Home  /  Zprávy  /  Češi budou v Maďarsku bojovat o 9. místo na Mistrovství Evropy

Češi budou v Maďarsku bojovat o 9. místo na Mistrovství Evropy

(pá) 27. říjen 2023, Radim Kroulík

Letošní bohatou reprezentační aktivitu uzavře tacklový mužský tým zápasem o konečné 9. místo na Mistrovství Evropy na hřišti Maďarska. Zápas bude možné sledovat na YouTube maďarské asociace. O víkendu se hrají také všechny ostatní zápasy o konečné pořadí včetně finále mezi Rakouskem a Finskem. Na českých trávnících se rozhodne o druhém účastníkovi finále 2. dorostencké ligy a základní část uzavře také Flagová liga U15, kde jsou před posledními turnaji k dispozici stále tři volná místa do čtvrtfinále.

Mistrovství Evropy

Maďarsko - Česko
Po loňských prohrách s Finskem a Dánskem se český tým dostal do skupiny o konečné 9. místo, ve které byly také výběry Švýcarska, Maďarska a v původním plánu také Ruska. Vzhledem k tomu, že Rusko logicky nemohlo své zápasy odehrát, tak český tým pro prodloužení letošní sezony musel v srpnu Švýcarsko porazit. Pro poraženého totiž sezona skončila předčasně s umístěním na 11. místě.

To se českému týmu podařilo, když na městském stadionu v Ústí nad Labem zvítězil 15:0. Receptem k výhře byla výborně hrající obrana, která švýcarskému týmu nic nedovolila. Naopak pomohla útoku k lepší pozici na hřišti. Martin Mašek interceptionem předal útoku míč na 34 yardech a turnover Češi přetavili v touchdown quarterbacka Pavla Mráze. Když i z následného drivu útok skóroval po passu Mráze na tight Enda Martina Havelku, zdálo se, že půjde o jednoznačnou záležitost. Za stavu 12:0 pro český tým se ale útok zasekl a do zbytku zápasu si už připsal jen field goal před koncem prvního poločasu.

Na soupisce českého týmu je oproti zápasu se Švýcarskem 8 nových jmen, v čele s Radimem Kalousem a Janem Krsem. Další nová jména jsou Martin Hejč, Marek Hruboň, Viktor Jeníček, Teodor Reinhold, Jakub Švidek a Bohumil Tomčík. Naopak tým pod vedením hlavního trenéra Daniela Leška se musí obejít bez opor jako je Miroslav Kysilka, Adam Žouželka, Miloš Novák nebo Jan Starý.

Na postu quarterbacka jsou na soupisce dvě jména, a to Pavel Mráz a Matyáš Bílý. Pro Bílého to bude premiérová účast v reprezentačním týmu mužů, ale zkušenosti v národním dresu sbíral letos v týmu U19, který porazil Švýcarsko i Španělsko. Mráz byl quarterbackem i proti Švýcarsku a zkušenosti má také se zápasem v Budapešti. V roce 2018 v rámci Poháru tří národů v zápase proti Maďarsku vystřídal Mráz zraněného Jana Bláhu. Maďaři tehdy zvítězili 23:15.

Český tým prošel výraznou obměnou a pouze čtyři hráči ze současné soupisky tento zápas v roce 2018 odehráli. Jako backup quarterback Pavel Mráz a společně s ním také Jakub Janda, Jakub Woleský a Teodor Reinhold (tehdy ještě v ofenzivní lajně). Jiný je také trenérský tým, když před pěti lety byl u kormidla Sebastian Fandert. Lze tak říct, že poslední měření sil nemá moc velkou vypovídající hodnotu pro určení rozložení sil v nedělním zápase.

Již tradičně má suverénně největší zastoupení na soupisce Prague Black Panthers, a to se 17 hráči. Prague Lions mají druhé největší zastoupení s 5 hráči. Oba finalisté letošního ročníku Snapbacks ligy mají na soupisce po čtyřech hráčích. Více než jednoho hráče mají z českých klubů také Bělá Raiders. Po jednom hráči pak mají zástupce Blades, Mammoths a Stallions. Kompletní zápasová soupiska je zde.

Maďarsko se bude opírat o hráče z ELF týmu Fehervar Enthroners, kterých je na zápasové soupisce 24 a dalších 12 hráčů má z týmu Budapest Wolves.

Hlavní otázkou zápasu je opět výkon českého útoku, který proti Švýcarsku předvedl pozitivní momenty v úvodu, ale především ve druhém poločase produktivita stagnovala. Maďarský tým by zároveň měl být papírově výrazně silnější než bylo Švýcarsko a na všechny tři fáze hry českého týmu tak čeká mnohem větší výzva.

Zápas Maďarsko - Česko začíná v neděli od 14:00 a je možné ho sledovat na YouTube.

2. dorostenecká liga

Ve čtyřčlenné lize se Blades, Gladiators a Patriots přetahovali o vedoucí místo v tabulce a velmi rychle z kraje sezony bylo jasné, že právě z této trojice týmů vzejdou finalisté. Na minulém turnaji si Blades zajistili finálovou účast, a tak se na turnaji ve Valdicích už bude hrát pouze o jednu vstupenku do finále. Patriots už mají všechny své zápasy základní části odehrané a budou jen na dálku sledovat, jak dopadnou klíčové dva zápasy Gladiators. Duely Gladiators proti Blades a Hurricanes definitivně rozhodnou o složení finálové dvojice. Hurricanes mají na domácím turnaji poslední příležitost urvat první výhru v sezoně.

Flagová liga U15

V posledních třech turnajích základní části se rozhodne o složení čtvrtfinálových dvojic. V klidu už mohou být Steelers 1, Sígrs, Bobcats 1, Blades a Gladiators, protože už mají účast v play-off jistou. S výjimkou Bobcats 1, kteří bezpochyby zvítězí ve své skupině, je ve hře také konečné pořadí v tabulce a tím pádem nasazení do čtvrtfinále. Postupový boj svedou Bobcats 2, Lions, Knights a Alligators, kteří si na poslední chvíli mohou zajistit postup. Poslední turnaje Flagové ligy U15 se odehrají v Brně a v Plzni. Finálový turnaj je pak na programu 5.11. v Ostravě.

NFL

Z osmého kola odvysílá stanice Premier Sport 2 následující zápasy:
Neděle 18:00 Dallas Cowboys - Los Angeles Rams
Neděle 21:25 San Francisco 49ers - Cincinnati Bengals
Pondělí 1:20 Los Angeles Chargers - Chicago Bears
Úterý 1:20 Detroit Lions - Las Vegas Raiders