Home  /  Zprávy  /  Letem fotbalovým světem 21/2008

Letem fotbalovým světem 21/2008

(so) 1. listopad 2008, Michal Rosíval
Havířov Devils (6-0) - Prague Lions (5-1)
 
Rozhodčí: Winkler, Skácel, Kumhera, Martinček, Poříz, Rosíval, Bouzek
Historická vzájemná bilance: 1-3, letos 28-14 (DEV)
Historická bilance Devils v postseason: 2-2 (obě prohry jsou s Lions), historická bilance Lions v postseason: 7-2
 
To nejlepší na konec a to bez pochyb. Oba finalisté v podstatě překvapili vysokou výhrou v semifinále a seběvědomí by měli mít dost. Letos se týmy setkali v Havířově a Devils vyhráli 28-14, přičemž Lions nejeden inkasovaný touchdown dávali za vinu rozhodčím. Vloni v semifinále byl zápas ještě vyrovnanější a Lions jej vyhráli 2-0 díky faulu Devils v endzóně, který pro změnu těžce vydýchávali trenéři Havířova. Dá se říct, že všechny podmínky pro zajímavý zápas jsou naplněny - oba týmy prokázaly, že ve finále jsou právem, poslední zápasy byly vyrovnané, oba týmy vedou trenéři dokáží být, příjde-li na věc, náležitě nervózní a hluční...
 
Lions určitě budou hlavně běhat, ale nedá se říct, že by těžký terén byl nutně jejich výhodou. Letos v Havířově mokro bylo, ale mladí Lvi v blátě nemohli měnit směr svých běhů a jen tupě naráželi do ďábelských zdí. Devils budou určitě hodně házet, přinejmenším hrát na čtyři receivery a klíčem bude výkon quaterbacka Lukáše Vojnara. Proti Lionům hrál docela dobře, v dalších zápasech byla čísla lepší výkonu - s passy plachtícími vzduchem si lionská secondary asi poradí lépe, než Příbram nebo Panthers. Úkol číslo jedna pro obranu Lions zní vytvořit tlak na quaterbacka a odříznout asi nejlepšího útočného hráče ligy Ondřeje Chvojku od míče. Problém je, že i havířovská dvojka, Petr Halčák leccos chytne a dokáže těžit ze své výšky. K tomu havířovský útok není jednotvárný, Marek Kotas dokáže za obrovskou lajnou míč také úspěšně potlačit. havířov sice dokáže míč posunovat i vzduchem, ale skóruje spíše po zemi - vyjme-li se ze statistiky zápas Devils proti Bobcats (kde obrana Příbrami byla až neuvěřitelně pasivní a receivery spíše pozorovala, než by je bránila), tak Devils dali po zemi 13 touchdownů, vzduchem jen 4, přičemž nejkratší z nich měl 20 yardů - takže jasná zpráva: v red zóně se hraje po zemi. Paradoxně tohle je v kontrastu s volbou akcí při two-point conversion - z 18 pokusů se 15x proměňovalo vzduchem (včetně několika faků z field goal formace), jen třikrát po zemi.
Havířovskému útoku bude čelit asi o něco slabší secondary, za to silná obrana vpředu (pokud jsou dřívě zranění hráči úplně fit).
Co možná zafungovat může, možná nemusí (kvůli obměnám hráčů v juniorkách se to týká hlavně klubů jako takových, potažmo sounáležitosti hráčů s klubem) - Lions hráli finále už třikrát, dvakrát jej vyhráli a jsou obhájce loňského titulu (k tomu řada finále v seniorech). Devils naproti tomu hrají své zcela první finále a to včetně seniorů a haly (pravda, v dřevních dobách fotbalu u nás seniorskou ligu vyhrála Ostrava). Jak může být touha po vítězství svazující vědí nejlépe asi v Bratislavě, kde to ve finále "čehokoliv" mají 0-4.
 
Podobně jako v případě seniorského finále je pro Lions zásadní výkon quarterbacka - Jakub Mahler prostě musí, protože run (hlavní RB je Jakub Fireš) to asi sám nezvládne. Na rozdíl od Havířova nepůsobí lionský útok dojmem, že může soupeře zaskočit - zpravidla velmi konzervativní rozestavení, zpravidla opticky tytéž akce. Na druhou stranu je potřeba říct, že to byli Lions, kteří letos dali nejvíc bodů v lize (zatím v lize 217 v šesti zápasech, Devils jen 170), takže to s tou jednotvárností asi až tak hroké nebude. V případě obran je to na havířovské straně opačně než u Lions - kvalita je v secondary (Chvojka-Adam Tichý) a přední hráči za nimi zaostávají - i proto se nedají od Lionů čekat nějaké vzdušné hody, což je možná škoda, protože by mohlo být zajímavé sledovat duel nejlepšího receivera Praženů Petra Andrese s obranou Devils.
 
Bude-li zápas vyrovnaný, tak budou velmi důležité special teamy - Lions mají long snapy atd. tradičně dobré, u Havířova je to ale dost velký problém a co punt, to potencionální blok. Nebude tedy zázrak, když zápas klidně i rozhodne netradiční akce. Co se returnů týče, tak tady je výhoda spíše na straně Havířova - Adam Tichý byl v tomto oboru nejlepší v seniorské lize (byť Béčku) a je tomu tak i v juniorské. Ačkoliv... Havířov během juniorské ligy čtyřikrát skóroval TD díky obraně nebo special týmu, z toho Tichý dvakrát. Lions neútočný TD ovšem předvedli dokonce hned šestkrát, z toho třikrát to měl na svědomí Andres (punt, kickoff, fumble), takže než začnete používat své dojmy, je potřeba znát i pojmy:-) Opět každopádně platí, že jeden povedený return může znamenat velmi mnoho.
 
V neposlední řadě je potřeba zmínit místo konání - Havířov sice do Prahy cestuje už v pátek, nehraje se u Lionů, ale přeci jen Lvi budou tak nějak doma víc a jak padlo v preview semifinále, domácí hřiště mezi juniory roli hraje. A ještě jedna statistická "pověra" - playoffs se v juniorské lize zatím hrálo čtyřikrát (2003, 2005-7) a ani v jednom případě nevyhrál tým, který vyhrál v základní části (na druhou stranu, je otázkou, zda-li je to prokletí vítěze základní části nebo Bratislavy Monarchs, protože tím týmem vždy byli Monarchs...).
 
Klíčové otázky:
-Padne alespoň 30 bodů?
-Bude zblokovaný punt?
-Dá Adam Tichý nebo Petr Andres return touchdown?
-Dá Ondřej Chvojka touchdown přes 45 yardů?
-Bude mít Lukáš Vojnar méně nebo alespoň stejně interceptionů než touchdownů?
-Bude mít Jakub Mahler alespoň dva dlouhé (bez běhu po chycení) passy přes 10 yardů?
-Vyvarují se Devils špatné předávky v backfieldu?
-Kolik budou mít Lions sacků?
-A nejklíčovější z klíčových:-) Kdo vlastně vyhraje?
 
Kdyby měli být na zápas kurzy, tak budou 2.1-1.82 a handicap LIO o 1.5