Home  /  Zprávy  /  Obrana Monarchs nepovolila Mammoths ani bod

Obrana Monarchs nepovolila Mammoths ani bod

(út) 4. duben 2023, Radim Kroulík

První zápas jubilejní 30. sezóny amerického fotbalu v Česku zahájili Mammoths na domácím stadionu v Přerově proti Monarchs, kteří přijeli z Bratislavy. Počasí nevěstilo žádnou pohádku, a tak se o příběh museli postarat hráči obou mužstev. Ale ještě než vše začalo, tak byli oceněni nejlepší hráči loňského roku. Defensive MVP Snapbacks ligy se stal Lubomír Dohnal, hráč přerovských Mammoths, Offensive MVP Snapbacks ligy a Hráčem roku byl vyhlášen Adam Žouželka, bývalý hráč mamutů. Navíc se mezi oceněnými vyskytl i jeden jubilant, kterým byl hlavní rozhodčí Michal Rosíval, jenž letos zahajuje 20. sezónu jako rozhodčí.

Do souboje vstoupila obě mužstva poněkud rozvážně, což bylo pochopitelné na úvod sezóny. Monarchs se dostali na scoreboard jako první úspěšným field goalem, ale Mammoths se nenechali zahanbit a skóre ještě do konce první čtvrtiny otočili po velmi povedeném puntu, který svou neopatrností tečoval jeden z hráčů Bratislavy a míč v endzóně zalehl Petr Tomaník. Ten si tak připsal první touchdown v kariéře a po úspěšné extra pointu Miry Večerky se dostali Mammoths do vedení 7:3.

Tento stav trval přes spoustu faulů hlavně na straně panovníků z Bratislavy až do konce prvního poločasu. Do druhé poloviny si po Bratislava nechala volbu z první půle, a tak šli na hřiště se svým útokem první. Svou výhodu využili přibližně po deseti minutách a vzali si vedení zpět na svou stranu. Mammoths tak museli vrhnout veškeré síly do útoku a riskovali i na 4. down, aby zvrátili situaci na hřišti. To se jim to do konce třetí čtvrtiny nepovedlo a co víc, Bratislavě se povedl jeden s útočných pokusů, který zakončili svým druhým touchdownem v zápase a navýšili skóre na konečných 16:7. Mammoths se tak v útoku neprosadili, když si nepřipsali ani bod.

Autor článku: Libor Zapletal

Detail zápasu

Přerov Mammoths
7 : 16
ST. NICOLAUS Bratislava Monarchs ST. NICOLAUS Bratislava Monarchs
Q1 Q2 Q3 Q4
MMT 7 0 0 0
MON 3 0 7 6
Statistiky

Datum: 2.4.2023 v 14:00
Počasí: Zataženo, silný vítr, 9°C
Délka zápasu: 2:15
Počet diváků: 290
Rozhodčí: Michal Rosíval (R), Jan Klimeš (U), Tomáš Frehar (HL), Jaroslav Rybář (LJ), Petr Márai (BJ), Pavel Šimon (SJ), Filip Malý (FJ)
 

Scoring summary
1.čtvrtina
ST. NICOLAUS Bratislava Monarchs FG - 0:3 - Peter Brauner, 42y; 9:34
Přerov Mammoths TD - 7:3 - Petr Tomaník, 0y fumble return (Miroslav Večerka kick); 4:30
3.čtvrtina
ST. NICOLAUS Bratislava Monarchs TD - 7:10 - Marek Pavlovič, 7y run (Peter Brauner kick); 2:58
4.čtvrtina
ST. NICOLAUS Bratislava Monarchs TD - 7:16 - Branislav Balaďa, 1y run (kick neúspěšný); 5:18