Home  /  Zprávy  /  Boj o semifinálová místa vrcholí. Slovenské derby výrazně napoví

Boj o semifinálová místa vrcholí. Slovenské derby výrazně napoví

(pá) 31. květen 2024, Radim Kroulík

Do konce základní části Snapbacks ligy zbývají poslední tři kola a dramatickou koncovku můžeme očekávat především ve skupině Jih. Nitru, Bratislavu a Znojmo čekají ještě vzájemné zápasy, které definitivně rozhodnou o postupujících. Steelers si mohou zajistit účast v semifinále výhrou nad Stallions. Odvetu slovenského derby odvysílají v přímém přenosu stanice JOJ šport a Premier Sport 2, večer pak ze záznamu poběží zápas také na SPORTY TV. Komentátory zápasu Knights - Monarchs jsou Jiří Kalemba a Ladislav Jenšík. Kromě zápasů 8. kola Snapbacks ligy jsou na programu také dva zápasy nižších lig. Golems si v Hradci Králové mohou zajistit výhru v základní části. Nezapomeňte se také zapojit do tradiční tipovačky Pick’em!

Snapbacks liga

Nitra Knights (5-2) - ST. NICOLAUS Bratislava Monarchs (5-3)
Vítěz tohoto televizního zápasu se jednou nohou dostane do semifinále a vypadnutí již bude spíše v matematické rovině. První vzájemný zápas ve 2. kole vyhráli Knights 34:31 a oba týmy se prosazovaly především passovou hrou. Quarterback Knights naházel 288 yardů a 3 touchdowny, jeho soupeř Desmond Prusia pak 225 yardů a také 3 touchdowny. Rozdílem ve výkonech quarterbacků byly ale dva interceptiony Prusii, když nejprve první hodil hned druhou akcí zápasu a druhý přidal v redzóně soupeře. Monarchs se dokázali v průběhu zápasu otřepat z nepříznivého skóre 7:20 a na chvíli se dostali i do vedení 24:20. V kritické chvíli se ale Knights opřeli o své hvězdné receivery Ľuboše Paprčku a Mária Bíru, kteří si připsali po jednom touchdownu a dotáhli zápas k výhře.

Oba týmy vstupují do zápas s výhrou z předchozího kola, ale Knights určitě nebyli spokojení s tím, že na hřišti posledních Blades muselo rozhodnout až prodloužení. Knights v zápase s Blades inkasovali 35 bodů, přestože ústecký tým v předchozích šesti zápasech skóroval dohromady 33 bodů. To Monarchs si na domácím hřišti pohlídali výhru nad Stallions, přestože stejně jako proti Gladiators chyběl útoku nejlepší receiver Juraj Sanitra. Jeho návrat na hřiště by výrazně posílil passovou hru, která je pro útok Monarchs klíčová. Na běhovou hru s nadsázkou Monarchs rezignovali a téměř všechno útočné snažení vedou vzduchem. Není tak překvapením, že jsou Monarchs ve statistikách běhových pokusů a yardů na posledním místě Snapbacks ligy. 

Naopak v passové hře jsou Monarchs třetí těsně za slovenským rivalem. Nedělní zápas by tak měl přinést vzdušnou přestřelku mezi Bútorou a Prusiou. Na Štadiónu pod Zoborom, který bude hostit také finálový Tipsport Czech Bowl XXXI, se v neděli představí hned 5 receiverů z TOP 10 v počtu zachycených passů a yardů. Paprčka s Bírou na jedné straně, Sanitra, Lukáč a Januschke na straně druhé. 

Fanoušci passové hry se tak mají na co těšit. Navíc ani jedna obrana nehraje v passové hře dominantním způsobem. Knights jsou šestí v průměru puštěných yardů vzduchem a navíc mají za sebou nevydařený zápas s Blades. Monarchs jsou v této statistice dokonce na posledním místě. Útoky obou týmů by tak měly být schopné se prosadit a lze očekávat vysoké skóre podobně jako v prvním vzájemném zápase.

Zápas Knights - Monarchs začíná v neděli od 14:00. Více než 75 procent soutěžících Pick’em tipuje výhru domácích Knights.

ISMM Ostrava Steelers (5-2) - Pardubice Stallions (2-5)
Steelers v prvním vzájemném zápase na začátku sezony vyhráli nad Stallions 35:6 a také do odvety budou vstupovat v roli favorita. Ve hře je navíc prakticky zajištění účasti v semifinále. Další motivací pro ostravský tým bude náprava prohry z posledního zápasu, kdy proti Knights prohráli 38:41. Pozitivem při prohře byl výkon útoku Steelers, v čele s quarterbackem Amosem Ferancem. Ten se již chopil kormidla útoku ostravského týmu na plný úvazek a Patrik Puchala již první poločasy nezačíná. Feranec proti Knights naházel 222 yardů a 3 touchdowny a pro dalších 44 yardů doběhl po zemi. Skvěle si letos počíná Přemysl Pekara a člen národního týmu U19 skóroval proti Knights 3 touchdowny a získal 109 yardů. Steelers se o passovou hru s mladým quarterbackem opírají asi více než by sami chtěli, protože běhová hra nefunguje podle představ. V průměru získaných yardů na zápas jsou Steelers na předposledním místě a jako jediný tým v lize mají průměr na běh pod 4 yardy. Jestli se před sezonou očekávalo, že Steelers bude táhnout především běhová hra s obranou a Feranec s Puchalou se povezou, tak tento předpoklad se nenaplňuje. Naštěstí pro Steelers se passový útok prezentuje hrou vysoko nad očekáváním. Proti Stallions by se ale mohl prosadit také běhový útok, protože pardubická obrana je v zastavování běhů na předposledním místě.

Po bilanci 2-2 klesli Stallions na současných 2-5. Na hřišti Monarchs se útok prosadil až za nepříznivého stavu 0:21 na konci prvního poločasu. Quarterbackovi Stallions Petrovi Plačkovi se úvodní zápas proti Steelers nedařilo v passové hře, když 21 pokusů zkompletoval 6 passů pro 69 yardů a hodil 3 interceptiony. Velké množství interceptionů trápí útok Stallions a Plaček je v této nepříznivé statistice na prvním místě s 11 interceptiony. Tuto nelichotivou statistiku dohání Plaček po zemi, kde je naopak druhý ve Snapbacks lize v průměru yardů na zápas. Před ním je již pouze running back Blades Breton-Robert.

Zápas Steelers - Stallions začíná v neděli od 15:00. I přes handicap 19,5 bodů tipuje téměř 60 procent soutěžících Pick’em Steelers.

Ústí nad Labem Blades (0-7) - Vysočina Gladiators (6-1)
Zápas proti Nitře měl být jasnou záležitostí, ale Blades dokázali vzdorovat až do prodloužení a k tomu v závěru čtvrté čtvrtiny byli blízko k tomu, aby zápas vyhráli. Útok Blades předvedl lepší výkon než ve všech předcházejících zápasech dohromady, když se opíral o výkony Breton-Roberta, jenž naběhal 155 yardů a dalších 46 yardů přidal vzduchem. Skvělý zápas odehrál receiver Martin Antoš, když zachytil 5 passů pro 145 yardů a 3 touchdowny. Útok Blades získal v zápase o 100 yardů víc než Knights, ale na nečekanou první výhru v sezoně to nestačilo. Pro Gladiators je to ale upozornění, že Blades nemohou podcenit.

Gladiators si v posledním kole připsali výhru 30:12 proti Mammoths, a to i bez quarterbacka Jana Dundáčka, kterého zastoupil Vít Bezecný. Mladý quarterback se sice nevyvaroval chyb, když hodil 2 interceptiony, ale i tak se dokázal prosadit a naházel 274 yardů a 1 touchdown. Hlavní porci yardů naházel Bezecný na Matěje Majerčáka, který zakončil zápas s 9 chycenými passy pro 151 yardů a 1 touchdown. Uvidíme, jestli se Gladiators rozhodnou pro stejný plán i proti Blades a na postu quarterbacka bude opět úřadovat Bezecný. Gladiators se mohou spolehnout na výbornou hru obrany, která od příchodu linebackera Samuela Caseyho předvádí dominantní výkony. Casey nejprve otevřel zápas proti Mammoths safety po tacklu soupeře v endzóně a zápas také uzavřel pick six s vypršením času.

Zápas Blades - Gladiators začíná v neděli od 16:00. Více než 61 procent soutěžících Pick’em tipuje Gladiators i přes handicap 29,5 bodů.

2.Liga

Třinec Sharks (0-6) - Prague Lions (2-3)
Sharks jsou již mimo hru o semifinále a i po šesti kolech čekají na první výhru v sezoně. V posledním zápase proti Bobcats měli Sharks dobrý úvod, když se dostali do vedení 6:0, ale Bobcats nakonec zápas otočili a došli si k jednoznačné výhře 42:19. V průběhu sezony se na post quarterbacka Sharks dostal zkušený Alan Kosniovský, který je zároveň hlavním trenérem, ale k úspěchu v podobě výhry tato změna zatím nevedla.

Lions sice ztrácí na týmy v bezprostředním boji o postup do semifinále, ale závěr základní části ještě mohou pořádně zamíchat. Po zápase na hřišti Sharks čeká na pražský tým ještě Patriots a Alligators a Lions tak mohou promluvit do závěru základní části. Prvním krokem je venkovní zápas proti Sharks. V posledním zápase museli Lions otáčet nepříznivé skóre 0:16 na domácím hřišti proti Sígrs. Obranu brněnského týmu se podařilo prolomit až na konci třetí čtvrtiny, ale dva passové touchdowny quarterbacka Matyáše Bílého doplněné touchdownem Lukáše Tančince stačily na vítězství 20:16. Lions mají na zápas s Třincem dobré vzpomínky z loňské sezony, když zvítězili 42:7.

Zápas Sharks - Lions začíná v sobotu od 16:00. Přes 81 procent soutěžících Pick’em věří ve výhru Lions.

3.Liga

Hradec Králové Dragons (3-1) - Zlín Golems (4-0)
Dlouho to vypadalo, že Dragons a Golems jsou výkonnostně odskočení od zbytku 3.Ligy. Tento předpoklad ale postavili na hlavu Rangers, kteří na domácím hřišti porazili Dragons 18:6. Dominance Golems ale zůstává v platnosti i nadále. Loňský účastník Bronze Bowlu má bilanci 4-0 a skóre 137:25. Poslední obětí síly zlínského týmu byli Foxes, když si quarterback Golems David Ospalý připsal pět passových touchdownů. Do zápasu prvních dvou týmů tak jdou Golems v roli jasných favoritů a mohou definitivně dokázat, že jsou jediným týmem odskočeným od zbytku ligy. Dragons mohou naopak ukázat, že zápas s Rangers byl výjimkou a že stále mají ambici rovnat se Golems.

Zápas Dragons - Golems začíná v sobotu od 13:00.