Home  /  Zprávy  /  NSA podpoří přípravu reprezentačního flagového týmu žen

NSA podpoří přípravu reprezentačního flagového týmu žen

(po) 20. květen 2024, Radim Kroulík

Národní sportovní agentura v rámci projektu Podpory státní reprezentace žen kolektivních sportů podpoří také reprezentační flagový tým žen. Dotační program NSA má za cíl zvýšit kvalitu přípravy reprezentačních kolektivních týmů žen ve sportech, které jsou zařazeny na olympijské hry. Flag fotbal bude mít na OH premiéru v roce 2028 v Los Angeles. První velká zkouška směrem k tomuto vrcholu bude nadcházející Mistrovství světa ve Finsku, které je na programu na konci srpna.

Dotační program NSA je postaven na dlouhodobé a koncepční práci. Pro zařazení flag fotbalu do tohoto projektu předkládala ČAAF dokument Koncepce rozvoje konkurenceschopnosti státní reprezentace flag fotbalu žen pro období 2024-2028. V koncepci jsou podrobně uvedeny fáze přípravy a celého projektu rozvoje flag fotbalu pro účely reprezentace. Konečným cílem je pak kvalifikace ženského týmu na olympijské hry v Los Angeles.

Současný stav byl nedostatečný pro potřeby kvalitní přípravy a vybudování konkurenceschopnosti na mezinárodní úrovni. „Kvůli omezenému rozpočtu byl nedostatečný objem tréninků reprezentačního týmu. V porovnání s ostatními státy jsme zaostávali i v personálním zajištění realizačního týmu. Od hráček jsme navíc pro zajištění účastí na Mistrovství světa nebo Evropy vybírali nemalou spoluúčast. Všechny tyto faktory pak hrají roli ve výsledcích na těchto turnajích,” vysvětlil koordinátor rozvoje flag fotbalu Bohuslav Rom. „Podpora od NSA nám pomůže vytvořit podmínky, které budou odpovídat ambicím kvalifikovat se na olympijské hry,” dodal Rom.

Koncepce rozvoje počítá se zvýšením kvantity i kvality tréninků národního týmu, většího počtu přípravných mezinárodních zápasů, profesionálním personálním zajištěním realizačního týmu, klubovou podporou pro ženské týmy nebo ustanovením ženského týmu U17.

„Podpory ze strany NSA si moc vážíme, je to skvělá zpráva nejen pro všechny holky v národním týmu, ale pro celé flag fotbalové hnutí a vůbec pro americký fotbal v Česku,” doplnila Nikola Vokurková, nejproduktivnější hráčka útoku českých lvic.

Projekt na podporu ženských sportů si pochvaluje předseda NSA Ondřej Šebek. „Je skvělé vidět, že naše práce má konkrétní výsledky,” řekl v rozhovoru pro Radiožurnál Sport, kde uvedl příklady vodního póla, ragby a pozemního hokeje. „Náš projekt ty sporty nastartoval a podpora ženského týmu se začala rovnat v úvodních letech celé podpoře svazu. U flag fotbalu to půjde z nuly, pokud se ty prostředky využijí smysluplně, tak se nastaví koncepční činnost.”