Home  /  Zprávy  /  Postview #16.12

Postview #16.12

(po) 20. červen 2016, Michal Rosíval

ČLAF

Lions pokračují v neporažené sezóně a výhrou 27:42 v Příbrami vyřadili Bobcats z bojů o účast v Czech Bowlu. Zápas přitom byl mnohem jednoznačnější, než naznačuje výsledek - Lions nazačátku třetí čtvrtiny vedli 6:42 a až poté domácí udělali výsledek na pohled přijatelnějším. Všech šest pražských touchdownů hodil Matt Silva a dva zápasy před koncem základní části je na 31 hozených TDs. Za předchozí čtyři roky se přitom jen jeden jediný QB dostal nad 15 (rovněž Lion Garrett Meador v roce 2013 hodil 19 touchdownů).

Povinnou výhru 0:54 nad Steelers si v Ostravě zapsali Stallions a jsou stále ve hře o finálové místo. Příští víkend doma přivítají Bulldogs a zápas bude mít bez nadsázky povahu čtvrtfinále. Poražený tým vypadne z "playoffs", vítěz postoupí do semifinále, kde čekají Black Panthers. Ti si pak o postup zahrají za 2 týdny proti Stallions, nebo za 3 týdny u Bulldogs.

Nižší ligy

Blades se druholigovým vítězstvím u Titans 19:34 udrželi v naději na Silver Bowl. Čtyřikrát udeřil Jakub Imr a už asi nikoho nepřekvapí, že i v tomto zápase Blades prohráli první půlku 19:6, aby ve druhé zápas otočili čtyřmi touchdowny. Myšlenky na postup do finále ale v Ústí vydržely jenom jeden den, Sígrs výhrou 14:39 u Hippos uťali naděje Blades (natož pak Hippos) a naopak do finále posunuli Patriots. Silver Bowl XI tedy bude mít složení Sígrs-Patriots a bude se hrát 9.7. v Brně.

Třetí liga se víceméně jen dohrávala posledním kolem. Ve vzájemném zápase účastníků playoffs nedali Znojmu sebemenší šanci neporažení Alligators a vyhráli 42:0. Ve svém posledním zápase v letošní 3.Lize, a možná celkově, Pitbulls poznali chuť skórovaného touchdownu, ale nikoliv vítězství - Mammoths u nejslabšího brněnského týmu vyhráli 16:26.

I v západní skupině oba outsideři skórovali čestné touchdowny - Warriors se sezónou rozloučili prohrou 6:39 s Mustangs a Rangers doma prohráli 7:23 s rezervou Stallions. 

Cizina

Zatímco v Praze ještě Black Panthers dokázali nad Hohenems Blue Devils hrajících v méně než 20 hráčích (tzn. ve stejném počtu jako hráli třeba Warriors nebo Rangers) ještě o jeden bod zvítězit, v Rakousku už nad stejným soupeřem vyhrát nezvládli. Útok PBP vedl z postu quarterbacka Jan Dundáček (8/13 pro 140 yardů, 3 TDs, 2 interceptiony, k tomu 96 yardů a 1 TD po zemi), Blue Devils nasadili o něco více hráčů a výsledkem byla prohra 31:28. A celková vzájemná bilance (minus dva body) s Hohenemsem může být klíčová.

Zatímco doteď se PBP zajímali možná hlavně o to, co je třeba k postupu do čtvrtfinále, nyní aby se začali zajímat o to, co je potřeba k tomu, aby neskončili poslední a nesestoupili do druhé ligy. V závěrečném desátém kole se hrají zápasy Raiders-Vikings (který se pořadí na chvostu tabulky nijak neovlivňuje), Giants-Blue Devils (Giants po famózním defenzivním výkonu řízeném Martinem Kociánem včera porazili Vikings, tím se posunuli na druhé místo zaručující přímý postup do semifinále a prohra s Hohenemsem by byla opravdu hodně senzační) a dva podstatné zápasy začínající shodně v sobotu v 16:00, konkrétně Rangers-Dragons a Black Panthers-Silverhawks. Co se stane, když vyhrají... 
Rangers a Black Panthers: PBP skončí pátí a ve čtvrtfinále budou hrát u Rangers (do druhé ligy sestoupí Dragons)
Rangers a Silverhawks: ve hře bude šesté místo (tzn. čtvrtfinále pravděpodobně u Vikings) a mezi Dragons a Black Panthers bude celkové skóre. Dragons mají zatím "náskok" 18 bodů, což znamená, že by PBP museli prohrát třeba o tři body a Dragons o třicet, aby se to změnilo. Rozdíly ve skóre nad 35 bodů se přitom neberou v úvahu (35 je maximum), takže Dragons stačí k jistotě prohra o těch 18 bodů. Naopak - pokud PBP prohrají o 17, tak jistotu mají také. V případě vysoké prohry PBP (o 25 a více bodů) bude ve hře i srovnání s Blue Devils a teoreticky hrozí i osmé sestupující místo
Dragons a Black Panthers: ve hře bude páté i šesté místo a skóre bude rozhodovat mezi Silverhawks, Dragons a PBP. Aby PBP stáhli Ljubljanu, tak by museli vyhrát o 25 a více bodů. Aby stáli Dragons, tak viz výše ("náskok" 18 bodů)
Dragons a Silverhawks: Black Panthers v takovém případě skončí osmí a budou sestupovat
Tyto scénáře počítají s výhrou Giants a jsou bez záruky.

Z českého pohledu v cizině hrál o víkendu i další účastník ČLAF, Bulldogs nastoupili ke svému prvnímu zápasu slovenské ligy mající neobvyklý formát. Čtyři týmy, Žilina, Nitra, Košice a Zvolen, hrály v základní části o tři místa v semifinále, kam byla Trnava rovnou nasazena (tým z Bratislavy SFL nehrál vůbec). Ve víkendovém semifinále Bulldogs snadno vyřidili Košice 43:0 a ve finále budou roli megafavorita potvrzovat proti Žilině, která v druhém semifinále porazila 37:36 Nitru. 

Flag

V předposledním jarním turnaji Flagové ligy U15 svá umístění upevnili Bobcats a Patriots, kteří společně s Wolf Pack jasně míří k postupu do playoffs ze západní skupiny. Všechny zápasy turnaje naopak prohráli Knights a Tigers a na Východě tedy platí, že vládnou Lions a pak dlouho nic.