Home  /  Zprávy  /  Rozhodnutí disciplinární komise 1, 2, 3/2007

Rozhodnutí disciplinární komise 1, 2, 3/2007

(čt) 19. červenec 2007, Filip Hobza
Utkání Devils vs. Panthers:

Dne 7. července 2007 mělo být dle oficiální termínové listiny ČLAF vydané ČAAF odehráno ligové utkání mezi týmy Prague Panthers a Havířov Devils. Na základě e-mailové komunikace, kterou vedl ředitel ČAAF pan Filip Hobza se zástupci klubů Prague Panthers a Havířov Devils, bylo ředitelem panem Filipem Hobzou dne 13.7.2007 rozhodnuto  o oficiálním zrušení zápasu a to z důvodu odmítnutí týmu Havířov Devils nastoupit k utkání v předepsaném termínu. Celá záležitost byla následně předána disciplinární komisi. Disciplinární komise prostudovala všechny dostupné podklady (oficiální soupisku týmu, e-mailovou komunikaci mezi ředitelem ČAAF, panem Filipem Hobzou a zástupci dotčených týmů) a na základě jich pak rozhodla takto:

I. Ligové utkání ze dne 7. července 2007 mezi kluby Prague Panthers a Havířov Devils se kontumuje v neprospěch týmu Havířov Devils;
II. Klubu Havířov Devils se odebírají dva body z průběžné tabulky a bude mu zapsáno skóre z utkání 0:40 v jeho neprospěch;
III. Týmu Prague Panthers se přidělují dva body do průběžné tabulky a bude mu zapsáno skóre 40:0 v jeho prospěch;
IV. Týmu Havířov Devils se uděluje pokuta ve výši 10.000,-- Kč.                
 
Odůvodnění:
 
Disciplinární komise při rozhodování vycházela z výše uvedených podkladů, z nichž jednoznačně vyplývá, že zástupci klubu Havířov Devils se odmítli dostavit k ligovému utkání proti klubu Prague Panthers z důvodu rozsáhlé marodky. Tým byl upozorněn, že pokud nenastoupí, bude utkání kontumováno v jeho neprospěch, jelikož již není možné zápas odehrát v náhradním termínu. Z e-mailové komunikace dále vyplývá, že i přes upozornění ředitele ČAAF zástupcům klubu Havířov Devils, nebyly dodány jakékoliv podklady, které by rozsáhlou marodku týmu Havířov Devils dokládaly. Za takové situace nezbývalo řediteli ČAAF než ligový zápas zrušit a věc předat k rozhodnutí disciplinární komisi.

Aktuální soupiska týmu Havířov Devils obsahuje 54 hráčů. Proto bylo na zástupcích klubu, aby prokázali, že v době utkání s klubem Prague Panthers, bylo minimálně 33 hráčů, na základě lékařského potvrzení, ve stavu nemocném. Toto však zástupci týmu Havířov Devils neprokázali, proto disciplinární komise rozhodla podle článku 4e3 Herního řádu
a to tak, že kontumovala utkání v neprospěch klubu Havířov Devils.
 
Poučení o opravném prostředku:
 
Proti tomuto rozhodnutí je možné podat dle článku 4e1 Herního řádu  odvolání k parlamentu ČAAF zasláním řádně vyplněného formuláře ?Protest-Odvolání-Stížnost? do 15 dnů ode dne doručení tohoto rozhodnutí. Nezbytnou podmínkou podání odvolání je zaplacení kauce na účet ČAAF.

Pro případ rozhodnutí disciplinární komise, jehož vykonavatelnost by mohla přímo ovlivnit průběh právě probíhající soutěže, je odvolacím orgánem předsednictvo ČAAF, ke kterému je možné se v těchto případech odvolat zasláním řádně vyplněného formuláře ?Protest-Odvolání-Stížnost? do 5 dnů ode dne doručení tohoto rozhodnutí. Nezbytnou podmínkou podání odvolání je zaplacení kauce na účet ČAAF.  Předsednictvo ČAAF je povinno rozhodnout o tomto odvolání nejpozději do 5 dnů od doručení tohoto odvolání. O rozhodnutí předsednictva ČAAF informuje ředitel ČAAF bezprostředně navrhovatele. Do rozhodnutí předsednictva ČAAF o tomto odvolání platí původní rozhodnutí. Proti rozhodnutí předsednictva ČAAF není opravný prostředek.

Termín splatnosti pokuty  je 14 dní od doručení rozhodnutí postiženému.
 
Za DK: Roman Winkler, Zbyněk Zelinka


Utkání Bobcats vs. Lions:

Dne 1. července 2007 mělo být dle oficiální termínové listiny ČLAF vydané ČAAF odehráno ligové utkání mezi týmy Příbram Bobcats a Prague Lions. Jelikož se na zápas dostavili pouze dva rozhodčí, bylo utkání odloženo. Jako náhradní termín utkání byl vybrán 15. červenec 2007, resp. byla dána možnost, aby si týmy společně vhodný termín domluvily. Na základě e-mailové komunikace, kterou vedl ředitel ČAAF pan Filip Hobza se zástupci klubů Příbram Bobcats a Prague Lions, bylo ředitelem panem Filipem Hobzou dne 15.7.2007 rozhodnuto o oficiálním zrušení zápasu, a to z důvodu odmítnutí týmu Příbram Bobcats nastoupit k utkání v předepsaném termínu. Celá záležitost byla následně předána disciplinární komisi. Disciplinární komise prostudovala všechny dostupné podklady (e-mailovou komunikaci mezi ředitelem ČAAF, panem Filipem Hobzou a zástupci dotčených týmů) a na základě jich pak rozhodla takto:

I. Ligové utkání ze dne 15. července 2007 mezi kluby Příbram Bobcats a Prague Lions se kontumuje v neprospěch týmu Příbram Bobcats;
II. Klubu Příbram Bobcats se odebírají dva body z průběžné tabulky a bude mu zapsáno skóre z utkání 0:40 v jeho neprospěch;
III. Týmu Prague Lions se přidělují dva body do průběžné tabulky a bude mu zapsáno skóre 40:0 v jeho prospěch;
IV. Týmu Příbram Bobcats se uděluje pokuta ve výši 10.000,-- Kč.             
 
Odůvodnění:
 
Disciplinární komise při rozhodování vycházela z výše uvedených podkladů, z nichž vyplývá, že zástupci klubu Příbram Bobcats  se odmítli dostavit k ligovému utkání proti klubu Prague Lions, byť z technických a organizačních důvodů, které nebylo možné ovlivnit. Tým byl upozorněn, že pokud nenastoupí bude utkání kontumováno v jeho neprospěch, jelikož již není možné zápas odehrát v náhradním termínu. Přes toto upozornění tým Příbram Bobcats k ligovému utkání nenastoupil, a proto disciplinární komise rozhodla podle článku 4e3 Herního řádu, a to tak, že kontumovala utkání v neprospěch klubu Příbram Bobcats.
 
Poučení o opravném prostředku:
 
Proti tomuto rozhodnutí je možné podat dle článku 4e1 Herního řádu  odvolání k parlamentu ČAAF zasláním řádně vyplněného formuláře ?Protest-Odvolání-Stížnost? do 15 dnů ode dne doručení tohoto rozhodnutí. Nezbytnou podmínkou podání odvolání je zaplacení kauce na účet ČAAF.

Pro případ rozhodnutí disciplinární komise, jehož vykonavatelnost by mohla přímo ovlivnit průběh právě probíhající soutěže, je odvolacím orgánem předsednictvo ČAAF, ke kterému je možné se v těchto případech odvolat zasláním řádně vyplněného formuláře ?Protest-Odvolání-Stížnost? (FA004 ? viz. příloha) do 5 dnů ode dne doručení tohoto rozhodnutí. Nezbytnou podmínkou podání odvolání je zaplacení kauce na účet ČAAF.  Předsednictvo ČAAF je povinno rozhodnout o tomto odvolání nejpozději do 5 dnů od doručení tohoto odvolání. O rozhodnutí předsednictva ČAAF informuje ředitel ČAAF bezprostředně navrhovatele. Do rozhodnutí předsednictva ČAAF o tomto odvolání platí původní rozhodnutí. Proti rozhodnutí předsednictva ČAAF není opravný prostředek.

Termín splatnosti pokuty  je 14 dní od doručení rozhodnutí postiženému.

Za DK: Roman Winkler, Zbyněk Zelinka


Účast Jana Šestáka v play-off:

Dne 16. července 2007 bylo disciplinární komisi ČAAF doručeno odvolání pana Ing. Jana Šestáka, hráče týmu Ing. Jana Šestáka, hráče týmu Prague Panthers, které směřovalo proti rozhodnutí které směřovalo proti rozhodnutí ředitele ČAAF pana Filipa Hobzy. Tímto rozhodnutím byla zamítnuta žádost výše jmenovaného, aby mohl nastoupit v zápasech play-off ligy amerického fotbalu pro rok 2007, i když nesplňuje podmínku dvou odehraných zápasů v řádné sezóně.  Disciplinární komise prostudovala všechny dostupné podklady a na základě jich pak rozhodla takto:

I. Panu Ing. Janu Šestákovi, hráči týmu Ing. Jana Šestáka, hráče týmu Prague Panthers, se uděluje výjimka z herního řádu, a to pravidla č. 3d6, a tudíž je oprávněn nastoupit v zápasech play-off ligy amerického fotbalu pro rok 2007.
Odůvodnění:
 
Disciplinární komise při rozhodování vycházela ze čtyř základních podkladů, a to herního řádu, soupisky týmu Prague Panthers ze dne 30.6.2007, sdělení hlavního rozhodčího, který rozhodoval utkání Bratislava Monarchs - Prague Panthers ze dne 30.6.2007 a svého rozhodnutí ve věci kontumace zápasu Prague Panthers vs Havířov Devils.

Herní řád uvádí ve svém pravidlu č. 3d6 podmínku , že právo na účast v play-off nebo v baráži  vzniká u každého hráče (bez rozdílu státní příslušnosti) odehráním minimálně dvou utkání základní části soutěže.

Toto pravidlo bylo do herního řádu vloženo, jako ochrana před účelovým posilováním týmů před play-off nebo v baráží.

Tudíž aby hráč mohl nastoupit v play-off nebo baráži, musí odehrát minimálně dva zápasy. Tato podmínka je splněna za dvou předpokladů.

1. Hráč musí být uveden na soupisce týmu, jako hráč.
2. Při kontrole totožnosti rozhodčím je zjištěno, že je připraven ke hře v předepsaném vybavení.

Ing. Jan Šesták byl podle dokumentů předložených disciplinární komisi uveden pouze na jedné soupisce, a to k zápasu Bratislava Monarchs proti Prague Panthers ze dne 30.6.2007.

Na základě rozhovoru s hlavním rozhodčím, který rozhodoval předmětný zápas bylo zjištěno, že hráč týmu Prague Panthers pan Ing. Jan Šesták, byl řádně zkontrolován a během zápasu byl na střídačce týmu připraven ke hře.

Dne 7. 7. 2007 mělo být odehráno utkání mezi týmy Prague Panthers a Havířov Devils. Toto utkání se nekonalo, jelikož tým Havířov Devils se odmítl dostavit k zápasu s odůvodněním, že má rozsáhlou marodku. Toto se následným zkoumáním nepotvrdilo, a tudíž byl zápas kontumován ve prospěch týmu Prague Panthers. Jelikož bylo utkání zrušeno, přede dnem, ve kterém mělo dojít k předmětnému utkání, nemohl tým Prague Panthers předložit hlavnímu rozhodčímu řádnou soupisku, na které by figurovalo jméno Ing. Jana Šestáka, jako řádného hráče týmu.

Na základě výše uvedeného tak hráč Ing. Jan Šesták nesplnil podmínku stanovenou v pravidle č. 3d6, a tudíž by neměl právo nastoupit v zápasech play-off ligy amerického fotbalu pro rok 2007.

Disciplinární komise ovšem přes všechny výše uvedené skutečnosti udělila hráči Ing. Janu Šestákovi výjimku z tohoto pravidla, jelikož se domnívá, že herní řád je seznamem pravidel, která je ovšem potřeba vykládat s ohledem na úmysl osob, která tato pravidla sepsala a taktéž s ohledem na fairplay. Herní řád je norma, která se postupem času vyvíjí a tudíž není schopna v některých případech flexibilně reagovat na vzniklé situace. Pokud tedy vznikne mezera v herním řádu, která není touto normou řešena, je zapotřebí nalézt normu podobnou. V našem případě lze použít základní zásadu právního státu, a to ?Co není zakázáno je povoleno?. Herní řád zná pojem kontumace zápasu. Na základě této kontumace se týmu připíše vítězství, a tudíž se na toto utkání hledí, jako na utkání odehrané.  Proto je s podivem, že toto hledisko by se nemohlo aplikovat na jednotlivé hráče. Proto disciplinární komise dospěla k závěru, že výjimka z herního řádu musí být učiněna, a to s ohledem na skutečnost, že hráč Ing. Jan Šesták k předchozímu zápasu nastoupil a členům disciplinární komise nebyl předložen žádný důkaz, který by vyvracel tvrzení Ing. Jana Šestáka, že chtěl nastoupit i ke kontumovanému zápasu. Nemůže být připisováno k tíži hráči něco, co nemohl ovlivnit a co nezavinil. Za takové situace disciplinární komise rozhodla jak je uvedeno výše.

Jako nejlepší řešení výše uvedené situace v budoucnu, navrhuje disciplinární komise Parlamentu ČAAF změnu herního řádu, a to doplnění pravidla č. 3d6, a to tak, že ? Při kontumaci utkání ve prospěch jednoho týmu, se bez dalšího pohlíží na hráče, kteří jsou uvedeni na oficiální soupisce tohoto týmu, jako na hráče, kteří toto utkání odehráli.? DK doporučuje
Parlamentu ČAAF do herního řádu vložit odstavec: Na zkontumovaná utkání je z pohledu týmu, v jehož prospěch došlo ke kontumaci, pohlíženo jako na utkání odehraná.
 
Poučení o opravném prostředku:
 
Proti tomuto rozhodnutí je možné podat dle článku 4e1 Herního řádu  odvolání k parlamentu ČAAF zasláním řádně vyplněného formuláře ?Protest-Odvolání-Stížnost? do 15 dnů ode dne doručení tohoto rozhodnutí. Nezbytnou podmínkou podání odvolání je zaplacení kauce na účet ČAAF.

Pro případ rozhodnutí disciplinární komise, jehož vykonavatelnost by mohla přímo ovlivnit průběh právě probíhající soutěže, je odvolacím orgánem předsednictvo ČAAF, ke kterému je možné se v těchto případech odvolat zasláním řádně vyplněného formuláře ?Protest-Odvolání-Stížnost? (FA004 ? viz. příloha) do 5 dnů ode dne doručení tohoto rozhodnutí. Nezbytnou podmínkou podání odvolání je zaplacení kauce na účet ČAAF.  Předsednictvo ČAAF je povinno rozhodnout o tomto odvolání nejpozději do 5 dnů od doručení tohoto odvolání. O rozhodnutí předsednictva ČAAF informuje ředitel ČAAF bezprostředně navrhovatele. Do rozhodnutí předsednictva ČAAF o tomto odvolání platí původní rozhodnutí. Proti rozhodnutí předsednictva ČAAF není opravný prostředek.

Za DK: Roman Winkler, Zbyněk Zelinka