnskému týmu se zaskvěla také obrana Black Cats, která udržela do té doby vysoce produktivní útok soupeřek na 17 bodech. Na útok Harpies tak čeká těžký test.

Zápas Harpies - Black Cats začíná v neděli od 12:00.

Brno Amazons (2-1) - Jičín Windstorms (0-2)
Amazons proti Black Cats klopýtly, ale proti Harpies a Sirens zvítězily jednoznačným rozdílem. Na domácím hřišti proti Windstorms tak budou Amazons jednoznačnými favoritkami. Amazons vstoupily do zápasu proti Black Cats nejlepším možným způsobem a po 12 vteřinách hry se radovaly ze 75yardového touchdownu Kamily Ludlové. Potom už ale za delší konec provazu tahaly úřadující mistryně. Útok Amazons je pod vedením Lenky Vavrisové na postu quarterbacka velmi produktivní což dokazuje 96 skórovaných bodů ve třech zápasech (nejvíce v lize).

Windstorms se naopak v útoku trápí a ve dvou zápasech skórovaly pouze jeden touchdown. O zatím jediný touchdown v sezoně se proti Harpies postarala Michaela Mrázková po passu Andrey Šimčákové. Obrana Amazons dává soupeřkám zabrat a Windstorms budou mít složité přidat na konto více touchdownů.

Zápas Amazons - Windstorms začíná v sobotu od 14:00.

Juniorská liga

Přerov Mammoths (1-1) - Vysočina Gladiators (2-0)
Mammoths po kontumační výhře nad Bears nestačili ve druhém zápase na Black Panthers a prohráli 7:48. O jediný touchdown Přerova se postaral 11yardovým během Jan Hlatký. Po Black Panthers čeká na Mammoths další silný soupeř. Gladiators mají za sebou výhru 56:6 nad Bears a 49:17 nad Bobcats. Za produktivním útokem Gladiators stojí quarterback Vít Bezecný. Ten si proti Bobcats připsal 3 passové touchdowny a další 3 běhové touchdowny. Gladiators se rychle zařadili mezi hlavní kandidáty na postup do Junior Bowlu. Překážkou kromě soupeřů může být i šířka kádru, když proti Bobcats nastoupilo pouze 13 hráčů. I tak budou proti Mammoths favoritem.

Zápas Mammoths - Gladiators začíná v neděli od 14:00.

Brno Bears (0-2) - Příbram Bobcats (0-2)
Zápas týmů s velmi podobným vstupem do sezony. První zápas sezony oba týmy musely kontumovat ve prospěch soupeřů z důvodu malého počtu hráčů. Ve druhém zápase pak prohráli vysokým rozdílem s Gladiators (Bears 6:56, Bobcats 17:49). Podle výsledků ze zápasů se stejným soupeřem by mírným favoritem měli být Bobcats, ale je otázkou, jestli na základě vysokých proher s Gladiators lze porovnávat sílu Bears a Bobcats.

Zápas Bears - Bobcats začíná v sobotu od 15:00.

1. dorostenecká liga

Prague Lions (0-2) - ST. NICOLAUS Bratislava Monarchs (1-1)
Pražský tým zahájil sezonu prohrami se Steelers (7:34) a Bears (20:34). Nyní je čeká současný lídr tabulky Monarchs. Bratislavě se v posledním kole podařilo vydřít výhru 28:27 na hřišti Steelers. Monarchs sice v útoku nebyli tak produktivní jako při výhře 54:33 nad Black Panthers, ale na výhru to nakonec stačilo. Quarterback Martin Melich společně s Patrikem Tomanem byli u všech touchdownů Monarchs a navázali na skvělé výkony z úvodního kola. Vzhledem k předchozím výsledkům by měl být útok Monarchs nad síly obrany Lions. Monarchs se díky výhrám nad Black Panthers a Steelers rychle dostali do pozice hlavního favorita ligy. Naopak Lions budou vyhlížet první výhru v sezoně.

Zápas Lions - Monarchs začíná v neděli od 14:00.

Brno Bears (1-1) - ISMM Ostrava Steelers (1-1)
Bears měli na úvod sezony dva zápasy proti pražským týmům s velmi odlišnými výsledky. Proti Lions zvítězili 34:20 a v posledním kole prohráli s Black Panthers vysoko 6:62, přestože se v úvodu zápasu dostali do vedení 6:0. Bears nyní čeká další těžký soupeř. Steelers si po jednoznačné výhře nad Lions připsali hořkou porážku na domácím hřišti proti Monarchs. V dramatické koncovce zápasu byli blízko výhry. Monarchs se totiž nepodařilo odpuntovat a útok Steelers získal míč v dobré pozici. Kicker Steelers Adam Fritsch by nejspíše na závěr zápasu nejraději zapomněl. Nejprve neproměnil potvrzení, po kterém vedli Steelers pouze 27:21 a v závěru minul pokus o field goal. Steelers si mohou spravit náladu proti Bears, ale jejich cesta do Youth Bowlu se zkomplikovala. Na dvě postupová místa se nyní společně s nimi tlačí Black Panthers a právě Monarchs.

Zápas Bears - Steelers začíná v sobotu od 11:00.

2. dorostenecká liga
Gladiators měli pomalý rozjezd a po úvodním turnaji měli bilanci 0-2. Po třech kolech se situace změnila a nyní jsou na prvním místě s bilancí 4-2. Naopak Patriots mají po výborném začátku bilanci 3-3. Další turnaj je na programu ve Valdicích, kde se domácí Hurricanes budou ucházet o první výhru v sezoně. Společně s nimi nastoupí do turnaje Patriots a Blades. Vedoucí Gladiators mají tento víkend volno.

Flagová liga U15
Další tří turnaje se odehrají v Ostravě a Příbrami. Domácí Steelers 1 a Bobcats 1 jsou na prvních místech svých skupin a především Bobcats 1 vévodí s velkým náskokem, když ve 33 zápasech letošní sezony prohráli pouze jednou. V obou skupinách je na čtyři postupová místa momentálně pět kandidátů. Ve skupině Východ jsou na postupových místech Sígrs, Gladiators, Knights a Alligators jsou v pozici pronásledovatelů. Na západě jsou v podobné pozici Patriots, kteří mají před sebou Bobcats 1, Blades, Bobcats 2 a Lions 1.

Flagová liga mužů
Po dvou turnajích jsou na prvním místě Bobcats 1 s bilancí 6:0. K dalšímu turnaji nastoupí Raiders společně s Mustangs, Steelers a Bobcats 2.

NFL
Z třetího kola odvysílá stanice Premier Sport 2 následující zápasy:
Neděle 19:00 Minnesota Vikings - Los Angeles Chargers
Neděle 22:25 Kansas City Chiefs - Chicago Bears
Pondělí 2:20 Las Vegas Raiders - Pittsburgh Steelers
Úterý 2:20 Cincinnati Bengals - Los Angeles Rams