Home  /  Zápasy  /  Muži  /  Soutěž mužů 2019  /  2.Liga 2019  /  Zápasy a pořadí
Všechny soutěže

Detail zápasu

Prague Mustangs
24 : 17
Prague Black Panthers Prague Black Panthers
Q1 Q2 Q3 Q4
MUS 0 14 7 3
PBP 3 7 7 0

Datum: 8.5.2019 v 16:00
Počasí: Polojasno, 17°C
Počet diváků: 927
Rozhodčí: Radim Kroulík (R), Milan Remeš (U), Oldřich Kumhera (HL), Filip Malý (LJ), Petr Márai (BJ)
 

Scoring summary
1.čtvrtina
Prague Black Panthers FG - 0:3 - Martin Mandík, 35y; 8:26
2.čtvrtina
Prague Black Panthers TD - 0:10 - Michael Vondráček, 5y fumble return (Martin Mandík kick); 11:19
Prague Mustangs TD - 7:10 - David Vancl, 1y fumble return (Jan Kraus kick); 5:42
Prague Mustangs TD - 14:10 - James Morrison, 4y run (Jan Kraus kick); 0:49
3.čtvrtina
Prague Black Panthers TD - 14:17 - Tomáš Pátek, 13y run (Martin Mandík kick); 9:19
Prague Mustangs TD - 21:17 - Filip Štěpánek, 12y pass od James Morrison (Jan Kraus kick); 3:26
4.čtvrtina
Prague Mustangs FG - 24:17 - Jan Kraus, 28y; 3:11
Komentář k zápasu

Ve středu 8. května, tedy na Den vítězství, se na hřišti Uhelné sklady v Praze konalo první ze dvou pražských derby, které v letošní sezoně nabídne soutěž mužů ČAAF napříč všemi ligami. Před více než devíti sty diváky v něm domácí Prague Mustangs přivítali městského rivala, Prague Black Panthers. Zatímco Black Panthers letos ještě v české lize nezaváhali, Mustangs do zápasu vstupovali s bilancí jedné prohry a jednoho vítězství. Zvláštností byl stejně jako loni coin toss, který proběhl pod taktovkou velvyslance Spojených států amerických, pana Stephena Kinga.

Herní projev obou týmů byl v první polovině zápasu až překvapivě vyrovnaný. Když při jedné z prvních akcí zápasu uběhl receiver Black Panthers Pavel Nejdl celých 45 yardů a zastavil se až hluboko na polovině Mustangs, zdálo se, že domácí vstoupili do zápasu velmi vlažně. Obrana však své zaváhání okamžitě napravila, když cornerback Mustangs Petr Sedlák vystihl směr přihrávky quarterbacka PBP Kamila Roby a interceptionem daroval míč domácímu útoku.

Ten sice dokázal běhovou hrou soupeři vzít několik yardů, nakonec však byl donucen k puntu. Z následujícího útoku Black Panthers otevřeli poprvé skóre 35yardovým kopem kicker Martin Mandlík. Hned následující drive Mustangs byl o poznání lepší než jejich prvotní snažení, především díky běhové hře running backa Nikoly Antoše. Stopku však celému snažení vystavil interceptionem defensive back Black Panthers, Martin Nocar. Skóre na turnovery bylo v tuto chvíli srovnáno 1:1.

Téměř celý zbytek poločasu proběhl v režii obran a special týmů obou celků, které předváděly skvělé výkony. Z her special týmů dokonce padly dva touchdowny. Napřed se povedlo zblokovat punt Black Panthers, konkrétně Janu Hafnerovi. Pro 5yardový touchdown jej do endzóny Mustangs donesl Michael Vondráček.

O pět minut později se celá situace opakovala, pouze se změnily strany. Punt zblokoval Mustang Jiří Brynda a pro 1yardový touchdown si doběhl David Vancl. Závěr poločasu patřil útoku Mustangs, když po dlouhém, především passovém drivu, do endzony Panthers doběhl quarterback Jamie Morrison a 4yardovým touchdownem tak ukončil poločas za stavu 14:10.

„Je nám jasné, že naše special týmy, konkrétně punt team a kickoff team, budou na následujících trénincích vyžadovat spoustu pozornosti. Dali jsme dohromady skupinu hráčů, která dokáže cokoliv, ale klíčem nyní je zůstat pokorní a hladoví po úspěchu. Je zde stále velký prostor pro zlepšení,” komentoval první polovinu head coach Mustangs, Eric South.

Zatímco první poločas byl, především v útočné hře obou celků, doprovázen chybami a nepřesnostmi, ten druhý v tomto ohledu přinesl znatelné zlepšení. To se nejvíce projevilo na celkovém tempu hry. Druhá polovina sice přinesla pouze dva touchdowny, oba celky však předváděly skvělé útočné snažení, a to jak po zemi, tak vzduchem. Hlavní slovo v zápase však držely obrany, které hrály na obou stranách téměř bezchybně.

Skóre v druhé polovině otevřel po necelých třech minutách 13yardovým během Black Panther Tomáš Pátek. Mustangs však srovnali ještě ve stejné čtvrtině, když quarterback Morrison našel 12yardovým passem Filipa Štěpánka. Když pak 3 minuty před koncem utkání zvýšil vedení Mustangs kicker Jan Kraus na 24:17 a na míč se tak dostali Black Panthers, málokdo na tribunách zůstal v klidu sedět.

Black Panthers se sice nadechli k závěrečnému drivu, vzápětí se však o možnost skórovat sami připravili, když nepovedený snap nedokázal zkrotit quarterback Roba a míč zalehl Mustang David Vancl. „Zápas byl od obou týmu skvěle odbojovaný. Bylo skvělé vidět tolik diváků na tribunách, kteří podporovali dvě solidní pražské organizace, zabývající se americkým fotbalem. Oba týmy odehrály dobré utkání, ať už v útoku, obraně nebo special týmech. Velkou roli hrálo momentum, z kterého dokázali vytěžit více Mustangs, a uzavřít tak hru. Mustangs musím ocenit, především za jejich přípravu na zápas a kvalitně odvedou práci od všech hráčů,” zhodnotil utkání head coach Black Panthers, Matt Vinal.

„Pozitiva v zápase předčila negativa, což vedlo k vítězství. Secondary byla téměř bezchybná a útok byl schopen předvést vyrovnaný výkon a v kritických situacích získat yardy,” doplnil South.  Oba týmy se spolu v druhém, a pravděpodobně posledním, letošním pražském derby znovu utkají 1. června, a to opět na pražských Uhelných skladech.

Autor článku: Jan Zatloukal

Fotografie ze zápasu