Home  /  Zprávy  /  MS 2015 bude v USA, ME tím nenaruší

MS 2015 bude v USA, ME tím nenaruší

(po) 29. prosinec 2014, Michal Rosíval

Mistrovství světa v roce 2015 se původně mělo konat ve Švédsku, ale švédská federace břemeno spojené s pořadatelstvím neunesla a něco přes půl roku před plánovaným začátkem MS "odpískala".
Přes řadu alternativ, ze kterých se jako nejpravděpodobnější jevilo přesunutí MS na rok 2017 (přesunutí na rok 2016 bylo nechtěné kvůli kolizi s OH), se nakonec MS v roce 2015 uskuteční a to v kolébce fotbalu, v Cantonu v USA. Možné je dokonce i zachování původně plánovaného termínu.
Zachovaný ale asi nebude formát, protože USA jako pořadatel pak odmítají nést náklady účastníků (což byl důvod, který zlomil vaz švédskému pořadatelství), což je samozřejmě vážný zádrhel. A samozřejmě chybí dvanáctý tým, protože Švédsko se MS mělo účastnit díky pořadatelství, nikoliv díky sportovní kvalifikaci. A chybět možná nebude pouze Švédsko, mohly by chybět i další evropské země, hlavně pro Německo by kvůli známým animozitám by přesun MS mohl být dobrou záminkou pro neúčast. Naopak by zaskočit mohly další země z americké zóny.

Ačkoliv je MS pro náš tým vzdálené, tak významně ovlivňovalo i nový cyklus Mistrovství Evropy. Protože nakonec zůstalo, přinejmenším termínově, vše při starém, tak Evropa směřuje k následujícímu formátu:

2015: Do kvalifikace se zapojí týmy na pozici 13 a horší z evropského rankingu (sestaveného ze zemí, které se zapojí). Pokud se do cyklu ME zapojí více než 14 týmů.

2016: Proběhnou dvě kvalifikační skupiny po 4 týmech, které se budou týkat týmů na pozici 7 a horší. Česko se v posledním cyklu umístilo na 9. místě, tak (pokud nedojde k naprosté změně) rok 2016 bude rokem zapojení českého týmu. Hrát se bude o jednom víkendu, v pátek "semifinále", v neděli zápas o postup do další fáze.

2017: Wild card zápasy mezi vítězi kvalifikačních skupin z roku 2016 a Švédskem a Dánskem, tedy pátým a šestým týmem v Evropě. Pokud tedy Česko svoji skupinu vyhraje, tak sehraje jediný zápas o postup, proti Švédsku, nebo Dánsku. A zápas by se hrál v Česku, protože nasazené severské týmy budou hrát venku.

2018: Finálový turnaj ME o šesti týmech. Jistou účast má nejlepší čtyřka z posledního ME, tedy Německo, Rakousko, Francie a Finsko, ke kterým by přibyli vítězové z wild card zápasů roku 2017.

Tento systém samozřejmě počítá s tím, že pořadatelem ME bude jeden z jistých účastníků. V opačném případě by nejspíše zabral jedno ze čtyř míst pro nasazené týmy, tím pádem by Finsko "spadlo" do fáze wild card zápasů a Dánsko do kvalifikačních skupin.

A závěrem flagová informace - Česko se uchází o pořadatelství ME ve flag fotbalu 2017. Lhůta pro podávání přihlášek končí v lednu 2015, poté bude oznámen pořadatel. Pokud by nevyšla kandidatura na turnaj kategorie dospělých, bude se ČAAF ucházet alespoň o turnaje kategorie U15 (mládežnické ME bude pořádáno pouze v jedné věkové kategorii), kterým budou rezervované sudé roky.