Home  /  Zprávy  /  Potvrzeno! Flag fotbal se představí na olympijských hrách v Los Angeles!

Potvrzeno! Flag fotbal se představí na olympijských hrách v Los Angeles!

(po) 16. říjen 2023, Radim Kroulík

Historický okamžik! Na zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Bombaji padlo finální rozhodnutí. Flag fotbal je zařazen mezi sporty na olympijských hrách v Los Angeles v roce 2028. Flag se na OH představí společně s kriketem, lakrosem, squashem a baseballem se softbalem.

„Zařazení flag fotbalu na olympijské hry je pro náš sport obrovským okamžikem,” nechal se slyšet koordinátor rozvoje flag fotbalu v Česku Bohuslav Rom. „Už několik let pracujeme na rozvoji flag fotbalu ve spolupráci se základními školami. V současné době máme v tomto programu zapojených okolo stovky škol. Věřím, že je to velký milník pro americký fotbal v Česku, a že tento úspěch přivede k našemu sportu ještě více mladých sportovců. Pro všechny hráče a trenéry je to velká odměna za jejich tvrdou práci a vidina toho, že si budou moc splnit svůj olympijský sen.”

Pořadatelská země her má právo navrhnout zařazení několika sportů, které následně schvaluje Mezinárodní olympijský výbor. O zařazení flag fotbalu na olympijské hry usilovali ve spolupráci zástupci mezinárodní federace amerického fotbalu IFAF a NFL.

K oznámení se vyjádřil komisař NFL Roger Goodell. „Gratulujeme IFAF k tomuto milníku pro flag fotbal a celou komunitu amerického fotbalu. Je to nesmírná čest pro jakéhokoliv sportovce reprezentovat na olympijských hrách. Rozhodnutí o zařazení na olympijské hry bezesporu insipruje v následujících letech miliony dětí po celém světě, aby začali flag fotbal hrát. NFL se zavazuje pracovat na posílení pozice flag fotbalu v olympijském hnutí.”

Českému týmu se na mezinárodním poli daří v mládežnických kategorií. Tým U15 vybojoval na posledních dvou Mistrovství Evropy stříbrné medaile. Stejnou medaili vybojovali Češi v této kategorii také v roce 2021. V tomto roce dosáhl na stříbrné medaile také tým U17. Letošní ME dopadlo pro U17 smolně, když jim těsně unikl postup do semifinále a nakonec skončil na 5. místě. Ženy na letošním Mistrovství Evropy v Irsku skončily na 7. místě, muži pak na 14. místě.

V současné době není známá podoba kvalifikace ani systém soutěže na samotných olympijských hrách. „Zatím je to velmi čerstvé a nemáme přesné informace o kvalifikačním klíči. Naše týmy U15 a U17 patří mezi špičku v Evropě a máme oprávněný nárok pomýšlet na to, že v kvalifikaci o olympijský turnaj rozhodně nebudeme do počtu,” uzavřel Rom.