Home  /  Zprávy  /  Review: odpovědi na hlavní otázky zápasů víkendu

Review: odpovědi na hlavní otázky zápasů víkendu

(st) 18. srpen 2021, Radim Kroulík

Každý pátek se v preview snažíme odhalit klíčové aspekty hry, které budou rozhodovat o průběhu zápasu a vítězi. Po odehraném kole se tak podíváme na odpovědi hlavních otázek zápasu.

Brno Alligators - Přerov Mammoths

V preview před 6. kolem byly k zápasu Alligators s Mammoths následující hlavní otázky zápasu:

Dokáží se Mammoths vyvarovat chyb a faulů?
V prvním vzájemném zápase se Mammoths připsali hned 17 faulů pro 179 yardů. V odvetě hrál Přerov mnohem disciplinovaněji, když se dopustili v zápase pěti faulů. Mammoths tentokrát trápila lepší koncovka v útočných drivech. V první čtvrtině se Mammoths dostali na vzdálenost 2 yardů od endzóny, ale po neúspěšném čtvrtém downu z toho žádné body nebyly. Také ve druhé čtvrtině vyšli Mammoths bodově naprázdno z bezprostřední blízkosti endzóny. Tentokrát se jejich drive zastavil na 5 yardech. V závěrečné čtvrtině za nepříznivého stavu 21:27 měli Mammoths šanci zápas otočit, ale při rozehrání ze 4 yardů od endzóny hodil Michal Stoklásek interception do rukou Jana Nestra.


Která obrana dokáže lépe zpomalit běhový útok soupeře?
Pohledem do statistik lze říct, že žádná. Alligators nasbírali po zemi 233 yardů, Mammoths 285. Mammoths ale na svoji porci yardů využili mnohem více běhových pokusů. V zápase se Mammoths uchýlili k běhové hře čtyřicetkrát (z toho 30 pokusů měl Žouželka), Alligators nasbírali své yardy po 26 pokusech. I přes velké množství běhů si oba týmy udržely vysoký průměr yardového zisku (Alligators měli v průměru 9 yardů na běh, Mammoths 7,1). Jen málokdy se stane, aby v zápase hned dva running baci měli více než 200 yardů. Kilian nasbíral 204, Žouželka 206. Oba k tomu přidali po jednom touchdownu. O jejich nominaci v anketě Hráč kola na Facebooku tak nebylo pochyb.


Který tým se dokáže prosadit více vzduchem?
Passové příspěvky obou quarterbacků byly podobné. Fortelný hodil 175 yardů, 2 touchdowny a 2 interceptiony, Stoklásek pak 153 yardů, 1 touchdown a 1 interception. Tento faktor tedy nakonec rozdílový nebyl a oba týmy nasbíraly podobný počet celkových yardů. Mammoths tak mohou litovat hlavně nevyužitých příležitostí z blízkosti endzóny.

Prague Lions - Vysočina Gladiators

V preview před 6. kolem byly k zápasu Lions s Gladiators následující hlavní otázky zápasu:

Který tým přijde s lepším plánem?
S výjimkou rychlého touchdownu Lions patřil první poločas především obranám. Oba quarterbaci si ve druhé čtvrtině vyměnili míč, když po interceptionu Hazletta hodil hned následující akci interception také Mumphrey. Do poločasové přestávky tak ofenzivní koordinátoři nemohli jít spokojení. Lions měli po touchdownu z úvodního drivu na kontě punt, punt, interception, punt a punt. Gladiators si vedli podobně a ještě k tomu minuli field goal, po úvodním dlouhém drivu, který měl 14 akcí. Obranám se dařilo vytvářet velký tlak, který vyústil ve 3 sacky Mumphreyho a 4 Hazletta. Ve druhém poločase se už útokům podařilo najít recept na prolomení obrany a k vidění byly čtyři touchdownové passy. Především u touchdownu Čermáka, který chytal pass naprosto sám, došlo k nedorozumění v secondary Lions. Nakonec to byl opět tlak front 7 Lions, který zpečetil jejich výhru. Gladiators byli 7 yardů od endzóny, když Tomáš Pazourek sackoval Hazletta pro ztrátu 14 yardů, čímž prakticky ukončil naději hostů na srovnání. Pokud se oba týmy potkají také v Czech Bowlu, tak zlepšení protekce quarterbacka bude určitě vysoko na seznamu priorit.

Který tým dokáže souvisle posouvat s míčem a kontrolovat průběh zápasu?
Gladiators pomohl návrat Dunovského, i díky kterému si Gladiators připsali deset prvních downů z běhových akcí (proti tomu pouze 7 po passech). Lions na tom byli opačně. Tentokrát byla běhová obrana Gladiators v čele s Augustou neprostupná a Ricardo Ruiz si připsal v zápase jen 27 yardů. Gladiators byli déle na míči a měli i více akcí (66 oproti 52 akcím Lions). Hned tři drivy měly více než 10 akcí (Lions neměli drive delší než 9 akcí), přesto po celý zápas byli Gladiators pozadu a dotahovali.

Jakou roli budou hrát navrátilci do sestavy?
Velkou. Ondřej Kubík a Karel Augusta, kteří v úvodním vzájemném zápase nehráli, byli výraznými posilami svých obran. Oba linebackeři si připsali 2 sacky a vysloužili si tak nominaci v anketě Hráč kola. Nečekaným navrátilcem byl také Jan Dunovský, který i přes omezený počet snapů výrazně pomohl útoku Gladiators se posouvat vpřed.

Šumperk Dietos - Třinec Sharks

V preview před 6. kolem byly k zápasu Dietos - Sharks následující hlavní otázky zápasu:

V jakém počtu oba týmy nastoupí k zápasu?
Dietos nastoupili ve 23 hráčích a v průběhu zápasu bylo znát, že dochází síly. Sharks do svých řad povolali velezkušené veterány jako quarterbacka Alana Kosniovského nebo Waltera Harazima. V dresu Sharks pak nastupuje řada hráčů se zkušenostmi ze Steelers jako je Michal Wessely, Petr Dudek, Czesław Siwy nebo Petr Konopka. K tomu je tým doplněn o hráče Golems. Sharks tak mají nabitý tým, který hned v úvodním zápase potvrdil roli favoritů.


Dokáží Dietos vzdorovat papírovému favoritovi?
Výsledek 0:40 napovídá, že Dietos nenašli sílu Sharks vzdorovat. Především v útoku se Šumperk nedokázal prosadit a obrana, která byla na hřišti téměř neustále postupně odešla.

Pardubice Stallions - Pilsen Patriots

V preview před 6. kolem byly k zápasu Stallions - Patriots následující hlavní otázky zápasu:

V jakém počtu oba týmy nastoupí k zápasu?
Pardubice početně neměly problém, ale zranění dvou slot receiverů v zápase situaci na soupisce znepříjemnila. V dresu Patriots se představili veteráni českého fotbalu. Na hřišti tak nechyběli František Janýr, Libor Kurfirst nebo Pavel Tumpach. Patriots se v průběhu zápasu také potýkali se zraněními, které se nevyhnulo také quarterbackovi Martinu Ernekerovi. Ten přišel do Patriots z Prague Mustangs a v průběhu zápasu střídavě zkoušel pokračovat v zápase. Tato absence tak hrála roli v průběhu zápasu, přestože náhradní quarterback Lukáš Bouda si vzhledem k situaci nepočínal špatně. 


Který tým bude působit sehranějším a rozehranějším dojmem?
Úvodní defenzivní bitvu prolomili Stallions až po přechodu na no huddle útok, kdy si tímto způsobem došli ke třem touchdownům ve třech po sobě jdoucích drivech v průběhu druhé čtvrtiny. I po zranění Ernekera se útok Patriots dokázal posouvat vpřed, ale do bezprostřední blízkosti endzóny se nedostal.

Který tým udělá v úvodním zápase méně chyb a faulů?
Stallions dokázali potrestat fumble Patriots a po získaném míči skórovat druhý touchdown zápasu. Patriots v průběhu zápasu hned čtyřikrát fumblovali, ale pouze v jednom případě sebral míč domácí hráč. Hosté se také více dopouštěli faulů, na které „vyhráli” 7-3. Jakub Rada byl ze zápasu vyloučen a dostal stopku i na příští zápas