Home  /  Zprávy  /  TOP 5 2022: Hráč roku

TOP 5 2022: Hráč roku

(út) 7. březen 2023, Radim Kroulík

Loňskou sezonu definitivně uzavře tradiční anketa individuálních cen. K 13. ročníku Hráče roku se připojí další tradiční kategorie (MVP Snapbacks ligy, Hráčka roku a další mládežnické kategorie). Před vyhlášením vítězů nejprve oznámíme hráče, kteří získali největší počet hlasů a umístili se na prvních pěti místech. Individuální ceny za sezonu 2022 budou vyhlášeny online v pátek 10.3.

Hlasování
V kategorii Hráč roku mohlo hlasovat celkem 41 osob. Do hlasování se zapojili zástupci klubů s týmy ve Snapbacks lize, trenéři reprezentace, rozhodčí, zástupci médií a členové Rady ČAAF. Tuto kategorii mohou vyhrát pouze Češi bez ohledu na to, ve které lize a zemi hráli.

TOP 5 Hráč roku (řazeno abecedně)
Loni tuto kategorii ovládl Karel Augusta, který navíc zvítězil i v anketě Defensive MVP. Letošní TOP 5 se oproti loňskému roku výrazně obměnila. Umístění v nejlepší pětce dokázal obhájit pouze David Kilian.

Jan Dundáček (Vysočina Gladiators)
Dlouho to netrvalo a jméno Dundáček je zpět v individuálních anketách. Gladiators se hned v úvodu sezony museli potýkat se zraněním quarterbacka Ryana Pahose. Z fotbalového důchodu povolali Jana Dundáčka, který pomohl dovést tým až do Czech Bowlu. Dundáček si v 6 zápasech základní části připsal 500 yardů po zemi (třetí nejlepší průměr v lize) se 7 touchdowny a vzduchem naházel 1322 yardů (třetí nejlepší průměr v lize) s 13 touchdowny.

David Kilian (Brno Alligators)
Stálice v backfieldu Alligators a v anketě Hráč roku. V 8 zápasech základní části nasbíral Kilian 655 yardů a 5 touchdownů. Útok Alligators se s import quarterbackem více zaměřil na passovou hru oproti předchozím sezonám, což otevřelo více prostoru pro Kiliana.

Filip Ondrášek (Prague Black Panthers)
Ondrášek skončil na děleném druhém místě rakouské AFL v počtu interceptionů. V 10 zápasech základní části si připsal 4 interceptiony, k tomu přidal 11 ubráněných passů, 1 sack a 30,5 tacklů. V passové obraně byli Black Panthers na prvním místě v bodech a na druhém v yardech.

Tomáš Svoboda (Prague Black Panthers)
V AFL si Svoboda připsal 40 tacklů, 2 interceptiony a 1 forced fumble. Interception zaznamenal Svoboda také v reprezentačním dresu proti Finsku.

Adam Žouželka (Prague Lions)
Žouželka prakticky neměl v loňské sezoně konkurenci. V 7 zápasech základní části si připsal 995 yardů (druhý David Kilian měl 655 yardů) a 15 touchdownů (druhý Dundáček měl 7 touchdownů). Výbornou sezonu korunoval Žouželka ve Fortuna Czech Bowlu, ve kterém zaznamenal 264 yardů (včetně 99yardového touchdownů) a dva touchdowny a právem se stal MVP Czech Bowlu. Po sezoně si Žouželka prodloužil sezonu v Německu, kdy s Posdam Royals postoupil do German Bowlu. V něm nakonec na německý titul nedosáhl, když Royals nestačili na Unicorns.