Home  /  Zápasy  /  Tackle Muži  /  Soutěž mužů 2016  /  ČLAF 2016  /  Zápasy a pořadí
Všechny soutěže

Detail zápasu

Prague Lions
9 : 10
Prague Black Panthers Prague Black Panthers
Q1 Q2 Q3 Q4
LIO 0 7 0 2
PBP 0 7 0 3
Statistiky

Datum: 23.7.2016 v 19:30
Počasí: Přeháňky, 27°C
Počet diváků: 2638
Rozhodčí: Richard Gazdík (R), Jan Klimeš (U), Radim Kroulík (HL), Jaroslav Rybář (LJ), Radek Janhuba (BJ), Adam Dvořáček (SJ), Václav Kriesman (FJ)
 

Scoring summary
2.čtvrtina
Prague Lions TD - 7:0 - Lukáš Růžek, 66y pass od Matthew Silva (Ondřej Šisl kick); 3:00
Prague Black Panthers TD - 7:7 - Jan Kabát, 33y interception return (Marek Hruboň kick); 0:27
4.čtvrtina
Prague Black Panthers FG - 7:10 - Marek Hruboň, 34y; 9:22
Prague Lions SAF - 9:10; 0:08
Komentář k zápasu

Zatímco Black Panthers byli ve finále pokaždé od svého vzniku v roce 2010 a od roku 2011 táhnou šňůru pěti titulů, Lions slaví návrat na vrchol, resp. zatím přinejmenším pod vrchol. Před sezónou 2010 málem zanikli, když víceméně všichni hráči klub opustili a založili právě Black Panthers. V sezónách 2010 a 2011 prohráli Lions všechny zápasy. Ano, už v roce 2013 postoupili do finále, ale až letos lze mluvit o tom, že mají ve finále šanci. Možná i o tom, že jsou mírným favoritem zápasu. 

Lions jsou tedy ukázkou toho, že tým lze vybudovat opravdu z ničeho. Nestane se tak přes noc, ani přes 365 nocí, ale také to netrvá 20 let a kterýkoliv "nový" tým v Lions může vidět vzor ve smyslu Yes, you can, protože po odchodu v klubu zůstalo pět dospělých a hromada dětí (čti: juniorů). Během pěti let se tedy dá zrychlit z nuly na sto, jsou k tomu třeba pouze náboristé a, hlavně, dobří trenéři. Je jedno, jestli máte historii dlouhou deset, dvacet nebo padesát let.

Black Panthers vznikli zcela jinak. Lions znovuvznikli díky mládeži a náborům, Black Panthers (Black Hawks) vznikli jako hotový tým a až do nasátí hráčů z Panthers neměli ani žádnou mládež. Hráči Lions mají průměrný věk 24 let a jenom 7 hráčů z finálové soupisky se narodilo v 80s (v 70s nikdo). Průměr PBP týmu je 28 let a 5 hráčů je narozených v sedmdesátkách. Okolo poloviny soupisky s fotbalem začínalo jinde než v Black Panthers (nebo Panthers), ale v posledních letech černobílí dokázali vybudovat něco, čemu v našich poměrech lze říkat velkoklub a tým byl a je základním kamenem reprezentace a bez nadsázky výkladní skříní českého fotbalu. 

Kromě vzniku a vývoje týmy odlišuje i současná strategie. Lions mají hru postavenou na amerických hráčích, PBP chtějí hrát jen s českými hráči. QB Lions Matt Silva letos strhal všechny passing statistiky, zejména díky receiverovi Eriku Wallovi. Ale jednoznačně reprezentační kvality mají i druhý receiver Marek Suchý a hlavně repre jednička RB Lukáš Růžek. V obraně našli záhadným zázrakem enda Jamese Brookse, který na podzim hraje profesionálně v Japonsku a jeho roční plat lze možná přirovnat k ročnímu rozpočtu Lions. Jak se v Lions ocitnul je stejný zázrak jako minulé učinkování Kyla Newhall-Caballera v PBP, ale díky za tyhle zázraky... To nejlepší ale mají Lions mezi linebackery - trojice Ondřej Kubík, Libor Boucký a Tomáš Louda letos byla nejlepší skupinou hráčů v lize. A je jim pětadvacet a míň. Není možná ideální proti nim hrát, ale pozorovat je z dálky zážitek je.

Black Panthers před sezónou sebevědomě (nebo statečně) vyhlásili, že českou ligu budou hrát pouze s českými hráči. Hodně se prodiskutovalo, je třeba říct, že před sezónou PBP prostě nevěděli, jak dopadnou zdravotně, že sestoupí z AFL atd. atd. Možná stačilo veřejně vyhlásit "chtěli jsme, ale nebylo to možné, pochopte to prosím" a kauza by tím skončila, ale bohužel se tak nestalo. Ve druhé polovině sezóny tak starty sbíral i QB Luke Zahradka a v klíčovém "semifinále" proti Stallions hrál i RB/S Jason Simpson. Ten přitom ve finále hrát nemůže, protože neodehrál dostatečný počet zápasů v základní části, naskočil víceméně jen do zápasu s Pardubicemi. Pokud ale na QB čekáte Zahradku, tak byste v sobotu večer měli být překvapení, PBP i nadále chtějí dodržet svému slibu a zápas zahájí Jan Dundáček. Mimochodem i on s fotbalem začal u Lions a je jedním z řady tahounů, který do PBP přišel odjinud kvůli výkonnostnímu růstu, zejména v AFL. Ano, slib prošel určitou modifikací, takže pokud to nepůjde, nahradí Dundáčka Zahradka, ale stále platí, že Black Panthers chtějí hrát jen s českými hráči. Ostatně podobnou strategii měli už ve zmíněném semifinále, jen v něm poměrně brzy zjistili, že tudy cesta nepovede. A Zahradka hodil prvním passem dlouhý touchdown...

Síla PBP byla dlouho v OL. Ze "staré gardy" v ní zůstal jen Jakub Králík, ale pořád jde o nejsilnější lajnu u nás. V porovnání s předchozími lety šli dolů receiveři. Jan Štiegler se úvodu sezóny (v zápase s Lions) zranil a ani Dundáček letos neměl zdaleka takovou sezónu jako s Caballerem. Do obrany se na finále přesouvá Daniel Balažovič a vyztuží passovou obranu, která celý rok v AFL víceméně hořela. Současně má ale potenciál jednoduše zavřít všechny cesty a rozhodnout. Uvidíme, zda-li se zmobilizuje.

Na předzápasové tiskovce se oba týmy shodly, že vyhraje ten, kdo udělá méně chyb a rozhodnou maličkosti. Pěkně česky se někdy říká lepší exekuce. Jak to říct jednoduše? Kdo bude lepší, ten vyhraje! Oba týmy jsou plné talentovaných hráčů a rozhodnout může kterýkoliv z nich.

Nálož finálových událostí nabízí poslední kolo letošního Pick´em. Lions jsou mírným favoritem zápasu, věří jim asi 55 procent hráčů. Zajímavostí (nebo anomálií) je, že také 55 procent věří tomu, že Lions vyhrají o víc než jeden touchdown A bodů by mělo být mezi 40 a 60...

Soupisky obou týmů a nahlášení základní sestavy

Live statistiky zápasu

 

Rakousko

Půl hodiny před Czech Bowlem začíná Austrian Bowl. Graz Giants budou mít v relativně nedalekém Klagenfurt asi diváckou výhodu, ale favoritem zápasu tým trenéra Martina Kociána není. Tím jsou obhájci loňského titul, Raiders. V základní části oba týmy skončily s bilancí 9-1, když se porazily navzájem. V dubnu v Innsbrucku vyhráli Raiders 31-0, ale v květnové odvetě v Grazu vyhráli Giants 22:21 v prodloužení. V týdnu před finále byl Kocián vyhlášen jako nejlepší trenér letošního ročníku AFL.  

 

Liga mistrů

O víkendu vyvrcholí i Liga mistrů. V pátek se hrají semifinále, v neděli finále. V pátek odpoledne proti sobě hrají turecký Koc a italský Milán a v pátek večer pak domácí Wroclaw Panthers a Danube Dragons. Panthers minulý týden s přehledem vyhráli polské finále a ve skupině Ligu mistrů jasně přehráli pražské Lions. Dragons pak letos dvakrát hráli s Black Panthers. Finále LM se pak hraje v neděli.

Zápas obran, poprvé vyhrál tým bez útočného touchdownu, vynikající Jan Kabát a naprosto bizarní závěr, takový byl Czech Bowl XXIII v kostce…

Black Panthers na Žižkově před více než 2500 diváky ve finále 23. ročníku České ligy porazili dosud neporažené Lions a uhájili pozici nejlepšího týmu v republice. Obhájce titulu naplnil své předsezónní a předzápasové předsevzetí a do zápasu na postu quarterbacka nasadil Jana Dundáčka a víceméně celý zápas odehrál bez amerických posil. V zápase padlo pouze 19 bodů, což je druhý nejnižší součet ve finálové historii, Black Panthers slaví pošesté v řadě, vše zásadní se odehrálo v závěru obou poločasů.

V první čtvrtině se neudálo v podstatě vůbec nic, jediný úspěšnější drive PBP utnul interception Libora Bouckého. Až konec druhé části přinesl první, a jak se nakonec ukázalo jediný útočný, touchdown zápasu, když Matt Silva přihrál Lukáši Růžkovi a ten za přispění celého útoku skóroval 66yardovou akcí. TD přihrávku už Silva házel se zjevným zdravotním problémem, který jej limitoval po zbytek zápasu, což jistě bylo jedním z faktorů ovlivňujících zápas. Po touchdownu dopadl drajv Black Panthers jako všechny ostatní v první půli s výjimkou hozeného interceptionu, tedy odkopnutým puntem. Půl minuty před koncem poločasu ale Lions dali vzpomenout na finále z roku 2009, kdy namísto zaklenutí a poločasového vedení ztratili míč a vrátili Panthers do hry (a tehdejší Czech Bowl prohráli).

Nepoučeni z chyb předchozí klubové generace tentokrát dokonce půl minuty před koncem poločasu a na vlastních 16 yardech „vyrobili“ Lions pass do náruče Jana Kabáta, který mohl jen poděkovat a skóroval. Dva Kabátovi interceptiony v předchozím průběhu znegovali fauly spoluhráčů, do třetice však přidal i touchdownový přídavek a těsně před poločasem Black Panthers srovnali na 7:7.

Třetí čtvrtka zopakovala průběh první – puntové výměny narušil jen turnover Black Panthers v red zone Lions, když nepovedeným snapem třetího centra Ladislava Pulce PBP přišli o míč na jednom yardu. Po fumblu se dvojím nesportovním chováním ze zápasu vyloučil DT Lions Lukáš Boucký.

Opravu nevídaný závěr však přinesla čtvrtina poslední. V jejím úvodu poslal Pantery do vedení 34yardovým field goalem Marek Hruboň. Mohl další tři body přidat i ze 44 yardů, ale druhým pokusem již minul. Lions poté míč dostali na vlastních 27 yardech a měli k dispozici tři minuty. Silva úkol splnil napůl – passem na Marka Suchého posunul útok do míst, odkud by Ondřej Šisl mohl případným field goalem mohl minimálně vyrovnat. Další pass na Alexeje Uljanina však zachytil opět Kabát a definitivně si řekl o titul Nejužitečnějšího hráče zápasu. Stále však nebyl konec a Black Panthers přikovaní k vlastní goal line a s trojbodovým vedení cíleně zahráli safety a věnovali Lionům dva body. Tato safety však byla ještě chtěná a cílená…

Po výkopu měli Lions poslední akci sezóny, zoufalý pass Silvy letěl do míst, kde nikdo z Lions míč chytat nemohl a mělo být jasno. Kdyby ale v místě passu nebyl odchovanec Lions Dundáček, který míč zachytil a doběhl s ním do endzóny, kde s míčem spadl na zem. Ihned po akci se Lions dožadovali safety, což by znamenalo naprosto unikátní závěr zápasu. Po nepochopitelné chybě nejlepšího českého hráče desetiletí, mohli Lvi posledním zoufalým passem do prostoru, kde nebyl žádný z receiverů vyhrát zápas díky safety v poslední akci. Dundáčka a Black Panthers ale zachránili rozhodčí, safety nevyhlásili a v bezesporu nejkurióznějším a nejkontroverznějším závěru všech českých, a možná nejen českých, finálových zápasů se tak mohli radovat Black Panthers.

Fotografie ze zápasu