Home  /  Zprávy  /  Začínáme! O víkendu je na programu kompletní 1. kolo Snapbacks ligy

Začínáme! O víkendu je na programu kompletní 1. kolo Snapbacks ligy

(pá) 22. březen 2024, Radim Kroulík

Čekání je u konce, o víkendu se rozjede další ročník Snapbacks ligy! V osmičlenné lize jsou opět hlavními favority hráči Vysočiny Gladiators, kteří budou obhajovat titul. Papírové předpoklady před startem sezony vystřídá realita a všechny týmy se budou chtít porvat o postup do semifinále a následně i do Tipsport Czech Bowlu. První kolo základní části je vždy hůře předvídatelné, protože u všech týmů dochází k větším či menším obměnám. To platí především pro Pardubice Stallions, kteří do Snapbacks ligy nastoupí poprvé od sezony 2019 a hned na úvod je čeká obhájce titulu. Výsledky prvního kola je vždy potřeba brát s rezervou. Některé týmy se dostávají do správného provozního tempa později a některým týmům naopak mohou v průběhu sezony dojít síly.

Podrobné preview k Snapbacks lize nabízí nový diskuzní pořad Studio Huddle s Jirkou Kalembou. Po úvodním kole nebudou chybět magazíny Cover 1 a Touchdown. Nezapomeňte se zapojit do tradiční tipovačky Pick’em! Do startu prvního zápasu můžete soutěžit  na našem Facebooku o kšiltovku Snapbacks a batoh Under Armour.

Pardubice Stallions - Vysočina Gladiators
Úřadující vítěz 2.Ligy nastoupí na domácím hřišti zostra. Stallions se loni dostali potřetí v řadě do finále 2.Ligy a na třetí pokus konečně uspěli. V Silver Bowlu dokázali porazit Bělou Raiders v poměru 13:7. Při návratu do Snapbacks ligy se Stallions budou držet osvědčeného receptu v podobě amerického hlavního trenéra Roba Jacobiho a domácího quarterbacka Petra Plačka, který je dovedl k úspěchu v loňské sezóně.

Gladiators vedl v loňské sezoně opět velezkušený quarterback Jan Dundáček. Po finálové prohře z roku 2022 tentokrát Dundáček dovedl svůj tým k titulu a stal se i nejužitečnějším hráčem Tipsport Czech Bowlu. Dundáček a hlavní trenér Matěj Večes jsou u kormidla i v letošní cestě za obhajobou prvenství. Stejně jako loni budou Gladiators disponovat zahraniční posilou na postu running backa, tentokrát jím bude Ashton Heard, který ve středoevropském poháru nasázel obraně Gladiators čtyři touchdowny. Těsně před startem ligy oznámili Gladiators ještě druhou zahraniční posilu. Obranu posílí Sam Casey a podle vyjádření týmu má předpoklady nastupovat na více pozicích, a to včetně útoku a special týmů.

Tým z Jihlavy zahájil loňskou sezonu na hřišti Alligators jasnou výhrou 49:0. Letošní sezonu opět zahájí na hřišti papírového outsidera. Stallions mají na úvod sezony možnost se porovnat se špičkou ligy. Zápas v Pardubicích bude mít speciální náboj hned pro několik hráčů Gladiators. Stanislav Lepič, Jan Dunovský, Petr Kratochvíl začínali kariéru v dresu Stallions. Vazby na Pardubice má také Jiří Vácha, Michal Reng nebo Květoslav Opletal. 

Zápas Stallions - Gladiators začíná v sobotu od 14:00.

ISMM Ostrava Steelers - Ústí nad Labem Blades
Steelers ovládli loňskou základní část, ve které nenašli žádného přemožitele. Z Tipsport Czech Bowlu si ale ostravský tým znovu odnesl pouze stříbrné medaile a jako by jim kromě cenných kovů přinesla prohra i mírnou kocovinu. Pro letošní sezonu se Steelers rozhodli jít domácí cestou. Tým navíc opustil running back Jakub Březina, který zamířil do Prague Black Panthers. Hlavním trenérem bude Jan Klimeš a na postu quarterbacka uvidíme mladého Patrika Puchalu, kterému bude sekundovat Amos Feranec. Steelers pravděpodobně nebudou disponovat stejnou ofenzivní silou jako v předchozích sezonách s quarterbackem Bradley Jonesem a tak lze očekávat, že úspěch týmu povede především přes silnou obranu.

Na soupisce ale zůstalo několik stálých opor, které stály za loňskou vydařenou základní částí. V týmu jsou stále jména jako Petr Foldyna, Josef Bogocz, Ondřej Chvojka, Teodor Reinhold nebo Jan Telnar. Také v útoku zůstala známá jména Jiří Šimečka, Jan Vysloužil nebo ofenzivní lajnmen Ladislav Klimek či vycházející hvězda Petr Škvára.

Blades měli v loňské sezoně problém s útočnou produktivitou, když v základní části skórovali pouze 62 bodů a jako jediný tým Snapbacks ligy se nedostali přes hranici 100 bodů. I přes bilanci 2-8 bojoval ústecký tým do konce základní části o účast v semifinále. Do letošní sezony povede tým hlavní trenér Mike Sholars, který se bude moct opřít o německého quarterbacka Ferrase El-Hendiho a kanadského running backa Vincenta Breton-Roberta.

Zápas Steelers - Blades začíná v sobotu od 15:00.

Přerov Mammoths - ST.NICOLAUS Bratislava Monarchs
Mammoths v loňské sezoně nenavázali na předchozí účast v semifinále a skončili na posledním místě ve skupině východ. Tým navíc před letošní sezonou opustil nejužitečnější obránce Snapbacks ligy linebacker Tyrone Clark. Jinak ale Mammoths zůstávají bez výrazných změn a hlavní tváří obrany zůstává zkušený linebacker Lubomír Dohnal. Tým letos opět povede hlavní trenér Radim Dohnal a quarterbackem zůstává Michal Stoklásek.

Monarchs v loňské sezoně nedokázali najít recept na silné soupeře a proti trojici Gladiators, Steelers a Nitra Knights prohráli všech 5 zápasů základní části. I tak měla Bratislava šanci postoupit do semifinále, ale prohra v závěrečném kole základní části proti Nitře je definitivně  vyřadila ze závěrečné vyřazovací části. Na postu quarterbacka bude letos nastupovat americký Desmond Prusia a hlavním trenérem je Kanaďan Aaron Page.

Oba týmy se potkaly v 1. kole také v loňské sezoně. Urputnou defenzivní bitvu tenkrát ovládli hostující Monarchs. Mammoths i Monarchs měli loni problém se konzistentně prosazovat v útoku, když v základní části dali shodně 149 bodů. To ve skupině se Steelers a Nitrou Knights nemohlo stačit. Steelers nasázeli 284 bodů, Knights pak dokonce 313. Mammoths i Monarchs tak určitě vstupují do této sezony s přáním lepšího příspěvku od útoku.

Zápas Mammoths - Monarchs začíná v neděli od 14:00.

Znojmo Knights - Nitra Knights
Rytířský souboj se uskuteční netradičně v Rakousku, protože Znojmo muselo řešit problém s dostupností domácího stadionu.

Znojmo se v loňské sezoně vrátilo z Rakouska do české soutěže a i s bilancí 3-7 se probojovalo do semifinále, kde narazilo na favorizované Steelers. Pro letošní sezonu se do týmu vrací jedna z nejvýraznějších postav českého fotbalu, hlavní trenér Martin Kocián, který má velmi bohaté zkušenosti s trénováním v zahraničí. Quarterbackem Knights je pro letošní sezonu Volodymyr Hrynkiv, který do týmu přichází z Prague Lions. Z pražského týmu bude miminálně v úvodní části sezony nastupovat také defenzivní back Charun Jachjajev. Výraznou posilou je running back Dominik Dvorský, který v backfieldu vytvoří tandem se Stanislavem Bencem. Zahraniční posilou pak je defenzivní hráč Roman Jones. Silnou stránkou Znojma v loňské sezoně byla obrana, což by mělo platit také letos. Hlavní otázkou tak je produktivita útoku v čele s mladým quarterbackem Hrynkivem.

Nitra v loňské sezoně dokázala v základní části porazit Gladiators a také v semifinále dlouho bojovala o historicky první postup do Tipsport Czech Bowlu. Passový útok kolem Borise Bútory by měl být i pro letošní sezonu hlavní zbraní Nitry Knights. Na soupisce nechybí hlavní hvězdy Ľuboš Paprčka a Mário Bíro. Slovenský tým zároveň posílil o nejužitečnějšího obránce loňské sezony Tyrona Clarka, který přišel z Přerova a další posilou je také linebacker Jayden Lawson. Na pozici hlavního trenéra přichází šestadvacetiletý Kanaďan Nick Snider.

V loňském vzájemném zápase zvítězila Nitra 35:7 a Bútora si v zápase připsal 5 passových touchdownů.

Zápas Znojmo Knights - Nitra Knights začíná v neděli od 14:00.