Home  /  Zápasy  /  Tackle Muži  /  Soutěž mužů 2023  /  2.Liga 2023  /  Zápasy a pořadí
Všechny soutěže

Detail zápasu

Pilsen Patriots
21 : 26
Pardubice Stallions Pardubice Stallions
Q1 Q2 Q3 Q4
PTR 0 8 7 6
STA 8 6 0 12

Datum: 2.7.2023 v 14:00
Počasí: Polojasno, 24°C
Délka zápasu: 2:40
Počet diváků: 251
Rozhodčí: Jiří Hovorka (R), Filip Znamenáček (U), Pavel Samek (HL), Milan Ranko (LJ), Miroslav Makajev (BJ)
 

Scoring summary
1.čtvrtina
Pardubice Stallions SAF - 0:2; 8:36
Pardubice Stallions TD - 0:8 - Petr Plaček, 2y run (2pt run neúspěšný); 2:23
2.čtvrtina
Pilsen Patriots TD - 8:8 - Jakub Šulda, 27y pass od Martin Erneker (Martin Erneker 2pt run); 1:34
Pardubice Stallions TD - 8:14 - Jan Janeček, 30y pass od Petr Plaček (kick neúspěšný); 0:12
3.čtvrtina
Pilsen Patriots TD - 15:14 - Jiří Urban, 12y pass od Martin Erneker (Martin Erneker kick); 4:52
4.čtvrtina
Pardubice Stallions TD - 15:20 - Ondřej Ministr, 30y run (2pt run neúspěšný); 5:52
Pilsen Patriots TD - 21:20 - Patrik Vainer, 27y run (2pt run neúspěšný); 2:56
Pardubice Stallions TD - 21:26 - Jakub Bartušek, 8y pass od Petr Plaček (nepotvrzováno); 0:00
Komentář k zápasu

Po hodu mincí olympijského medailisty Matthewa Emmonse vítězní Patriots odmítli volbu v prvním poločasu a Stallions zvolili příjem. Na úvodní výkop jsme si ale museli chvíli počkat, protože se čekalo na příjezd sanitky. Za to Patriots dostali 10yardovou penalizaci, dalších 15 yardů Patriots inkasovali za facemask Formáčka při returnu Františka Březiny. Quarterbeck Stallions Plaček nad ničím nedumal a prvním pasem vybídl k zachycení Mikysku a ten byl po 27 yardech zastaven jen 4 yardy od endzony. Na hranici 1 yardu donesl míč hostující quarterbeck sám, dále ho nepustil Kokoška. Na obranu Patriots si nepřišel ani Ministr. I Plačkův run při čtvrtém downu byl krátký. Obrana Patriots těžký úvod nakonec zvládla, na řadě byl útok.

Ten se ale z těžké pozice nedostal, Gerriho totiž při pokusu vyběhnout z endzony zastavil Miroslav Walek. Safety, 0:2. Po výkopu Patriots vrátil returnem míč na jejich polovinu Mikyska. Ten následně zachytil pass Plačka, ale po 8 yardech mu vystavil tvrdou stopku Krnáč. Další tvrdou stopku dostal tentokrát Ministr, jehož běh zastavili Vodička s Blechou. Plaček se pak dvakrát pokusil o pass, ale neúspěšně a Stallions tak na downy přišli o míč. Ovšem jen na chvilku. Domácí quarterbeck Martin Erneker začal nekompletním passem. Na něj sice navázal 6yardovým během, ovšem následný zachycený míč Formánkovi vyrazil Ondřej Ženka. Ten dokázal míč na zemi zpacifikovat jako první a Stallions tak šli opět do útoku.

Na velmi dobrý výkon z posledního vzájemného zápasu opět navázal hostující running back Ondřej Ministr. Po jeho dvou delších runech a zachycení Mikysky, Stallions opět útočili na první touchdown zápasu. Situaci si sice zkomplikovali false startem, ovšem Ministr dalším 10yardovým během dostal hosty na 3 yardy. Plaček následně svůj pass nezkompletoval. Neúspěšný byl pak i Ministr, když ho Daniel Kokoška zastavil jen pár inchů od cíle. Ty už při dalším čtvrtém downu překonal Plaček. Potvrzení nepřišlo a tak byl rozdíl stále jen na jedno držení míče - 0:8.

Po výkopu do touchbacku a provinění domácího týmu šel útok Patriots na míč tentokrát z vlastních 15 yardů. Situaci vylepšil 6yardovým runem Gerri, dalších 15 připsal po zemi quarterbeck Erneker. Dalších 8yardů připsal po zemi opět Gerri. Erneker pak vyslal přesný pass na Vainera, ten ovšem při snaze vykličkovat hned tři hostující obránce o míč přišel. Fumble získala hostující obrana a tak se mohla těšit z další útočné příležitosti na polovině hřiště. O 4 yardy blíž cíli posunul Stallions opět Ministr. Následoval nekompletní pass Plačka a jeho další běhový pokus pak zastavila spolupráce Krnáče s Kokoškou. To byla poslední akce 1. čtvrtiny.

Na začátku druhé Ministr nejenže proměnil 4. down na 1, připsal rovnou 20 yardů a dostal tak Stallions opět k hranici redzony. To ale bylo vše, protože Plačkův pokus o pass překazil tvrdým zákrokem na receivra Eric Coale. To na chvíli Stallions přibrzdilo. Plaček pak rozdal další dva nekompletní passy a Bartuškův pokus o field goal mířil vedle. Drive Patriots začal 5yardovým runem Mathauser, další 4 yardy připsal zachycením passu Formánek. Gerriho run sice k first downu nevedl, ovšem Zelenka při čtvrtém downu fauloval Mathausera a pomohl tak Patriots k posunu na vlastních 42 yardů. Erneker se pak pokusil zaskočit obranu Stallions dlouhým passem, ten však v endzoně jen těsně nezachytil Šulda. Útok Patriots však mohl pokračovat, Erneker totiž dalším delším runem připsal first down. Po zachycení Šuldy a dalším kompletním passu, tentokráte na Jiřího Urbana už byli Patriots na 13 yardech. Situaci si zkomplikovali nelegální formací Neubauera, po passu Ernekera na Urbana bylo však vše zapomenuto. První na goall ze 3 yardů. Erneker připsal runem další 2yardy, ovšem po false startu Šuldy museli Patriots o 5y zpět. Formánkovi pak po zachycení chybělo jen pár inchů k touchdownu. Ty nedokázal ani na 4. down získat Vainer a domácí tak zůstali opět bez bodu.

Z těžké pozice dostal útok Stallions kdo jiný než Ministr, 42 yardy dlouhý běh přišel v této situaci obzvlášť vhod. A když další akcí přidal 20 yardů Plaček, mohlo se zdát, že Stallions míří za dalšímy body. To ovšem domácí obrana nepovolila. Stallions si situaci zkomplikovali false startem, jenže dalších 13 yardů od Ministra jim situaci notně vylepšilo. Další zisk mu ale obrana nepovolila a když při 4. downu Plačkův pass nenašel adresáta, bylo jasné, že tento drive bude bez bodů.

Těch se naopak v následném drivu konečně dočkali Patriots. Hned 30 yardů jim pomohla získat obrana Stallions. Ke 30 yardům za dvě pass interference k dobru Patriots získal dalších 12 yardů Formánek. A zbývajících 27 yardů? Ty vyřešil Šulda po passu Ernekera. Sám quarterbeck domácích pak připsal konverzi a minutu a půl před koncem poločasu bylo vyrovnáno - 8:8.

Ani tak se však do kabin nešlo za vyrovnaného stavu. Return Mikysky na vlastních 34 yardech ještě žádné potíže nepředznamenal, ovšem následný blok pod pás Erica Coala za 15 yardů už dostal hosty na dostřel. A hostující quarterback toho využil. Dlouho, předlouho kličkoval mezi napadajícími obránci Patriots až dokázal passem najít přes smolaře okamžiku Coala Janečka a tomu už nebránilo k 30yardovému touchdownu nic v cestě. Pokus o extra point byl zblokován a tak se do kabin šlo za stavu 8:14.

Druhý poločas začal krátkým útočným drivem Patriots. Po returnu Mathausera na 34 yardů však domácí nedokázali pokořit first down. Hostům se vedlo o něco lépe, první first down druhého poločasu nesl opět podpis Ondřeje Ministra. V další akci nepovolil Kokoška získat Petříkovi po zachycení více než 3 yardy. Ministr však opět získal další first down. Plaček se pak pokusil překvapit obranu Patriots dlouhým passem, v endzoně ale nikdo z hostujících hráčů nebyl. A tak to hostující quarterback zkusil po zemi, narazil však bez zisku do Daniela Šejbla. Po krátkém runu Ministra se tento running back pokusil o zisk 6 yardů při čtvrtém downu. Neuspěl, opět na svém místě byl Kokoška.

Domácí útok však nezačal dobře, Ernekera sackoval Walek. A dalších 10 yardů zpět zařídil holdingem Dušek. Z úzkých však domácí útok dostal hostující Sabela. Roughing the passer, 15 yardů a automatický první down. Domácí quarterbeck Erneker následně musel na chvíli opustit hru a vedení útoku se tak chopil Patrik Vainer. Ani úvod dalšího útoku se domácím nevydařil, Gerri byl zastaven v backfieldu se ztrátou 5 yardů. Ty získal zpět zachycením Mathauser. Při akci došlo k dalšímu porušení pravidel od Pardubic, Tchiwa Bodjoma se provinil a Patriots získali dalších 15 yardů. Vainer pak přidal běh pro first down a Patriots už byli na 35 yardech. Další 4 yardy získal po zemi Rešl, jen pár inchů od first downu byl pak zastaven běh Gerriho. Sám Jonas Gerri v následné akci dovršil zisk first downu. Na hranici dalšího dostal Patriots po 9yardovém běhu Mathauser, dílo dokonal Vainer. Na konci třetí čtvrtiny tak Patriots byli 11 yardů od touchdownu. 

A ty Patriots získali hned první hrou čtvrtiny závěrečné. Vainer nachází Urbana a ten zachytává. Na hřiště se vrací Erneker a proměňuje extra point, domácí se tak poprvé v zápase dostávají do vedení, 15:14. Výkop Kurfirsta pak hostující returner zpracovával s velkými obtížemi. Po sacku Krnáče s  Patrikem Šmídem byl hostující quarterback zatlačen až na vlastních 7 yardů. Ani run Ministra nebyl úspěšný, na svém místě byl opět Daniel Kokoška. Plačkův pokus o pass pak byl nekompletní a útok Patriots tak šel opět na míč, dokonce na polovině Stallions.

Po 8yardovém runu navrátivšího se quarterbecka Ernekera následoval kompletní pass na Formánka a Patriots už byli před redzonou. Po krátkém runu Gerriho a nekompletním passu přišla další ztráta domácích. Patrik Vainer sice zachytil Ernekerův pas, při pokusu o vyhnutí se hostující obraně však o míč přišel a fumble získala obrana Stallions. Na vlastních 8 yardech. A Stallions rychle trestali. Petřík totiž zachytil Plačkův pass a středem si to hrnul pro obrat skore. Po 50 yardech ho však dokázal perfektním zákrokem zastavit Šejbl. Jenže pak dostal do ruky míč Ministr a jeho běh obrana zastavit nedokázala. Při pokusu o dvoubodovou konverzi hostující quarterback nedostal čas míč odhodit, byl u něj totiž Bárta -15:20.

Domácím tak nezbývalo, než připsat body. A poctivě za tímto cílem šli. 9 yardů po zemi získal Erneker, jehož další pokus o pass zblokoval Netolický. A tak si to domácí quarterback pro další first down naštrádoval po zemi. Další yardy získal po zemi Vainer a když přišel po akci facemask od Bodjony, zbývalo k touchdownu 20 yardů. A ty překonal během do pravé strany Patrik Vainer. Pokus o dva body byl neúspěšný, Patriots se však stejně dostali necelé tři minuty před koncem do vedení 21:20.

Po returnu Mikysky čekalo Stallions něco přes 60 yardů. První běhový pokus Plačka žádný zisk neznamenal, zastavil ho totiž Urban. Ten samý hráč stál i za dalším nekompletním passem Plačka, když letící míč dokázal zblokovat. Následoval 5yardový run Ministra a poslední timeout Stallions. 4&5 však hosté dokázali proměnit, když Plaček dokázal odmítnout několik obráncu Patriots a zkompletovat pass na Janečka, Poté přišel kompletní pass na Petříka a toho domácí obrana dokázala zastavit na 30 yardech. Plaček se pak pokusil o běh, jenže Šmíd s Urbanem mu na nic čas nedali. A tak opět musel zaúřadovat Ministr, který byl zastaven na 8 yardech. Hosté chvíli spekulovali a nakonec se rozhodli hrát vzduchem, Plaček opět pod velkým tlakem předvedl úhybné manévry a pro osamoceného Bartuška v rohu endzony nebyl problém otočit s uplynutím času zápas. Stallions obrátili na 21:26 a radují se z postupu do finále.

Sledovali jsme nadprůměrný zápas, ve kterém mohlo zaslouženě vyhrát jakékoliv mužstvo. Šťastnější nakonec byli Stallions.

Autor článku: Michal Vrba

Fotografie ze zápasu