Home  /  Zápasy  /  Tackle Muži  /  Soutěž mužů 2023  /  Snapbacks liga 2023  /  Zápasy a pořadí
Všechny soutěže

Detail zápasu

Vysočina Gladiators
41 : 42
Nitra Knights Nitra Knights
Q1 Q2 Q3 Q4
GLA 7 14 7 13
NIT 7 7 14 14
Statistiky

Datum: 21.5.2023 v 16:00
Počasí: Jasno, 25°C
Délka zápasu: 2:26
Počet diváků: 472
Rozhodčí: Michal Rosíval (R), Jan Klimeš (U), Jiří Hovorka (HL), Filip Pachulski (LJ), Pavel Šimon (SJ), Šimon Zouvala (FJ)
 

Scoring summary
1.čtvrtina
Nitra Knights TD - 0:7 - Mário Bíro, 59y pass od Boris Bútora (Michal Lőrincz kick); 3:45
Vysočina Gladiators TD - 7:7 - Jan Dundáček, 1y run (Petr Kodým kick); 0:45
2.čtvrtina
Vysočina Gladiators TD - 14:7 - Jan Dundáček, 7y run (Petr Kodým kick); 7:01
Nitra Knights TD - 14:14 - Ľuboš Paprčka, 45y pass od Boris Bútora (Michal Lőrincz kick); 2:52
Vysočina Gladiators TD - 21:14 - Jan Dundáček, 8y run (Petr Kodým kick); 1:16
3.čtvrtina
Nitra Knights TD - 21:21 - Matúš Kotora, 25y pass od Boris Bútora (Michal Lőrincz kick); 6:49
Vysočina Gladiators TD - 28:21 - Jan Dundáček, 15y run (Petr Kodým kick); 3:50
Nitra Knights TD - 28:28 - Ľuboš Paprčka, 27y pass od Boris Bútora (Michal Lőrincz kick); 0:08
4.čtvrtina
Vysočina Gladiators TD - 35:28 - Patrick Blackwood, 14y run (Petr Kodým kick); 11:43
Nitra Knights TD - 35:35 - Ľuboš Paprčka, 19y pass od Boris Bútora (Michal Lőrincz kick); 7:12
Nitra Knights TD - 35:42 - Matúš Kotora, 26y pass od Boris Bútora (Michal Lőrincz kick); 0:31
Vysočina Gladiators TD - 41:42 - Matěj Majerčák, 25y pass od Jan Dundáček (2pt run neúspěšný); 0:08
Komentář k zápasu

Třetí květnová neděle nabídla jihlavským fanouškům kromě slunečného počasí i šlágr sedmého kola Snapbacks ligy, na Vysočinu totiž zamířil soupeř z Východní skupiny - Nitra Knights. Slovenský celek se pyšní pozitivní bilancí 4-2 a prezentuje se zejména skvělou passovou hrou - quarterback Boris Bútora pravidelně nachází své receivery a drží průměr 292 passových yardů na zápas. Klíč k úspěchu Gladiators tak byl jasný - dobrý výkon secondary domácích a zastavení slovenského quarterbacka.

Po vzájemném oťukávání v prvních drivech se oba útoky dostaly do provozní teploty a začaly posouvat míčem po hřišti. Útok domácích Gladiators, vedený QB Dundáčkem, startoval na vlastních 5 yardech, ale i z této těžké pozice se dokázal díky passům na Mašitu, Majerčáka a runech Dunovského dostat. K bodovému zisku to ale nevedlo a na míč šli hosté. Quarterback Bútora našel 59 yardovým passem Mária Bíra a hosté šli do vedení. Gladiatorům se podařilo odpovědět hned vzápětí. Nejprve dobrou startovní pozici vytvořil Dunovský, který po returnu a faulu na svou osobu dostal Glads na polovinu hřiště. Odtud Dundáček postupně nacházel Mašitu a Majerčáka, který dostal míč do red zóny. Dunovský následně po pitchu posunul svůj útok až na hranici 1 yardu od end zóny soupeře. To byla pozice jak stvořená pro domácího quarterbacka - díky blokům své heavy formace v čele s Prosrem a Rengem srovnal skóre zápasu.

Knights se i ve druhé čtvrtině prezentovali výtečnou passovou hrou. Přihrávka na Bíra neskončila touchdownem jen díky skvělé práci Čížka, ale i tak znamenala velký posun po hřišti. Ten však hosté nezužitkovali a na hřiště šli znovu domácí. Matěj Majerčák a Patrick Blackwood postupně dostali míč až na hranici 7 yardů, odkud QB domácích podruhé v zápase skóroval. Hostující rytíři s odpovědí dlouho neotáleli, po runech Pargáče a Kotory zachytil 45 yardovou přihrávku Ľuboš Paprčka a Knights vyrovnali na 14:14. Domácím Gladiators se znovu povedlo skórovat hned v následujícím drivu, tentokrát vedla cesta přes WR Hlacha a Caltu. Po nich si 15 yardový běh připsal Blackwood, který skončil s míčem 8 yardů od end zóny. Ideální pozice pro Dundáčka, který si doběhl pro třetí touchdown v zápase. Nitře už se do konce poločasu vyrovnat nepodařilo, zejména díky skvělým hitům Čížka a Leštiny. 

Do druhého poločasu nastoupil na míči útok Knights a bylo na co koukat. Bútora pravidelně nacházel svého tight enda Kotoru, který na klíčový čtvrtý down zkompletoval 10 yardovou přihrávku a získal první down svého týmu. Právě Kotora znovu vyrovnal, když zachytil 25 yardový pass Bútory a zlomil dva tackly secondary Gladiators. I další drive pohnul se scoreboardem, tentokrát po spolupráci s Majerčákem, Dunovským a Mašitou zaznamenal čtvrtý běhový touchdown Jan Dundáček, tentokrát měřil 15 yardů. Knights našli odpověď i tentokrát. A to i navzdory sacku Prosra a zlepšené hry domácí obrany. Bútora na čtvrtý a 15 našel milimetrovou přihrávkou Paprčku, který si tak připsal 27 yardový touchdown a srovnal utkání na 28:28.

Krátce po změně stran na začátku poslední čtvrtiny našel Dundáček postupně Majerčáka a Caltu, který skončil s míčem až v red zóně soupeře. Odtud si Patrick Blackwood doběhl pro 14 yardový touchdown a domácí šli znovu do vedení. Hosté znovu dotáhli - Bútora nejdříve adresoval své přihrávky na Klementoviče a Bíra, celý drive opět uzavřel 19 yardovým passovým touchdownem Paprčka. V následujícím drivu zabrala i obrana Nitry, která útok vedený Dundáčkem zastavila a donutila riskovat při čtvrtém downu. Mašita tentokrát pass neudržel a na balón šli znovu hosté. Útok Nitry nejen posouval míč po hřišti, ale zdatně kontroloval i čas. Klíčové catche si připsali Paprčka a Kotora, který pouhých 31 sekund před koncem čtvrté čtvrtiny skóroval 26 yardový touchdown. Naději domácím vrátil Dunovský, ten nejprve zdatně returnoval a následně zachytil přihrávku pro zisk 27 yardů. Gladiátorům zbývalo pouhých 8 sekund do konce, když Dundáček krásným passem našel volného Majerčáka a ten 25 yardovým touchdownem snížil na 41:42 z pohledu domácích. Na časomíře zbývaly 3 vteřiny, když se gladiátoři rozhodli jít si pro vítězství a pokusili se o dvoubodovou konverzi. Dundáček povolal svou heavy formaci, ale obrana Nitry tento záměr přečetla a zastavila quarterbacka domácích. 

Nitra Knights tak v dramatickém a atraktivním zápase před 472 fanoušky přetlačila domácí Gladiators 42:41 a uštědřila celku z Vysočiny první porážku v sezóně. Gladiátory čeká další těžký zápas hned příští víkend, když vyrazí na hřiště doposud neporažené Ostravy Steelers.

Autor článku: Martin Rygl

Fotografie ze zápasu