Home  /  Zprávy  /  Letem fotbalovým světem 14/2007

Letem fotbalovým světem 14/2007

(po) 16. červenec 2007, Michal Rosíval
Rakousko
Dodge Vikings Vienna - Graz Giants  42-14
Finále rakouské ligy. Výborná hra, kickoff v 19:30, 6000 diváků. Víc netřeba dodávat...
 
Itálie
Panthers Parma - Lions Bergamo  49-55
Finále italské ligy. Stejně jako vloni po slabším vstupu do sezóny Bergamo získalo titul. Tentokrát ale až v druhém prodloužení.
 
Švýcarsko
Bern Grizzlies - Winterthur Warriors  24-17
Finále švýcarské ligy.
 
 
 
Pozvánka na baráž o účast v ČLAF A 2008
 
Brno Alligators (8-0) ? Havířov Devils (0-8)
Sobota, 14:00. Stadión Pod Palackého vrchem, Brno
Rozhodčí: TBA
Historická bilance: 9-2, letos ani vloni se týmy nestřetly
Bylo to v červenci 2005, kdy se tyto týmy naposledy setkaly. V Havířově zvítězili Devils 21-0 a nahradili Brno v divizi A, protože i tehdejší setkání bylo barážovým zápasem, byť byl ligový model odlišný. Brno tedy  sestoupilo a ačkoliv v následující sezóně vyhrálo divizi B, tak prohra ve dvojzápase s Příbrami je v ?béčku? ponechala i pro letošní rok. Letos Alligators druhou ligu opět vyhráli bez ?ztráty setu?, jen místo Bobcats jim tentokrát v cestě stojí Devils.
Havířov za dva roky mezi elitou vloni dvakrát porazil Příbram, zbývajících 14 zápasů prohrál. Ve výčtu přitom chybí jejich poslední letošní zápas, který měli minulý týden Devils odehrát v Praze s Panthers, ale údajná rozsáhlá marodka jim cestu do Prahy znemožnila. Hráčům Devils proto lze popřát brzké uzdravení, aby mohli ořicestovat alespoň do Brna.
Zápas jako takový lze poměrně obtížně predikovat, protože soutěžně se týmy z různých lig střetávají pouze jednou za rok, ale přesto, nebo právě proto, by zápas mohl být jedním z těch vyrovnaných.
Bude-li míč mít Brno, tak může s klidem volit mezi hrou po zemi i vzduchem. Alliagtors mají širokou nabídku runningbacků, ale ?ball-to-give? mužem je přeci jen Daniel Schmied. Otázkou je, jak si Schmied poradí s linebackery týmu, jehož kvalita je přeci jen o třídu výše, než na které byl v posledních letech zvyklý. Během roku na postu quaterbacka alternovali Pavel Motúz a Tomáš Fortelný, ale starter je Motúz a v sobotu bude za centrem stát on. Motúz má dva oblíbené a úspěšné terče ? tightenda Davida Mynáře a flankera Jana Klimeše. Souboje Klimeše s cornerbackem Petrem Outratou by mohly být ozdobou zápasu, na druhé straně, hlavně v úvodu sezóny byli Devils v bránění tightendů naprosto zoufalí, takže receiverem dne by měl být spíše Mynář. Třetím možným terčem je pak Jan Bárta, runningbaci nikoliv, protože ti mají v schematech takřka výhradně blokující úkoly. Přinejmenším dosud. Zjevnou výhodu mají Alligators ve special teamech, konkrétně v kickerovi Luďku Skoupém. Naneštěstí pro Brno, ne vždy se jim dokonale povede spolupráce snapera a holdera a hodně kicků je aborted nebo zachráněno z krkolomných pozic.
Bude-li míč mít Havířov, tak onou klíčovou postavou je hrající coach Jaroslav Mrowiec, který má v passové hře podobně klíčovou roli spolehlivého terče jako Mynář, rovněž hrající trenér, pro Brno, ale zapojuje se i do rushingu a tu a tam se pokusí jako RB i o pass. Zatímco Devils na Brno ztrácejí co se receiverů týče (již zmíněný Outrata je osamocen), tak tuto ztrátu dorovnává quaterback Alan Kosniovský. A jsou-li vyrovnaní i první runningbaci (Devils ale nemají možnost RB tolik střídat), tak zkušenost OL mluví spíše pro Devils.
Jednotlivé lajny obou týmů se zdají být poměrně vyrovnané a vyrovnaný by měl být i celý zápas.
Tip: Devils o 2