Home  /  Zprávy  /  Česko bude pořádat ME ve flag fotbalu v roce 2017

Česko bude pořádat ME ve flag fotbalu v roce 2017

(po) 16. únor 2015, Michal Rosíval

Výkonný výbor IFAF Europe dnes učinil důležitých rozhodnutí ohledně evropských soutěží v nejbližších letech. Pro nás tím zcela nejzásadnějším je rozhodnutí o udělení pořadatelství ME ve flag fotbalu v roce 2017, které bude hostit Česká republika.

Flagové ME 2015
Turnaj se uskuteční v polovině září v Pintu, jižním předměstí Madridu. ČAAF vyšle tým mužů. Udávaný termín je 16. až 20. září, není však dosud upřesněno, zda-li hrací dny budou tři nebo čtyři. Česko se flagového ME zatím zúčastnilo jednou, předloni v Itálii skončili muži devátí a do Španělska proti tým pod vedením trenéra Jana Šestáka pojede s cílem postoupit do čtvrtfinále, tedy mezi osm nejlepších týmů Evropy.

Flagové ME 2017
Pravděpodobným pořadatelským městem bude Praha, termínem bude pro kontinentální šampionáty obvyklé září. Snad jen z důvodu přeci jen chladnějších podmínek se turnaj může posunout o pár týdnů dopředu, možná na přelom srpna a září. Na ME 2017 už ČAAF vyšle i tým žen, který však bude nutné v nejbližších dvou letech zformovat.

Flagové ME 2016 kategorie U15
Nová soutěž. Stejně jako v českém flagovém mistrovství půjde i na evropské scéně o smíšenou kategorii, tedy společný tým chlapců a dívek. Pořadatel turnaj zatím nebyl určen a ČAAF se určitě bude chtít turnaje zúčastnit, limitujícím faktorem však v tomto případě může být vzdálenost. Podobně jako u žen zatím národní tým není ustaven, ale v tomto případě mají všechny státy stejnou startovací pozici. Ještě na podzim letošního roku se ČAAF pokusí uspořádat turnaj s okolními zeměmi. Ke zvážení je i kandidatura na samotné ME, jako generálka na kategorii dospělých.

Tacklové ME 2015-2018
Divize A (nejvyšší) se bude hrát v roce 2018, nakonec tedy zůstává zachován čtyřletý cyklus. Jisté místo mají čtyři nejlepší týmy z posledního cyklu, čili Německo, Rakousko, Francie a Finsko. Pořadatelem ME bude skoro jistě jeden z této čtverice, pravděpodobně Německo nebo Francie. Zbývající dvě místa obsadí vítězové wild card zápasů konaných v roce 2017. Půjde o zápasy Dánsko-1 a Švédsko-2. Číslice 1 a 2 zastupují vítěze dvou skupin divize B.
Divize B totiž na rozdíl od minulého modelu bude rozdělena do dvou, regionálních, skupin. Obě budou čtyřčlenné a bude to v poslední době populární "víkendový" formát, kde se v pátek odehraje semifinále a v neděli finále (a případně o třetí místo). Jakkoliv jde pro fotbal o nikoliv optimální podobu, tak důvod je zřejmý - úspora nákladů. Divize B se odehraje na podzim roku 2016 a i o tento miniturnaj se ČAAF hodlá ucházet. Flagové ME 2017 tedy je historicky prvním turnajem, který ČAAF získala právo pořádat, ale nemusí být prvním turnajem, který se u nás bude konat. S divizí B je však zatím spojena nejistota, zda-li se jí vůbec český tým bude účastnit. Při vyšším počtu účastníků se totiž bude nejprve konat kvalifikace o postup do divize B. Česko je v žebříčku poměrně vysoko (na devátém místě), takže bychom měli být nasazeni přímo do divize B, ale jisté to bude až po uzavření přihlášek do cyklu ME.
Kvalifikační zápasy se budou hrát letos na podzim (září, říjen) a nemělo by jít o turnaje čtyř zemí, ale o přímé zápasy o postup. Konečná podoba systému ME se tedy mírně liší od formátu, který jsme na stránkách představili v závěru roku 2014 a na jehož podobě se velmi podstatně ČAAF podílela. Protože prvních šest týmů evropského rankingu je nasazeno přímo do divize A, resp. wild card kola, tak divize B je teoreticky určena pro týmy na místech 7-14. Je velmi pravděpodobné, že zájem projeví více zemí, takže bude nutné odehrát i zmíněné kvalifikační zápasy. Platí jednoduchý systém, že pokud se přihlásí 15 týmů, tak bude třeba odehrát jeden takový zápas, pokud se přihlásí 16 týmů, tak dva atd. Jak již bylo uvedeno, Česko je v žebříčku deváté, takže pokud se zapojí nejvýše 19 států, tak se nám kvalifikace vyhne, pokud by ale států bylo více, tak by nejspíš do kvalifikace muselo i Česko. Posledního cyklu se sice zúčastnilo jen 14 zemí, ale tentokrát je velmi pravděpodobný mnohem větší zájem a 20 států není nereálné číslo. Přihlašování bude probíhat v březnu a dubnu, potom by měla být podoba známá.

A-tým v roce 2015
Plány představil hlavní trenér Daniel Leško na včerejším zasedání Parlamentu klubovým delegátů, bohužel je v plánech výše popsaná nejistota. Pokud budeme muset hrát kvalifikaci, tak je program daný a na podzim budeme hrát kvalifikaci s některým z nováčků na mezinárodní scéně a s ohledem na jistou regionálnost určování soupeřů by soupeřem mohl být třeba někdo z "visegrádské" čtverky. Pokud se kvalifikaci vyhneme, tak jsou v plánu až dva přípravné zápasy, jeden venku, jeden doma. Kdyby nebylo nutné brát ohled na ME, tak bychom v září a/nebo říjnu navštívili Maďarsko a přivítali Švýcarsko. Tento plán má však zatím jeden nedostatek - oba týmy letos tu kvalifikaci hrát budou a zatím nevědí kdy. Z toho důvodu samozřejmě zatím odmítají zápasy potvrdit. Třetím týmem v rukávu jsou pak Poláci, ale i pro ně platí, že letos budou hrát kvalifikaci.

Ženská týmová soutěž
Kromě soutěží národních týmů se VV IFAF Europe zabýval i možnou soutěží pro ženské klubové týmy. O takovou mezinárodní soutěž by měly zájem i české týmy a pokud vznikne, tak to může být již letos na podzim. Formát soutěže ani forma zápasů zatím není určena, může jít o jakoukoliv verzi (tackle) fotbalu od klasických 11s až po v zahraničí, zejména mezi ženami, docela rozšířené 5s, tedy tackle fotbal pět proti pěti.