Home  /  Zprávy  /  Letem světem 3/2012

Letem světem 3/2012

(po) 2. duben 2012, Radek Janhuba
Rakousko
Graz Giants - Mödling Rangers 67:0
Danube Dragons - Raiffeisen Vikings 3:39
Prague Panthers - Swarco Raiders 10:37
V AFL už asi není silná čtyřka, ale už jen silná trojka, protože trend, který započal už vloni se výraznou výhrou Vikings nad Dragons jen potvrdil. Ke smůle Danube se zranil jejich quarterback Jonathan Dally a vypadá to spíš na delší dobu.
Panthers po slibném prvním poločase (3:9) v druhém poločase podruhé za sebou dostali 4 touchdowny a s Raiders prohráli nakonec vysoko 10:37. Útok navíc už šest čtvrtin nedokázal skórovat touchdown. Raiders se na Panthers dobře připravili a díry, které minulý týden pro Amose Allena nechávali otevřené Dragons poctivě ucpávali už od začátku. Allenovi se v závěru 4.čtvrtiny podařil 60yardový run, ale kromě něj Panteři po zemi získali jen 5 yardů z 20 pokusů (Allen si nicméně ještě jednu big play připsal - 85yardový touchdown z kickoff returnu). Zcela netradičně se tak Panthers posunovali spíše vzduchem, Jan Dundáček i Jan Štiegler si oba připsali po 69 yardech. Útok Innsbrucku v prvním poločase trochu skřípal, možná i proto, že několik hráčů s týmem jen přicestovalo, ale nehrálo (například Talib Wise); po přestávce však již byl k nezastavení. Příští zápas hrají Panthers v sobotu v Grazu.
 
Polsko
Gdynia Seahawks - Warsaw Eagles 22:52
Wrocław Devils - Silesia Rebels 59:0
Kraków Tigers - Poznań Kozły 26:14
Po dvou kolech zbývá jediný neporažený tým - Orli z hlavního města. Šest dosavadních zápasů shlédlo celkem 4000 fanoušků, tzn. průměr necelých 700 diváků na jednom zápase.
 
CEFL
Ljubljana Silverhawks - Zagreb Patriots 42:7
Vukovi Beograd - Budapest Wolves 53:35
 
EFAF
Evropská federace amerického fotbalu měla o víkendu své zasedání v Berlíně. Po loňském skandálu, kdy zasedání v podstatě vůbec nezačalo, proběhlo letošní jednání až nečekaně hladce.
Zasedání zahájil tradičně prezident EFAF Robert Huber, nicméně jednání vedl víc než symbolicky Roope Noronen, který podle všeho v brzké době bude prvním mužem fotbalové Evropy. Rodinu evropských fotbalových zemí rozříšilo Chorvatsko (znovupřijaty byly Nizozemsko a Srbsko) a EFAF nyní má 24 členů.
Z rozvojových programů byl představen projekt "multinárodních" týmů, což by byly jakési kempy pro hráče z více zemí zakončené přátelským zápase. Takové mezistátní zápasy pro země, které nejsou schopné postavit (a do vyslat do zahraničí) vlastní národní tým.
Italský zástupce poreferoval o Mistrovství Evropy skupiny B, kterého by se měla zúčastnit i Česká republika. Hrát se bude v Miláně a Monze (padla tak vloni uvažovaná možnost hrát na Sicílii), od soboty 1. do neděle 9. září. Každý den budou na programu tři zápasy, pouze finálový den bude rozdělen tak, že v sobotu se bude hrát o páté a třetí místo a v neděli pouze finále. Začátek zápasů se předpokládá v 21:00 (první zápas dne přiměřeně k tomu). Neobvyklé je, že stadion v Miláně bude mít umělou trávu a stadion v Monze přírodní a některé týmy tak mohou mezi povrchy přecházet zápas od zápasu.
Rozdělení skupiny by mělo reflektovat minulé výsledky a mělo by tedy být následující: Velká Británie, Itálie a Španělsko v jedné skupině; Dánsko, Česko a vítěz skupiny C (která proběhne letos) ve skupině druhé.
V této souvislosti je potřeba připomenout, že český národní tým je nyní po rezignaci Martina Kociána bez trenéra. Další vývoj není vzhledem k velmi nejistému financování chodu asociace znám.
Dalším bodem byla "oslavná řeč" Uwe Talkeho na téma evropské soutěže, při které zmínil například údajně skvělé finále EFAF Cupu v Londýně. Pravdu (pravdu pojatou soupeřem z Kragujevace) si však můžete přečíst zde a zde, případně nafotografiích nalézt dvě tisícovsky diváků, které avizoval Talke. ČAAF považuje tuto sekci EFAF za naprosto tristní, Talkeho za zcela nekompetentního a bude se společně s dalšími zeměmi pokoušet o nápravu, nicméně EFAF je přes všechny hlavně loňské peripetie stále demokratickým spolkem a změnu musí chtít většina.
Největší čas delegáti strávili, patrně nikoliv překvapivě, nad finančními ukazateli. Ačkoliv někteří delegáti poukazovali na podezřelé vysoké náklady v jednotlivých kategoriích, nakonec šlo patrně do jisté míry o nedorozumění, neboť například finský delegát považuje nocleh v berlínském hotelu za € 155 za osobu a noc za (doslova) levný. Tím samozřejmě dokázal "vyvrátil" veškeré pochybnosti o případném drahém ubytování nebo cestování představitelů EFAF. Poznámka: 155 euro byla cena v oficiálně doporučeném hotelu EFAF, ČAAF má o levných hotelech představu odlišnou a této nabídky EFAF nevyužila.
Pokud vloni došlo k zaseknutí programu z důvodu, že ani jedna strana rozkolu uvnitř EFAF si nebyla jistá svojí podporou v případném hlasování, tak letos na jedno hlasování, které leccos naznačilo došlo - při doplňování Boardu porazil belgický kandidát Lesley Moreels Poláka Jedrzeje Steszewskiho 11:8, čímž bylo nepřímo potvrzeno, že většina asociací sdružená v EFAF je s dosavadním vývojem spokojena.
Bezprostředně po zasedání EFAF následovala koordinační schůzka evropských členů IFAF (tedy světové federace). Zde byl poprvé oficiálně představen návrh, o kterém se již přes rok hovořilo jen zákulisně. Po vzoru FIBA (světová federace basketbalu) by měly (až) zaniknou jednotlivé kontinentnální federace a veškeré dění by mělo být řízeno centrálně, resp. konkrétní kontinentální záležitosti skrze kontinentální sekce jediné celosvětové federace. Vysloveně o radikální změnu by tedy samozřejmě nešlo, hlavní výhodu však Noronen popsal poměrně jasně - pravá ruka fotbalu by už nedělala opak toho, co dělá levá ruka a celkově by klesla administrativní zátěž. Podle očekávání budou největšími odpůrci nové struktury Němci.