Home  /  Zprávy  /  Velikonoční neděle nabídne televizní zápas a slovenské derby

Velikonoční neděle nabídne televizní zápas a slovenské derby

(čt) 28. březen 2024, Radim Kroulík

První karty byly ve Snapbacks lize rozdány a hned na úvod jsme se dočkali překvapení v podobě výhry Znojma nad Nitrou. Druhý hrací víkend nabídne zápasy pouze v neděli, kdy se odehraje kompletní kolo. Fanoušci se mohou těšit na první televizní zápas, když duel mezi Mammoths a Znojmem Knights poběží souběžně na Premier Sport 2, SPORTY TV a JOJ Šport. Atraktivní zápas bude k vidění v Bratislavě, kde je na programu první letošní slovenské derby. Na našem Facebooku právě probíhá soutěž o tarif O2 TV Sport Max na rok zdarma. Nezapomeňte se také zapojit do tradiční tipovačky Pick’em!

Přerov Mammoths (0-1) - Znojmo Knights (1-0)
Oba týmy vstupují do televizního zápasu ve velmi odlišném rozpoložení. Mammoths se úvodní zápas vůbec nepovedl, což tedy na první pohled dokládá výsledek 0:37 proti Monarchs. Pohled na statistiky ale přeci jen nabízí alespoň pár pozitiv. Mammoths proti Monarchs po zemi získali 171 yardů s průměrem 5,7 yardů na běh. Bohužel tento velmi zdařilý výkon je zastíněn passovou hrou, která skončila s 23 získanými yardy a 3 interceptiony. K tomu si přidejme tři ztracené fumbly a rázem je výsledek 0:37 pochopitelný. Dalším pozitivem může být běhová obrana, která Monarchs dovolila pouze 32 yardů. Stejně jako v útoku je výborná hra po zemi zastíněná špatnou hrou vzduchem. Quarterback Monarchs Desmond Prusia si totiž připsal 284 yardů a 4 interceptiony. Kvalitní hra po zemi v útoku i v obraně by mohla dát Mammoths naději na lepší výsledek proti Knights.

Znojmo totiž proti Nitře ovládlo prostor na zemi. Nitra se marně snažila nastartovat běhovou hru, ale z 25 pokusů dokázala získat pouze 38 yardů. Na druhé straně Znojmo získalo 128 yardů a i díky tomu byla schopná držet tempo zápasu pod svou taktovkou. Knights se I proti Mammoths budou určitě opírat na výbornou obranu a běhový útok v čele s dvojicí Stanislav Benc - Dominik Dvorský. Také quarterback Volodymyr Hrynkiv prokázal, že je schopný s míčem běžet sám. Knights tak ani nemusela trápit menší produkce v passové hře, když si Hrynkiv připsal pouze 34 passových yardů, 1 touchdown a 1 interception. V Přerově nás tak pravděpodobně čeká v televizním zápase především bitva po zemi.

Zápas Mammoths - Knights začíná v neděli od 15:00. Přímý přenos komentují Tadeáš Vytiska a Jiří Kalemba.

ST. NICOLAUS Bratislava Monarchs (1-0) - Nitra Knights (0-1)
Lepší vstup do sezony si Monarchs asi nemohli přát. Proti Mammoths se potkali na úvod sezony také loni, kdy se na výhru pořádně nadřeli. Tentokrát zvítězili jednoznačným způsobem. Bratislava od začátku vsadila na útok vedený americkým quarterbackem. Desmond Prusia se hned v úvodním zápase prezentoval skvělým výkonem, když naházel 284 yardů a 4 touchdowny. Jeho výkon nebyl bezchybný, když hodil také 2 interceptiony. Nejvíce si Prusia rozumněl s receiverem Jurajem Sanitrou, který nasbíral 181 yardů a 2 touchdowny. Oba se díky svým výkonům dostali do nominace na Hráče 1. kola Snapbacks ligy. I přes dominantní výhru by si Monarchs určitě přáli lepší výkon v běhové hře. Obrana Nitry proti Znojmu ukázala, že v zastavování běhů má ještě co vylepšovat a tak je možné, že se Monarchs po zemi bude dařit lépe než v prvním zápase. Obrana Monarchs vymazala passový útok Mammoths, ale teď na ni čeká těžší kalibr. Znojmo však ukázalo, že i vysoce produktivní útok Nitry lze udržet na uzdě.

V Nitře ví, že se jim první zápas vůbec nevydařil. V první čtvrtině se útok Nitry dostal na hřiště dvakrát. Poprvé u vlastní endzóny nezískal první down a při puntu si Knights záměrně nechali dát safety, když long snapper přehodil míč do endzóny. Druhý útočný drive začali Knights ztrátou 8 yardů Mária Bíry a následně dalšímu rychlému puntu. Za první čtvrtinu se tak Bútora dostal ke třem passovým pokusům, z něhož byly dva nekompletní a třetí byl catch pro žádný zisk. Prakticky žádný zisk yardů, několik faulů a záměrné safety vystihuje zmar Nitry v úvodním poločase. Útok Knights se dostal do tempa až ve druhém poločase, kdy začal odmazávat ztrátu 0:19. Bútora si pro první touchdown sezony doběhl sám z 1 yardu quarterback sneakem, kdy mu do endzóny pomáhal z pozice running backa Tyrone Clark. Při touchdownu Bútory na Ľuboše Paprčky ze začátku závěrečné čtvrtiny se zdálo, že Knights si dokráčí pro obrat, ale v závěru zápasu pouze narazili na obranu Znojma.

Pro oba týmy bude slovenské derby důležité. Monarchs mají šanci si potvrdit, že v letošní sezoně se s nimi musí počítat a konečně mohou prolomit sérii proher proti hlavním favoritům z loňské sezony. Naopak Knights by se prohrou dostali do ztráty 0-2 a pokud by svůj zápas vyhrálo i Znojmo, tak by rázem byly na třetím místě se ztrátou dvou výher. Do konce základní části stále zbývá hodně zápasů, ale tento scénář by na hráče Knights vytvořil ještě větší tlak.

Zápas Monarchs - Knights začíná v neděli v 15:00.

Pardubice Stallions (0-1) - ISMM Ostrava Steelers (1-0)
Při návratu do Snapbacks ligy se Stallions prezentovali sympatickou hrou proti úřadujícím šampionům. Gladiators si na půdě navrátilce do ligy určitě představovali hladší průběh, když na začátku třetí čtvrtiny bylo skóre pouze 21:14. V útoku se Stallions opírali především o hru quarterbacka Petra Plačka, který naházel 137 yardů, dalších 125 přidal po zemi a byl tak hlavní hybnou silou pardubického útoku. V zápase silně ovlivněným počasím si útok Stallions připsal 178 běhových yardů z 32 pokusů. Je pravděpodobné že běhová hra Plačka a zkušeného running backa Ondřeje Ministra bude stěžejním bodem útoku Stallions i do dalších zápasů. Hra po zemi se nedařila pardubické obraně, která pustila Gladiators 300 yardů a 4 touchdowny. Vzhledem k tomu, že i v nadcházejícím zápase budou Stallions čelit silné běhové hře, tak právě zlepšená hra obrany Stallions bude důležitá pro vývoj zápasu.

Steelers se po sezonách passové produktivity pod taktovkou quarterbacka Bradleyho Jonese vrátili ke svým kořenům. Výborná obrana a běhový útok stály za úspěchem Steelers v dobách finálových účastí v éře před covidem a tento recept budou chtít používat také v letošní sezoně. Steelers proti Blades neinkasovali ani bod a navázali na výkony z loňské sezony, kdy se jim tento kousek povedl ve všech prvních čtyřech zápasech. Útok Steelers se v běhové hře proti Blades opíral hned o tři running backy. Josef Škerko si připsal 8 pokusů, Jiří Košař 7 a Daniel Kamiński 12. Dohromady toto trio nasbíralo 171 yardů a dalších 22 yardů přidal quarterback Patrik Puchala. Díky úspěšné běhové hře nebyl na Puchalovi velký tlak na passovou produktivitu. Puchala zakončil zápas se 100 yardy bez touchdownu a s 1 interceptionem. Také v tomto zápase hrálo roli počasí a při příznivějších podmínkách se Puchala může dostat ke slovu více.

Zápas Stallions - Steelers začíná v neděli od 15:00.

Vysočina Gladiators (1-0) - Ústí nad Labem Blades (0-1)
Gladiators mají za sebou zápas s papírově slabším soupeřem a nyní je čeká další. Pravděpodobně nehrozí, že by Gladiators svého nadcházejícího soupeře podcenili. Navzdory výhře na hřišti Stallions bylo z vyjádření hlavního trenéra Matěje Večese i hráčů znát, že nebyli s předvedenou hrou stoprocentně spokojení. Navíc se Gladiators představí poprvé v letošní sezoně na domácím hřišti před svými fanoušky. V úvodním zápase se blýskla nová posila running back Ashton Heard třemi touchdowny a skvělý výkon předvedl také Jan Dunovský, který naběhal 122 yardů. Vzhledem k tomu, že obrana Blades nedokázala zastavit běhový útok Steelers, tak i v tomto zápase lze předpokládat úspěšnou hru po zemi ze strany Gladiators. Útok pod vedením quarterbacka Jana Dundáčka neměl v úvodním zápase důvod více testovat passovou hru, a tak pouze Dunovský zaznamenal více než 1 catch, a to 2 catche pro 17 yardů a 1 touchdown. Ostatní receiveři si připsali po jednom zachyceném passu.

Po nevydařené loňské sezoně si Blades letošní premiéru představovali určitě jinak. I kvůli zdravotním problémům v týmu přicestovali ústečtí do Ostravy pouze se 24 hráči a na soupisce chyběl například i Miloš Novák. Útok Blades veden novým quarterbackem Ferrasem El-Hendim ukázal nejlepší drive hned v úvodu zápasu, ale dobrý první drive v sezoně zastavil interceptionem v endzóně Jan Telnar. El-Hendi se v průběhu zápasu nedokázal prosadit a z 23 pokusů zkompletoval 8 pro 57 yardů a k tomu hodil 2 interceptiony. Nyní čeká na Blades další tvrdý test v podobě Gladiators a podobně jako v loňské sezoně jsou v pozici, kdy Blades mohou především překvapit.

Zápas Gladiators - Blades začíná v neděli od 16:00.