Home  /  Zprávy  /  Letem fotbalovým světem 12/2007

Letem fotbalovým světem 12/2007

(po) 2. červenec 2007, Michal Rosíval
Rakousko
Cineplexx Blue Devils - Carinthian Black Lions  32-31
Poslední zápas základní části.
 
Maďarsko
Debrecen Gladiators - Györ Sharks  12-42
Sharks se podruhé za sebou stali maďarským mistrem a od doby, kdy první tým Wolves přestal v maďarské lize nastupovat jsou neporaženi.
 
Polsko
AZS Silesia Miners - Pomorze Seahawks 
23-20
Devils Wrocław - Fireballs Wielkopolska  44-0
 
Itálie
Giants Bolzano - Lions Bergamo  7-14
SS Lazio Marines - Panthers Parma  14-17
Semifinále italské ligy.

Švýcarsko
Bern Grizzlies - Zurich Renegades 
35-31
Gladiators Basel - Winterthur Warriors  24-43
Semifinále švýcarské ligy. Bern, vítěz základní části s bilancí 8-0 se nečekaně trápil (vzájemné zápasy s Zurichem vyhral 35-0 a 23-0). Ve finále se střetne s Winterthurem, týmem, který letos vyřadil Prague Lions z EFAF Cupu.

Eurobowl
Vienna Vikings - Marburg Mercenaries 
70-19
První akce Marburgu: fumble lost. První akce Vikings: nádherný passing touchdown. Potom sice field goal Němců, ale hned na to touchdown z kickoff-returnu. Prostě cokoliv Němci udělali, tak Rakušané zvládli třikrát lépe a z finále udělali zápas týmů naprosto odlišné úrovně. Vikings Eurobowl vyhráli počtvrté v řadě. Zápas sledovalo 6800 diváků.

NFL Europa
Mírně očekávaná informace je tady: NFL Europa končí. Evropská liga původně zamýšlená jako "farma a líheň" talentů postupně ztrácela svůj účel. Ačkoliv se kdysi hráči, kteří prošli NFLE, stali opravdovými hvězdami (Delhomme, Warner, Vinatieri), tak v současnosti za oceánem o evropskou farmu není žádný zájem a NFL se bude soustředit na export zápasů NFL. Takže evropští fanoušci dostanou místo 31 zápasů ročně jeden zápas za několik let... Škoda, protože padesát tisíc fanoušků na letošním World Bowlu nebylo málo.
Po NFL Europa tak zůstane jen jakási vzpomínka a nezodpovězená otázka, proč se při finále, v němž se utkaly dva německé týmy, musela hrát i americká hymna...

 

Pozvánka na finále ČLAF B
Brno Alligators (7-0) - Pilsen Tornadoes (5-2)
Sobota, 14:00. Atletický stadión, Areál VUT, Technická 2, Brno
Rozhodčí: Kumhra, Ludvík, Melkus, Moravec, Tachovská, Winkler
Historická bilance: 9-1, letos 25-20 (B), 29-15 (P), vloni 13-6 (B)
Vloni se Tornadoes u finále připravili senzační prohrou v semifinále s Libercem, letos celá druhá liga proběhla de facto dle očekávání a na finále do Brna proto přijede Plzeň. Z přehledu vzájemných zápasů je patrné, že vždy šlo o velmi vyrovnané souboje (ostatně jak poznamenal trenér Brna Mynář - zápasy s Plzní mají v Brně rádi, protože celý zápas má náboj, oba týmy se přetahují o vedení a nakonec vyhraje Brno). Letos dokonce Plzeň v obou zápasech Plzeň vedla a Brno výsledek otáčelo až v průběhu čtvrté čtvrtiny. Kromě toho oba letošní zápasy spojuje i fakt, že v obou Plzeň skórovala originální, leč neregulérní, touchdown, který ale rozhodčí neodhalili.
Plzeň v závěru převzal trenér Kelly, takže hra Plzně by mohla být ještě atraktivnější než byla (hlavně by se akce mohly jaksi logičtěji střídat), Brno je pak "scouting" tým, kde každá jednotlivá akce je pečlivě připravená trenérem Raspopčevem. Finále ČLAF B lze s klidem doporučit jako atrativní dramatickou podívanou, opak by byl překvapením.
Tip: Brno o 8

Pozvánka na ČLAF A
Bratislava Monarchs (4-2) - Prague Panthers (6-0)
Sobota, 14:00. Fotbalový stadión, Nobelova ul., Bratislava
Rozhodčí: D.Bartošek, Bouzek, Martinček, Rosíval
Historická bilance: 2-13, letos 12-32 (P), vloni 0:40 (kontumačně), 13:6 (B) a 25:7 (P)
Co by byl vloni tahák ligy je letos již bohužel jen řadový zápas. Bratislava prochází těžkou krizí a Panthers chytli druhou mízu - možná i díky loňské porážce právě od Monarchs. Zranění hráči Slováků zůstavají zranění, přístup některých hráčů k týmu aktuálně vyvrcholil vyhozením runningbacka Juraje Krátkého (v Havířove autora dvou ze tří touchdownů Monarchs) z týmu. Otázkou je, jak dalece (a zda vůbec) Panthers budou chtít loňské prohry vracet nebo jim stačila už letošní domácí vyýhra. Nutno ale připomenout, že v prvním letošním zápase byl ještě v poločase výsledek pouze 12:12 a o dokonalé pomstě nemůže být řeč.
Tip: Panthers o 33

Příbram Bobcats (2-5) - Prague Lions (4-2)
Neděle, 14:00. Atletický stadion Fialka, Brodská ul., Příbram 7
Rozhodčí: Kumhra, Winkler, TBA
Historická bilance: 1-9, letos 0-45 (PL), vloni 0:31 (PB) a 0:28 (PL)
Bobcats letos naposledy nastoupí na domácím hřišti v zápase, kde jsou karty rozdány poměrně jasně. Bobcats si sezónní cíl splnili dvěmi výhrami nad Devils, u Lions se o velké spokojenosti asi mluvit nedá, ale přesto by v zápase problémy mít neměli. Ve vzduchu ale opět visí historicky nejlepší výkon útoku Bobcats proti Lions. Maximem je zatím 13 bodů z vítězného zápasu z roku 2002.
Tip: Lions o 31