Home  /  Zprávy  /  Safety navzdory. Lions ovládli Paddock Czech Bowl XXVI!

Safety navzdory. Lions ovládli Paddock Czech Bowl XXVI!

(so) 20. červenec 2019, Radim Kroulík

Vítězem letošního ročníku Paddock ligy se stali Prague Lions. V dramatickém finále na Městském stadionu v Ostravě porazili Aquaponik Ostravu Steelers 29:23. Lions slaví zisk titulu poprvé od roku 2006. Čekání Steelers od roku 1997 tak stále nekončí.

 

Do zápasu lépe vstoupili Lions. Hned první útočný drive zakončil quarterback Michael Hayes touchdownovou přihrávkou na Davida Hlaváčka. Steelers dokázali zareagovat, když si pro touchdown z jednoho yardu doběhl quarterback Doug Webster.

 

Další průběh zápasu měl podobný scénář. V úvodu druhé čtvrtiny vrátil Filip Ječný vedení Lions. Běhová hra Steelers byla yardově produktivnější, v zápase si připsala 174 yardů, o které se postaral hlavně Dvorský a Webster. Devatenácti yardovým během přiblížil ostravský útok Jan Musil. Druhé vyrovnání zápasu padlo po ose Webster - Vysloužil. Do poločasové přestávky se tak šlo za stavu 14:14.

 

Úvodní drive zavedl Steelers až na 12 yardů soupeře. Websterovi se na čtvrtý down nepodařilo po zemi získat první down. Lions se v útoku nepodařilo prosadit, a tak se na hřiště vrátil útok Steelers. Ten byl v posouvání po hřišti o něco úspěšnější. Steelers zaznamenali v zápase v útoku o 70 yardů více.

 

Také druhý drive tohoto poločasu zavedl útok Steelers do redzóny soupeře. Poprvé dal o sobě více vědět Lukáš Růžek. Ten si počíhal na pass Webstera a zastavil tak nadějné snažení Steelers. „Nevzdávali jsme se. Věděli jsme totiž, že když se nám podaří v obraně soupeře zachytit, tak budeme mít dobrou pozici na útok. To se naštěstí povedlo,“ prohlásil Růžek. 

 

Lions dokázali turnover využít. Dlouhý drive, který vedl hlavně Hayes vzduchem, skončil touchdownem Jiřího Kohuta. Steelers i na tento touchdown dokázali zareagovat. V úvodu závěrečné čtvrtiny si pro druhý touchdown ve finále doběhl Webster.

 

Za stavu 21:21 se o slovo přihlásili obě obrany, které dokázaly útoky soupeřů zastavit. Ostrava se poprvé dostali do vedení pět a půl minuty před koncem. O vedení se postarala obrana, která vybojovala safety. Lions se musely vybavit vzpomínky na Czech Bowl z roku 2016. Hayes se dostal do vlastní endzóny a pod tlakem zahodil míč pryč. Rozhodčí vyhodnotili, že se pass nedostal přes line of scrimmage a zároveň nebyl v oblasti žádný receiver. Toto rozhodnutí potvrdil hlavní rozhodčí, Stanley Hameder, i po přezkoumání na videu. Steelers se tak dostali do vedení 23:21.

 

Útok Steelers se snažil následný drive ukrojit co nejvíce času. Na 44 yardech soupeře v situaci 4&2 zůstal na hřišti útok Ostravy. Webster se podruhé pokusil na čtvrtý down získat novou sadu downů. Obrana Lions na to byla připravena a dala svému útoku míč necelé tři minuty před koncem v dobré pozici.

 

Hned první akcí se Lions dostali dlouhou akcí až dva yardy před endzónu soupeře. Hayes našel uprostřed hřiště Kadlece. Receiver Lions si připsal jediný catch zápasu, za to klíčový. Vítězný touchdown z jednoho yardu si připsal Lukáš Růžek. Steelers měli 1:40 na vyrovnání.

 

Poslední drive Steelers začal na 16 yardech. Při čtvrtém downu prodloužil naděje Ostravy Webster passem na Šimečku. Zápas zakončil MVP zápasu, Lukáš Růžek. V poslední akci zápasu úspěšně naháněl Webstera a nakonec ho s vypršením času složil na zem.

 

Lions tak v dramatickém zápase ukončili čekání na titul od roku 2006, tentokrát safety navzdory. Steelers se ani potřetí nepodařilo ve finále uspět. Smutek neskrýval veterán Steelers, Martin Wasserbauer, pro kterého to v 52 letech byl pravděpodobně poslední zápas. „Nevím, co na to říci. V hlavě mám asi infarkt. Vedli jsme dvě a půl minuty před koncem, měli jsme obrovskou šanci. Bohužel jsme provedli chyby,“ prohlásil pro České televizi.


Po dominanci Prague Black Panthers se tak v letošním roce z titulu raduje další pražský tým. „Byl to boj od začátku do konce. Věděli jsme, že se finále rozhodne ve dvou akcích, což se potvrdilo. Jsem strašně rád, že jsme to konečně dokázali urvat,“ dodal Lukáš Růžek, nejužitečnější hráč Czech Bowlu.

 

Odkaz na záznam zápasu

Detail zápasu

Aquaponik Ostrava Steelers
23 : 29
Prague Lions Prague Lions
Q1 Q2 Q3 Q4
STE 7 7 0 9
LIO 7 7 7 8
Statistiky

Datum: 20.7.2019 v 18:30
Počasí: Jasno, 29°C
Počet diváků: 2200
Rozhodčí: Stanley Hameder (R), Václav Kriesman (U), Tomáš Frehar (HL), Jaroslav Rybář (LJ), Petr Márai (BJ), Adam Dvořáček (SJ), Richard Gazdík (FJ)
 

Scoring summary
1.čtvrtina
Prague Lions TD - 0:7 - David Hlaváček, 15y pass od Michael Hayes (Lukáš Kadlec kick); 9:15
Aquaponik Ostrava Steelers TD - 7:7 - Douglas Webster, 1y run (Jiří Šimečka kick); 1:15
2.čtvrtina
Prague Lions TD - 7:14 - Filip Ječný, 7y run (Lukáš Kadlec kick); 9:13
Aquaponik Ostrava Steelers TD - 14:14 - Jan Vysloužil, 16y pass od Douglas Webster (Jiří Šimečka kick); 1:58
3.čtvrtina
Prague Lions TD - 14:21 - Archie Stevens, 9y pass od Michael Hayes (Lukáš Kadlec kick); 2:37
4.čtvrtina
Aquaponik Ostrava Steelers TD - 21:21 - Douglas Webster, 4y run (Jiří Šimečka kick); 11:10
Aquaponik Ostrava Steelers SAF - 23:21; 5:26
Prague Lions TD - 23:29 - Lukáš Růžek, 1y run (Lukáš Kadlec 2pt pass od Ashley Bailey); 1:40